Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Το υπέροχο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», παρουσιάζει η Νικολέττα Τζέκου(Α2) στη βιβλιοκριτική που ακολουθεί.  Η Ελένη Τσερώνη(Α2) με τη ζωγραφική της ζωντανεύει την ηρωική μορφή του μικρού αγωνιστή της Κατοχής, που αποτελεί και τον βασικό ήρωα του βιβλίου.

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», Άλκη Ζέη

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, «στην οδό Κέας, στην πλατεία Κολιάτσου, στις 15 του Δεκέμβρη» (Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο). Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Πέτρο.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, και το 2017 το  Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;.
Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό. Η αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΤο καπλάνι της βιτρίνας και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα. Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

 Πηγή: https://www.alkizei.com/gia-tin-alki/

Η υπόθεση του βιβλίου

Η ιστορία μας ξεκινά στις 27 Οκτωβρίου του 1940, στην Αθήνα. Κεντρικός  ήρωας, είναι ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, το οποίο ζει σε ένα σπίτι με την αδερφή του, την Αντιγόνη, τη μητέρα του, τον πατέρα του και τον παππού του. Ο Πέτρος, στην αρχή είναι πολύ λυπημένος, καθώς πέθανε το τριζόνι του, το οποίο και αποφάσισε να θάψει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Ξημερώνοντας 28η Οκτωβρίου, ο Πέτρος ξυπνά από τις σειρήνες του πολέμου. Βλέποντας τον κόσμο να παρελαύνει στον δρόμο, συλλογίζεται πως η ζωή του θ’ αλλάξει. Και όντως αλλάζει. Το σχολείο του κλείνει, ο θείος του ο Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μητέρα του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια, «αφού έχουν πόλεμο». Ο Πέτρος ζει τις πρώτες ελληνικές νίκες, την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, την Κατοχή και τη μεγάλη πείνα του 1941. Με τον Γιάννη και τον Αχιλλέα, γράφει συνθήματα στους τοίχους. Με τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα παίρνει μέρος  στην Αντίσταση. Κι εμείς εκστασιασμένοι διαβάζουμε τα κατορθώματά του, τα  οποία διαρκούν από τον Οκτώβρη του 1940- τον Οκτώβριο του 1944.

Ο ήρωάς μας, ο Πέτρος ήταν πολύ γενναίο παιδί. Αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις, στην Αντίσταση και από το ότι δε φοβάται να υψώσει το ανάστημά του στους Γερμανούς κατακτητές. Ήταν πολύ ευαίσθητος και συμπονετικός, καθώς θα ήθελε να ήταν η μαμά του, όπως πριν τον πόλεμο, χαμογελαστή, χωρίς σκοτούρες και βάσανα. Επίσης, ήταν ανυπάκουος, αφού γύρισε στους δρόμους γράφοντας  συνθήματα στους τοίχους και δεν άκουγε τη μητέρα του, που του φώναζε να γυρίσει σπίτι νωρίς. Τέλος, ήταν γκρινιάρης, επειδή ήθελε η μαμά του να του δείχνει πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και να μην τον έχει παραμελημένο. Έτσι, πολλές συμπεριφορές του ίσως να γίνονταν από αντίδραση για να τραβήξει το ενδιαφέρον των γύρω του.

Σχολιασμός

Το βιβλίο, έχει πολλές σκηνές που σε εντυπωσιάζουν. Όμως εγώ συγκλονίστηκα  και ξαφνιάστηκα προς στο τέλος του διηγήματος, όπου κοντεύει να τελειώσει επίσημα ,πλέον, ο πόλεμος και ο Πέτρος με τον επιστήθιο φίλο του, Σωτήρη, πάνε  να τρέξουν στις γειτονιές για το χαρμόσυνο γεγονός που τόσο πολύ  λαχταρούσαν. Στην αυλόπορτα του σπιτιού του Πέτρου, συναντούν τον Γερμανό  στρατιώτη που το παρατσούκλι του ήταν «Γιαούρτερ » και ζούσε με δύο Ελληνίδες γειτόνισσες, μάνα και κόρη, και είχε παντρευτεί την κόρη. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, πήγε να μαζέψει τα πράγματα από το σπίτι του και, καθώς  έφευγε με το αυτοκίνητο, ο Σωτήρης φώναξε δυνατά, με όλη του τη δύναμη «Ρελτίχ Τούπακ», που σημαίνει «καπούτ Χίτλερ». Ο Γιαούρτερ σταματάει το αυτοκίνητο, βγάζει το περίστροφο και πυροβολεί τον Σωτήρη. Αυτό το γεγονός  με συγκλόνισε, καθώς δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, οι  μονόλογοι του  Πέτρου είναι τόσο παραστατικοί που σου φέρνουν την εικόνα του Σωτήρη  στο έδαφος και δάκρυα στα μάτια μόνο με τη σκέψη του συμβάντος αυτού.

Από το βιβλίο αυτό παίρνεις διάφορα διδάγματα. Καταρχάς, μαθαίνεις ότι πρέπει να είσαι  γενναίος σε ό,τι κι αν σου συμβεί και να μη χάνεις την ψυχραιμία σου, να  προσπαθείς για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά το πιο σημαντικό δίδαγμα που παίρνεις απ’ το βιβλίο είναι ότι πρέπει να αντιστέκεσαι στον κίνδυνο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και να μη χάνεις ποτέ το κουράγιο σου, θεωρώντας ότι δεν θα τα καταφέρεις. Αφού ο Πέτρος, εννιά χρονών παιδάκι αντιστάθηκε σε ολόκληρους Γερμανούς, εσύ γιατί να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στον οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο;

Βαθμολογία

Στο βιβλίο βάζω 9/10! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Το μόνο ίσως αρνητικό στοιχείο που μπορώ να βρω είναι ότι κάποιες περιγραφές ήταν περισσότερο λεπτομερείς από όσο θα ήθελα και καθυστερούσαν την εξέλιξη της ιστορίας.

Πέτρος 3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης