Γράφει η Ευγενίδη Μαρία, μαθήτρια του Β2 τμήματος.
Ορισμός
Το bullying στο σχολείο, αλλιώς ενδοσχολική βία ή σχολικός εκφοβισμός, είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη συχνότητά του φαίνεται σε παιδιά των 13-14 ετών, ενώ είναι συχνό μέχρι και στο νηπιαγωγείο.
Τι είναι το bullying
Αρχικά πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει το bullying. Το bullying είναι η άσκηση βίας σε ένα άτομο ή μία ομάδα. Για να θεωρηθεί μία συμπεριφορά bullying, πρέπει:
- Να είναι επαναλαμβανόμενη.
- Να έχει πρόθεση να προκαλέσει βλάβη στον άλλον, σωματική ή ψυχολογική.
- Να υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στο θύμα και τον θύτη.
Το σχολικό bullying είναι το bullying που λαμβάνει μέρος στον σχολικό χώρο.
Είδη bullying
Υπάρχουν διάφορα είδη bullying, ανάλογα με το μέσο, τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις. Παρακάτω αναλύονται μερικά από αυτά τα είδη.
Σωματική βία
Το bullying μέσω σωματικής βίας είναι και το πιο εύκολα αντιληπτό. Σωματική βία αποτελεί οποιαδήποτε είδους φυσικά επιθετική συμπεριφορά, όπως σπρώξιμο, κλωτσιά, σφαλιάρα, μπουνιά, δάγκωμα, τσίμπημα, και γενικά το χτύπημα.
Λεκτική βία
Το bullying μέσω λεκτικής βίας σημαίνει χρήση του λόγου με πρόθεση τον εκφοβισμό. Μερικά παραδείγματα είναι η εξύβριση, η διάδοση ψευδών φημών, η χρήση “παρατσουκλιών”, το κουτσομπολιό, η απειλή και τα άσχημα σχόλια.
Συναισθηματική βία
Το bullying μέσω συναισθηματικής βίας έχει σκοπό τον συναισθηματικό εκφοβισμό ενός ατόμου. Συμπεριφορές που αποτελούν συναισθηματική βία είναι οι απειλητικές πράξεις και σχόλια, ο εξευτελισμός, η υποτίμηση, ο εξαναγκασμός κ.τ.λ.
Κοινωνική βία
Το bullying μέσω κοινωνικής βίας έχει σκοπό την πρόκληση βλάβης στις κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές του ατόμου. Για παράδειγμα, κοινωνική βία αποτελεί η κοινωνική απομόνωση, καθώς και ο αποκλεισμός από μία ομάδα.
Σεξουαλική βία
Το bullying μέσω σεξουαλικης βίας αναφέρεται στην άσκηση δύναμης και βίας με στόχο τη σεξουαλική συναναστροφή ή την χρήση του ατόμου με σεξουαλικές προθέσεις. Σεξουαλική βία αποτελούν συμπεριφορές όπως το σωματικό άγγιγμα, η μη επιθυμητή σωματική επαφή, η ομοφοβική κακοποίηση και η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό.
Ηλεκτρονική βία
Η ηλεκτρονική βία, γνωστή και ως cyberbullying, είναι πολύ συχνή τώρα τελευταία, λόγω της αυξημένης χρήσης της τεχνολογίας. Γίνεται διαδικτυακά και ακολουθεί το θύμα παντού, όσο έχει πρόσβαση σε μία ηλεκτρονική συσκευή και το διαδίκτυο. Μερικές μέθοδοι ηλεκτρονικής βίας είναι η δημοσίευση φωτογραφιών χωρίς την άδεια του θύματος,τα κακοποιητικά μηνύματα, το “χακάρισμα” λογαριασμών και η δημιουργία ψεύτικων και η ενθάρρυνση αυτοκτονικών συμπεριφορών.
Αντιμετώπιση
Εάν εσύ ή ένας γνωστός σου δέχεται bullying, αυτοί είναι κάποιοι τρόποι αντιμετώπισής του.
Μην το κρατήσεις μυστικό!
Πες το σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι, όπως έναν γονιό, έναν δάσκαλο, τον διευθυντή ή τον προπονητή σου. Δεν είναι ντροπή να το πεις και, εάν το κάνεις, δεν είσαι καρφί.
Μείνε ήρεμος
Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να μην αντιδράσεις, δείχνοντας φόβο ή στενοχώρια. Γιατί αυτό θέλει να πετύχει ο θύτης, να σε κάνει να αντιδράσεις. Εάν όμως δεν αντιδράς έτσι, πιθανόν να βαρεθεί και θα σταματήσει.
Αγνόησέ τους
Εάν γίνεται, αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Έτσι δείχνεις πως δεν ενοχλείσαι. Αφού εκείνοι θέλουν προσοχή και εσύ δεν τους τη δίνεις, αποδυναμώνονται.
Βοήθεια από ειδικό
Μη φοβηθείς να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, εφόσον το κρίνεις αναγκαίο.
Πηγές:
https://parentshub.gr/paidi/psychologia/bullying-scholikos-ekfovismos
Συγχαρητήρια, Μαρία, για τη σωστή προσέγγιση του θέματος! Πράγματι! Ποτέ δεν κρατάμε μυστική μια πράξη βίας με στόχο εμάς ή κάποιον συμμαθητή μας! Η αποκάλυψή μιας τέτοιας απαράδεκτης συμπεριφοράς συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό του φαινομένου και την αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών ενεργειών.