Ταξίδι στην πατρίδα των Μουσών, το Βελβεντό Κοζάνης

Ταξίδι στην πατρίδα των Μουσών , το Βελβεντό Κοζάνης

Το Βελβεντό, μία κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας 4.500 κατοίκων , είναι χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων και στα πόδια του έχει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Απέχει μόλις 33 χλμ από την Κοζάνη. Για το όνομα της πόλης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι προέρχεται είτε από το λατινικό Beneventum[,είτε από τις αρχαίες Ούαλλες, πόλη που αναφέρει ο Πτολεμαίος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία του οικισμού σχετίζεται με την αρχαία θρακική θεότητα Βενδώ.

Η Ιστορία του Βελβεντού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η έρευνα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως » Βασιλάρα Ράχη » , «Γρατσάνη «, » Παλαιόκαστρο » έχει δείξει πως η περιοχή κατοικείται συνεχώς από την προϊστορική εποχή με σημαντική ανάπτυξη κατά περιόδους . Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική  ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή .

Σημαντικά μνημεία του Βελβεντού αποτελούν οι ιεροί ναοί που σώζονται μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ο παλιότερος είναι ο Άγιος Μηνάς στην είσοδο του οικισμού, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται κατά τον 12 αιώνα μ.Χ. ενώ άλλες εκκλησίες είναι ο Άγιος Νικόλαος (κτίσμα του 16ου αιώνα) και ο τρίκλιτος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1804 και αποτελεί τον μεγαλύτερο σε μέγεθος ναό του οικισμού

Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα ενδιαφέροντα μνημεία , η αξιόλογη πολιτιστική κίνηση , η ζεστή  φιλοξενία των κατοίκων  αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες .  Με μικρές διαδρομές μέσα και έξω από την κωμόπολη του Βελβεντού , μπορεί να γνωρίσει κανείς τις πολλές ομορφιές του τόπου και να έρθει σε επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους του.

Γκέκα Ελένη

Σχολιάστε

Top