Ας τρώμε υγιεινά, για να είμαστε καλά!

Γράφει η Μαρίνα Καλλαρά(Β2).

Στις μέρες μας, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως δεν τρέφεται σωστά, καθώς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για μία σωστή διατροφή και για το τι τους προσφέρουν αυτά που τρώνε είτε είναι υγιεινά είτε όχι.

Για να τρώμε σωστά, πρέπει να προσέξουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις μας διατροφικές  συνήθειες. Αρχικά, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας να καταναλώνουμε φρούτα καθημερινά, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες. Επίσης, το νερό είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας και να συνοδεύουμε με αυτό τα γεύματά μας, καθώς δεν πρέπει να είμαστε αφυδατωμένοι. Ακόμα, το πρωινό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν, διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο τα πρωινά , αλλά αυτό είναι που προσφέρει ενέργεια και αντοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, τα όσπρια δεν πρέπει να παραλείπονται από τη διατροφή μας, γιατί συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Εκτός από τις υγιεινές τροφές που πρέπει να προστεθούν στη διατροφή μας, υπάρχουν και οι ανθυγιεινές, τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε. Καταρχάς, τα περισσότερα γλυκά σε μεγάλη κατανάλωση δημιουργούν παχυσαρκία και ευθύνονται για την εμφάνιση ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Τα αναψυκτικά, επίσης, αποτελούνται από πολλή ζάχαρη, αλλά και από άλλες ουσίες, όπως το νάτριο,  το κιτρικό οξύ και πολλές χρωστικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν  σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών ευθύνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε να τρεφόμαστε με αυτά τα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά και να τρώμε φαγητά που να είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Η υγιεινή διατροφή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Πρωταρχικά, το να τρεφόμαστε σωστά έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωσή μας, αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη του σώματός μας. Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, καρκινογενέσεων ή τροφικών αλλεργιών. Τέλος, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς ίσως δε γνωρίζουμε είναι πως ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βοηθήσει στη ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει συνεχώς τρόφιμα φτωχά σε βιταμίνες, τα οποία δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, ενδέχεται να συμπεριφέρεται με νευρικότητα και επιθετικότητα. Αντίθετα, κάποιος ο οποίος τρέφεται υγιεινά, νιώθει χαρούμενος και έχει ενέργεια.

Επομένως, η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους και από αυτή εξαρτάται η ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε σωστά και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Συνεπώς, για να είμαστε καλύτερα ψυχικά και σωματικά, όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε το τι μας προσφέρουν αυτά που τρώμε και ανάλογα να επιλέξουμε τρόπο ζωής, σωστό ή λανθασμένο.

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια που ασχοληθήκατε σε αυτό το τεύχος με θέματα υγείας! Πολύ σπουδαίες και περιεκτικές οι συμβουλές σου, Μαρίνα! Μακάρι να υιοθετήσουμε όλοι αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να έχουμε ευεξία!

Υποβολή απάντησης