Νευρική ανορεξία : Η αυτοκαταστροφή μας

Νευρική Ανορεξία Χαμπίδου Σταυρούλα

Αποκλείετε να μην έχετε ξανακούσει για την ανορεξία. Συχνά τη λέξη αυτή την ακούμε  στα ΜΜΕ για τους celebrities, δηλαδή αστέρια του κινηματογράφου, γνωστά μοντέλα σε όλο τον κόσμο, τραγουδιστές και άλλους διάσημους. Στην πραγματικότητα, όμως, η νευρική ανορεξία δε βρίσκεται μόνο στον κόσμο των «αστεριών», αλλά μπορεί να  τη συναντήσουμε και σε καθημερινούς – συνηθισμένους ανθρώπους, συνήθως νεαρής ηλικίας.

Τι είναι η ανορεξία; Είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κανένα μικρόβιο ή ιό, αλλά από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό! Είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια ψυχολογική διαταραχή. Η ολοκληρωμένη ονομασία της είναι νευρική ανορεξία.

Συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες και κορίτσια νεαρής ηλικίας, κορίτσια της ηλικίας μας τα οποία θεωρούν τον εαυτό τους χοντρό, είτε είναι στην πραγματικότητα, είτε όχι. Αποφεύγουν το φαγητό και γυμνάζονται ασταμάτητα με την προσδοκία να φτάσουν στο «ιδανικό βάρος».

Αντί όμως να φτάσουν στο βάρος που είναι ιδανικό για τις ίδιες, συνεχίζουν τις δίαιτες μέχρι που να φτάνουν στο σημείο να τρώνε π.χ. μόνο ένα μήλο την ημέρα ή και καθόλου, έτσι ώστε να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Επίσης φτάνουν στο σημείο να έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον εαυτό τους, ακόμη και για την πραγματικότητα γύρω τους.

Η ανορεξία λοιπόν, είναι μια ύπουλη και ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια της σύγχρονης εποχής που πλήττει ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες. Τα αυξημένα ποσοστά της πρέπει να μας ανησυχούν. Για αυτό χρειάζεται να φροντίσουμε να ενημερωθούμε. Άλλωστε η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη!!!!! 

Σταυρούλα Χαμπίδου Β3

Σχολιάστε

Top