Η αξία της ανακύκλωσης

Γράφουν οι Έλενα Αδάμ(Α1) και η Πηνελόπη Μπούφη(Α4).

Σήμερα ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο κυρίως εξαιτίας της απερίσκεπτης συμπεριφοράς των κατοίκων του. Καθημερινά αρκετοί άνθρωποι μολύνουν το περιβάλλον, πετώντας σκουπίδια στους δρόμους ή σε χώρους που δεν είναι οι κατάλληλοι για την απόρριψή τους. Για αυτό είναι αναγκαίο να κάνουμε ανακύκλωση, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να σωθούμε και εμείς, διότι η ανακύκλωση βοηθάει στο να λύσουμε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από τα υπολείμματα διάφορων ουσιών, το χαρτί, τα τρόφιμα, το μέταλλο, το γυαλί, το πλαστικό υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να ανακυκλώσουμε, για να βελτιώσουμε την κατάσταση στον πλανήτη μας και να συνεισφέρουμε στην ελάττωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τι ακριβώς όμως είναι η ανακύκλωση; Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία μετατροπής αχρηστών ουσιών, υλικών και αντικειμένων σε επαναχρησιμοποιούμενα, τα οποία δεν καταλήγουν σε χωματερές ή στον ωκεανό, αλλά μετατρέπονται σε πρώτες ύλες και στη συνέχεια σε νέα αγαθά.

Η ανακύκλωση των πλαστικών, ιδιαίτερα, έχει την ιδιότητα να μετατέπει ξανά το προϊόν στην αρχική του μορφή, χωρίς να ελαττωθεί η ποιότητα του. Είναι, επίσης, απαραίτητη για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη μείωση αποβλήτων στον πλανήτη. Σκοπός της ανακύκλωσης είναι να παράγονται όσο το δυνατό λιγότερα πλαστικά υλικά και η επαναχρησιμοποίηση των παλιών, αντί για τη δημιουργία καινούργιων. Με αυτόν τον τρόπο τα απόβλητα προς το περιβάλλον μειώνονται. Επιπρόσθετα, η ανακύκλωση πλαστικών σημαίνει πως λιγότερο πλαστικό καταλήγει στους ωκεανούς και στο έδαφος. Εάν παραπανήσια ποσότητα καταλήξει στην υδρόσφαιρα και στη βιόσφαιρα, τότε θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα και θα επηρεαστεί η επιβίωση της άγριας ζωής. Εάν για παράδειγμα ένα είδος ζώου εξαφανιστεί, τότε ένα άλλο, το οποίο τρέφεται από εκείνο θα επηρεαστεί αρνητικά. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους η ανακύκλωση είναι σημαντική.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και πολλά πράγματα στα σχολεία μας. Αρχικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα μαθητών, η οποία θα οργανώνει τις δράσεις  και τις ενέργειες που θα κάνει το σχολείο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Έπειτα , αφού γίνουν πολλές ομάδες σε σχολεία, υπάρχουν πολλές λύσεις για να εφαρμόσουν. Πρώτον μια καλή και γνωστή λύση είναι να βάλουν κάδους ανακύκλωσης και να οργανώσουν ένα διαγωνισμό, ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Επίσης, είναι καλό οι δάσκαλοι να διδάσκουν και μιλούν στα παιδιά για την ανακύκλωση και τη χρησιμότητα της, ώστε να την κάνουν πράξη στα σπίτια και στα σχολεία τους. Τέλος, μια άλλη λύση είναι να οργανώσουν δράσεις που θα φέρνουν ειδικούς για να τους μιλήσουν για την ανάγκη να ανακυκλώνουν. Όλες αυτές είναι διάφορες λύσεις που μπορούν τα σχολεία να λάβουν υπόψη, ώστε να προστατεύσουμε και να κάνουμε καλύτερο το περιβάλλον.

Το σχολείο μας δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει και αυτό στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών στο τόσο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης Η πρόληψη και η επεξεργασία του ζητήματος των απορριμμάτων αποτέλεσε το θέμα της περιβαλλοντικής  ομάδας της Α ΄Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου, με πρωταγωνιστή αυτού του εγχειρήματος το τμήμα Α4, το οποίο με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Τεχνολογίας, κ. Δημουλιά Αικατερίνης, συνέβαλε στην αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων της (πλαστικής) ρύπανσης και της φιλοσοφίας  μηδενικών απορριμμάτων. Σκοπός της ομάδας τάξης, ήταν η ευαισθητοποίηση  όλων των μαθητών του σχολείου μας στην συλλογή πλαστικών μπουκαλιών μέσα σε κάδους ανακύκλωσης που τοποθέτησε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, έτσι ώστε, μέσω της ατομικής συμμετοχής, να συμβάλουν όλοι σε ένα καθαρό περιβάλλον. Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν σε ομαδοσυνεργατικές δράσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο, εκτός από την καλλιέργεια του συνεργατικού πνεύματος, και την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης. Ακόμη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε δράση χρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών για την κατασκευή τεχνολογικών ομοιωμάτων. Τέλος, το σχολείο μας συμμετείχε στον << Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης: ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ >>, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με την «ΤΕΧΑΝ-Περιβαλλοντική Διαχείριση» και το ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε  και το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων στην περιοχή μας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική και χρησιμεύει στη σωτηρία του πλανήτη. Επομένως, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και ο καθένας με τον δικό του τρόπο να βοηθήσει και να ανακυκλώνει όσο μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο εμείς και οι επόμενες γενιές.

Κάδος 1Κάδος 2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης