Η σημασία της αυτοπεποίθησης για τον αθλητή

Γράφει ο Ηλίας Κρίγκος(Α2).

«Η αυτοπεποίθηση του αθλητή».

Η αυτοπεποίθηση είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο περιγράφεται η πίστη ενός ανθρώπου στις ικανότητές του.Η αυτοπεποίθηση του αθλητή έχει μεγάλη σημασία στην προσωπική του απόδοση. Η αυτοπεποίθηση επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, αλλά και την συμπεριφορά ενός αθλητή. Έχουμε δει πολλές φορές αθλητές μετά από κάποια μεγάλη τους επιτυχία , να δηλώνουν «το πίστεψα και το κατάφερα» ή «ήμουν ο μόνος που πίστευα πως θα τα καταφέρω» , «ο προπονητής μου πίστευε σε εμένα » κτλ. Όταν υπάρχει υψηλή αυτοπεποίθηση, οι προσδοκίες του αθλητή είναι θετικές και υπάρχει πίστη και σιγουριά για το θετικό αποτέλεσμα.

Η σχέση αυτοπεποίθησης και απόδοσης στον αθλητισμό είναι αυτή του ανάστροφου U. Δηλαδή, η καλύτερη επίδοση επιτυγχάνεται με μια ιδανική αυτοπεποίθηση, ενώ η χαμηλή ή υπερβολική αυτοπεποίθηση σχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις. Η μεγάλη πίστη για το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει και στην εκπλήρωσή του.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι η επιμονή σε μια πρόβλεψη για ένα μελλοντικό γεγονός (π.χ. η ομάδα μας να βρεθεί στον τελικό κυπέλλου) , η οποία με την σειρά της αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί αυτό το γεγονός.Στον αθλητισμό πολλές φορές η αυτοεκπληρούμενη προφητεία παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των αθλητών.

Στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση του αθλητή .

• Φόβος αποτυχίας

• Διαρκής αρνητική κριτική

• Τελειομανία

• Αρνητική σύγκριση με άλλους αθλητές

• Τύψεις

• Μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή

• Ανησυχία για το τι πιστεύουν οι άλλοι

• Ελλιπής ψυχολογική προετοιμασία

• Λάθη απόδοσης

Τρόποι βελτίωσης της αυτοπεποίθησης.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μπορεί να γίνει με τις εξής ασκήσεις :

1. Κάνε μια λίστα με τις επιτυχίες σου. Ο καθένας έχει επιτυχίες όσο μικρές και να είναι αυτές.

2. Κάνε μια λίστα με τα θετικά χαρακτηριστικά σου σαν αθλητής. Οι συναθλητές και ο προπονητής μπορούν

να βοηθήσουν, εάν παρουσιάζονται δυσκολίες στην ανεύρεση θετικών χαρακτηριστικών.

3. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τους δισταγμούς, γνωρίζοντας ότι το μέγεθος του αισθήματος αποτυχίας θα μειωθεί με την εξάσκηση.

4. Αν δεν ρισκάρεις μπορεί να νιώθεις ασφαλής αλλά δεν βελτιώνεσαι.

5. Ανακάλυψε τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στην προπόνηση , στον αγώνα, στη σχέση σου με τον προπονητή και τους συναθλητές σου και κάνε ένα σχέδιο με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να το ξεπεράσεις.

6. Η αντιμετώπιση της αποτυχίας είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να μάθουν οι αθλητές. Μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και μόνο έτσι βελτιωνόμαστε.

7. Όρισε στόχους οι οποίοι θα ικανοποιούν αποκλειστικά τα δικά σου χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων. Αντιμετώπισε αυτούς τους στόχους θετικά και ενίσχυσε τον

εαυτό σου όταν τους πετυχαίνεις.

8. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να φανταστείς πώς θα είναι, όταν θα έχεις πετύχει τους στόχους σου. Νιώσε τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης.

9. Η χαλάρωση και η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους ωφελούν στη τόνωση της αυτοπεποίθησης, καθώς οι αθλητές ξεπερνούν πιο εύκολα τις δυσκολίες και αποδίδουν καλύτερα στη προσπάθειά τους.

2 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που αναλύεις, Ηλία! Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η απόκτηση αυτοπεποίθηση είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε άνθρωπο. Και οι μαθητές θα πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους. Βασισμένοι εκεί, με την εργατικότητα και τη σωστή μέθοδο θα πετύχουν τους στόχους τους, όπως και οι αθλητές.

Υποβολή απάντησης