Γυναικοκτονίες…τέλος, της Δέσποινας Μπούκου(Γ3)

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

Ο όρος γυναικοκτονία σημαίνει τη δολοφονία μιας γυναίκας για το λόγο ότι είναι γυναίκα.  Η γυναικοκτονία είναι κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα το βλέπουμε συχνά, πράγμα που προκαλεί την έντονη ανησυχία όλων.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί γυναικοκτονία και όχι απλώς ανθρωποκτονία. Είναι σωστό να μην αντιμετωπίζεται με γενίκευση αυτό το θέμα. Ο όρος γυναικοκτονία αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκλήματος, που η αρχή του βρίσκεται στην εξαναγκαστική και ελεγκτική συμπεριφορά του άνδρα προς τη γυναίκα.

Αν και βρισκόμαστε στο 2022 κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Επιβιώνουν κάποιες  πατριαρχικές αντιλήψεις στην κοινωνία του 21ου αιώνα που θεωρούν τον άνδρα ως το κυρίαρχο φύλο το οποίο  κανείς δεν επιτρέπεται να κλονίσει από το “θρόνο” του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που μια γυναίκα απειλεί την εξουσία του, η πράξη της είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να τιμωρηθεί, αφού διαταράσσει την τάξη.

Δυστυχώς τα στερεότυπα για τα δύο φύλα είναι τόσο ισχυρά που η ευθύνη επιρρίπτεται από πολλούς στις γυναίκες. Ακούμε συχνά να λένε: » τι δουλειά είχε αυτή με αυτόν;» » κάτι θα του έκανε, γυναίκες τι περιμένεις». Και τα ίδια τα άτομα που τα λένε αυτά δεν αναρωτιούνται για κάτι πολύ βασικό: “ Ποιος έχει το δικαίωμα να στερήσει τη ζωή από έναν άνθρωπο;».

Γιατί οι γυναίκες να είναι πάντα αυτές που φταίνε για τις δολοφονίες τους, για τους βιασμούς τους, για τους ξυλοδαρμούς τους;  Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι, όσο και εάν αλλάζει τα δεδομένα μιας κοινωνίας τα οποία στέκουν αγέρωχα αιώνες.

Εμείς η καινούργια γενιά με τα εκατοντάδες προνόμια και τις ευκαιρίες πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Σίγουρα έχουν εξελιχθεί πολλά πράγματα, αλλά για την επίτευξη της πλήρους ισότητας ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως εάν αγωνιστούμε ενωμένοι όλοι μαζί, τότε οι γυναικοκτονίες θα είναι απλά ένας ορισμός.

Σχολιάστε

Top