Το Πάσχα στην Ουκρανία

Γράφει η Αλίσα Πόποβα(A2).

Πώς γιορτάζουν οι Ουκρανοί το Πάσχα;

 

Το Πάσχα, γνωστό ως «Velykden» στα ουκρανικά (μεταφράζεται σε «Μεγάλη Μέρα»), είναι η πιο φωτεινή και η πιο μεγαλοπρεπής γιορτή στην Ουκρανία. Γιορτάζεται με ποικίλες παραδόσεις, μερικές από τις οποίες έχουν κληρονομηθεί από προγόνους, ενώ άλλες έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Ας εμβαθύνουμε στους συναρπαστικούς τρόπους με τους οποίους οι Ουκρανοί γιορτάζουν αυτή την ειδική περίσταση:

Α. Προετοιμασία και αφοσίωση:

  • Το Πάσχα στην Ουκρανία ακολουθεί ως επί το πλείστον την Ορθόδοξη πίστη και το ημερολόγιο. Γιορτάζεται μία εβδομάδα μετά το Καθολικό Πάσχα.
  • Η προετοιμασία για το Πάσχα αρχίζει δύο μήνες νωρίτερα. Οι άνθρωποι τηρούν αυστηρή νηστεία και σαρακοστή, δείχνοντας την αφοσίωσή τους στην πίστη.

Β. Οι παραδόσεις των αυγών:

  • Οι Ουκρανοί διακοσμούν αυγά που ονομάζονται «pysanka» με περίπλοκα σχέδια και λαϊκά σχέδια. Κάθε διακόσμηση έχει ειδικές έννοιες και ρίζες, κυρίως στη Δυτική Ουκρανία.
  • Επιπλέον, υπάρχει το «krashenka», το οποίο είναι ένα κόκκινο βαμμένο αυγό που συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Ιησούς για τις αμαρτίες των ανθρώπων. Οι σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν άλλα χρώματα όπως πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί.

Γ. Τοπικά Έθιμα:

  • Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της τρόπους  για να γιορτάσει το Πάσχα, αλλά ορισμένες πρακτικές είναι κοινές:

- Άγρυπνη νύχτα: συνηθίζεται να μην κοιμούνται το βράδυ πριν από το Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι πιστοί παρευρίσκονται στον καθεδρικό ναό για τη λειτουργία και φέρνουν μαζί τους διάφορα πιάτα.

- Πασχαλινά καλάθια: οι άνθρωποι φέρνουν πασχαλινά κέικ, αυγά, κρέας, κρασί, ακόμη και «horilka» (ένα ουκρανικό ποτό) για να ευλογηθούν από τον ιερέα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

- Εορταστικές ευχές: μετά τη λειτουργία, αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς όπως «Χριστός Ανέστη» και «Ανέστη πράγματι(Αληθώς Ανέστη)».

- Πασχαλινό κέικ: το γεύμα ξεκινά με το πασχαλινό κέικ και κάθε ψίχουλο τρώγεται. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

- Παιχνίδι χτυπήματος αυγών: τα παιδιά παίζουν «bytky”, όπου προσπαθούν να σπάσουν το βραστό αυγό κάποιου άλλου, χωρίς να σπάσουν το δικό τους.

      Δ. Διακύμανση ημερολογίου:

  • Οι περισσότερες ουκρανικές εκκλησίες ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο διαφέρει από το Γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 13 ημέρες.
  • Πηγή εικόνας:https://perierga.gr/2019/04/pysanky-i-paradosi-ton-oukranon-sta-paschalina-avga/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης