Ο ανδριάντας του Αγγελή Γοβιού

Ο ανδριάντας του Αγγελή Γοβιού στην διασταύρωση του δρόμου Ψαχνών – Καστέλλας

Βγαίνοντας από την Χαλκίδα και πηγαίνοντας βόρεια, η πρώτη σημαντική περιοχή, η οποία συναντάμε είναι τα Ψαχνά. Στην κωμόπολη, αλλά και γύρω από αυτήν υπάρχουν διάφορα μνημεία που τονίζουν την ιστορικότητα της περιοχής.  Ένα από αυτά είναι ο ανδριάντας του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου Ψαχνών – Καστέλλας.

Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα, ο οποίος στηρίζεται σε δυο διαδοχικά βάθρα: το κατώτερο βάθρο είναι πέτρινο και το από πάνω μαρμάρινο και μικρότερων διαστάσεων. Ο Γοβιός φοράει φέσι στο κεφάλι, φουστανέλα και τσαρούχια, στη μέση του έχει περασμένες δυο πιστόλες και ένα μαχαίρι, ενώ στην αριστερή του πλευρά κρέμεται το γιαταγάνι του. Έχει παχύ, μακρύ μουστάκι με τις άκρες του να γέρνουν προς τα επάνω. Το δεξί του χέρι στηρίζεται πάνω σε ένα μακρύ καρυοφύλλι, το οποίο και στηρίζεται στο έδαφος, ενώ το αριστερό του χέρι ακουμπάει στη μέση του.                             GOBIOS_AGGELHS_AGALMA

                                                                     ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

διαβάζουμε με χαραγμένα γράμματα στο μαρμάρινο βάθρο.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε  το 1975  ο Θεόδωρος ΠαπαγιάννηςΓλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές μουσείων και πινακοθηκών, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, η Πινακοθήκη Πιερίδη, το Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Πινακοθήκη Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, η Πινακοθήκη Φλώρινας, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά, η Εθνική Γλυπτοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο.

Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Γεωργία Μπισμπικοπούλου  Γυμνάσιο

Σχολιάστε