Ταξίδι στην ιστορία του βιβλίου

Ταξίδι στην ιστορία του βιβλίου 1

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 τα μέλη της εφημερίδας είχαμε την τιμή να γίνουμε δεκτοί στο Εργαστήριο Αγωγής για το Βιβλίο  Βιβλιολογείον της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην όμορφη πόλη της Φλώρινας.

Χωρισμένοι σε ομάδες ξεναγηθήκαμε διαδοχικά στο εργαστήριο Βιβλιοδεσίας όπου η υπεύθυνη καθηγήτρια κα Ευθυμία Παπαγεωργίου μάς μίλησε για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις τέχνες του βιβλίου και γενικά του γραπτού λόγου. Στο εργαστήριο Τυπογραφίας ο κύριος Γρηγόρης Αλεξίου μας έδειξε την παραδοσιακή τέχνη της στοιχειοθεσίας με τα μεταλλικά γράμματα, τη δουλειά της εκτύπωσης στο πιεστήριο, αλλά και σε μια μικρή τυπογραφική μηχανή τύπου Βoston την οποία δοκιμάσαμε.

Στη συνέχεια όλοι μαζί σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο να χωρέσει 35 μαθητές, με τραπέζια γύρω γύρω και όλα τα απαραίτητα εργαλεία πάνω, σαν παραδοσιακοί πάγκοι τεχνιτών, με την αμέριστη καθοδήγηση της κυρίας Ευθυμίας Παπαγεωργίου, αλλά και τη βοήθεια φοιτητριών της κατασκευάσαμε, ο καθένας μας, από ένα βιβλίο χειροποίητο. Η εμπειρία, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ήταν μοναδική για εμάς, μια που με βιωματικό τρόπο κατανοήσαμε καλύτερα την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας. Η χαρά της δημιουργίας ήταν το λιγότερο που νιώσαμε εκείνη τη στιγμή που περήφανοι κρατούσαμε το βιβλίο στα χέρια μας. Να προσθέσουμε ότι η βιβλιοδεσία έγινε με αυθεντικά υλικά τα οποία μας παραχώρησε το Βιβλιολογείον.

Πιστεύουμε πως ένα μεγάλο βήμα έγινε από όλους εμάς που αποτελούμε την ομάδα της εφημερίδας του σχολείου να πλησιάσουμε πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου, της γνώσης και του πολιτισμού. Το τα-ξίδι αυτό στην ιστορία του βιβλίου και του πολιτισμού ελπίζουμε ότι ως σπόρος μέσα μας, σύντομα θα αποδώσει τους καρπούς του, ώστε το βιβλίο να γίνει ένας αξιόπιστος σύντροφος στην κατάκτηση, αλλά και την απόλαυση της γνώσης. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το βιβλίο που ο καθένας μας δημιούργησε θα έχει μία μοναδική θέση στη βιβλιοθήκη μας, αλλά και στην καρδιά μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ευθυμία Παπαγεωργίου, διδάσκουσα του Βιβλιολογείου Ε.Δι.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε και για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσε. Επίσης τις πρόθυμες φοιτήτριές της καθώς και τον κύριο Γρηγόρη Αλεξίου, τυπογράφο που με υπομονή ξεδίπλωσε την αγάπη και το μεράκι του για την παραδοσιακή τέχνη της τυπογραφίας. Τέλος θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματός μας, κυρία Γκαντούνα Μαρία, κυρία Ντάμπου Μαρία και κυρία Ζυγούρη Αναστασία που οργάνωσαν αυτή την πραγματικά εκπαιδευτική επίσκεψη. Ακόμη ευχαριστούμε και την κυρία Μητράγκα Αργυρώ που ήταν κοντά μας ως συνοδός στην επίσκεψη αυτή.

 

Η συντακτική επιτροπή

Σχολιάστε

Top