Οι συνέπειες της χρήσης του αλκοόλ

Γράφουν η Αντελίνα Νέζη(Γ4) και η Δήμητρα Πατρώνα(Γ4).

Συχνά συναντάμε ανθρώπους με βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο εθισμός είναι σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει τρομερά αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου. Εκτός από τις μορφές εθισμού που αναφέρθηκαν, μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι εθισμένος στα αλκοολούχα ποτά. Αυτή η περίπτωση είναι εξίσου επικίνδυνη με τις υπόλοιπες, οπότε δεν είναι δυνατόν να τη θεωρούμε ανάξια προσοχής, επειδή αγνοώντας την, την ενισχύουμε. Μάλιστα, ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε ανήλικα άτομα, δηλαδή σε εφήβους. Παρατηρώντας τα καταστροφικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ, είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την άσχημη εξέλιξη αυτών που πίνουν αλκοόλ από νεαρή ηλικία.

Για το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απάντησαν οι συμμαθητές μας, και στη συνέχεια, βγάλαμε κάποια συμπεράσματα. Αρχικά, περίπου το 65% των μαθητών του τμήματός μας καταναλώνει αλκοόλ. Οι περισσότεροι απαντούν ότι καταναλώνουν σπάνια ή μερικές φορές, ενώ το 20% αυτών που απάντησαν θετικά, καταναλώνουν αλκοόλ αρκετά συχνά. Όσον αφορά τους λόγους για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, τα παιδιά έγραψαν, ότι αυτό συμβαίνει  κυρίως σε παρέες, δηλαδή υπάρχει επιρροή από τους φίλους. Επίσης, αναφέρεται η προσπάθεια αποφυγής των δυσκολιών της καθημερινότητας, των ευθυνών, καθώς και της αντιμετώπισης του άγχους. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το 70% των μαθητών δηλώνει πως είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τις συνέπειες των αλκοολούχων ποτών, ενώ το 30% όχι καλά πληροφορημένοι, έως και καθόλου. Στη συνέχεια, συμπεραίνουμε ότι το 80% των συμμαθητών μας, θεωρούν ότι οι περιοριστικές ρυθμίσεις για την πώληση του αλκοόλ, δεν είναι τόσο αποδοτικές, όσο θα έπρεπε, έως και καθόλου. Επιπλέον, περίπου οι μισοί μαθητές απάντησαν ότι η ενημέρωση για τις συνέπειες του αλκοολισμού σε μαθητές Γυμνασίου δε ήταν αποτελεσματική, ενώ οι άλλοι μισοί υποστηρίζουν το αντίθετο, δηλαδή ότι η ενημέρωση θα ήταν ένα χρήσιμο μέτρο. Τέλος, τα παιδιά ρωτήθηκαν για το αν μπορεί το σχολείο να βοηθήσει στην πληροφόρηση για τις συνέπειες του αλκοόλ, και με ποιους τρόπους. Περίπου το 30% των μαθητών πιστεύει το σχολείο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στο θέμα αυτό. Οι τρόποι που πρότειναν είναι συζητήσεις με τους καθηγητές, αλλά και με ειδικούς, που μπορούν να παρέχουν πιο εξειδικευμένες και αξιόπιστες πληροφορίες. Επίσης, προτείνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κέντρα απεξάρτησης από τον αλκοολισμό, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν επαγγελματίες αυτού του τομέα, αλλά και ανθρώπους που έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία και να μάθουν από την εμπειρία τους.

Είναι αναγκαίο οι μαθητές να γνωρίζουν τις συνέπειες του αλκοόλ, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Καταρχάς, βραχυπρόθεσμα, δηλαδή αμέσως, ή λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του αλκοόλ, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει υπνηλία, μειωμένα αντανακλαστικά, απώλεια συνείδησης ή κενά μνήμης. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του. Επίσης, ένας άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως τις κινήσεις του και η ομιλία του είναι αργή ή μπερδεμένη. Συχνά, εμφανίζει και παρορμητική συμπεριφορά. Οι παραπάνω παρενέργειες δεν είναι απαραίτητα καταστροφικές από μόνες τους. Μπορούν όμως να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά περιστατικά, όπως είναι οι τραυματισμοί ή τα ατυχήματα. Μακροπρόθεσμα ο αλκοολισμός έχει υπερβολικά άσχημες επιπτώσεις. Είναι πιθανό να προκαλέσει επίμονες αλλαγές στη διάθεση, άγχος ή ευερεθιστότητα. Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, κι έτσι δυσκολεύεται ο άνθρωπος να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ασθένεια. Εκτός από τα παραπάνω, έχει παρατηρηθεί έντονη αϋπνία και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας εμφανίζονται συχνά, λόγω παρατεταμένης χρήσης αλκοόλ, όπως παγκρεατίτιδα, βλάβη στο ήπαρ, μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ακόμη, ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.

Συνέπειες κατανάλωσης αλκοόλ στη νεανική ηλικία

Η κατανάλωση αλκοόλ στη νεανική ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην υγεία, την κοινωνική ζωή, αλλά και γενικότερα να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου. Οι συνέπειες της κατανάλωσης μπορεί να είναι άμεσες κατά τη χρήση, βραχυπρόθεσμες αμέσως μετά ή λίγες ώρες αργότερα έως και μακροπρόθεσμες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής ενός ανθρώπου.

Στην εφηβεία και τη νεανική ηλικία η χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αναπτυξιακές καθυστερήσεις, προβλήματα μνήμης και μάθησης, ακόμη και στην ανάπτυξη εξαρτήσεων. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως προβλήματα στο ήπαρ, το πάγκρεας, τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επικίνδυνες είναι και οι επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η μπερδεμένη ομιλία, η αδυναμία συντονισμού κινήσεων, κλπ.

Οι νέοι που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμπλακούν σε ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμβαίνουν κατά την οδήγηση υπό την επίδραση του αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τις κοινωνικές σχέσεις, όπως βίαιες ενέργειες, απομόνωση από τους φίλους, την οικογένεια και προβλήματα στη σχολική ή εργασιακή απόδοση, ακόμη και παραίτηση από αυτά.

Η νεανική ηλικία είναι μια περίοδος ευαισθησίας στις εξαρτησιογόνες ουσίες και το αλκοόλ. Η κατανάλωση τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, καθώς ο εγκέφαλος είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και ευαίσθητος στις χημικές ουσίες. Ακόμη πιο επικίνδυνες είναι οι μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες επηρεάζουν την κινητικότητα, τη μνήμη, την προσοχή και την αντίληψη.

Συμπερασματικά, οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεανική ηλικία μπορεί να είναι από άμεσες έως μακροχρόνιες και να επηρεάσουν τη ζωή του ατόμου και των γύρω του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για όλη του τη ζωή. Οι συνέπειες αυτές καταδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ σε νεανική ηλικία.

Επίλογος

Από τη μελέτη των συνεπειών της χρήσης αλκοόλ στη νεανική ηλικία, φαίνεται πως οι νέοι δε γνωρίζουν πλήρως τους εμφανείς και τους αφανείς κινδύνους. Οι κίνδυνοι από τη χρήση αλκοόλ είναι δυνατό να φτάσουν πέρα από τη σωματική υγεία, την πνευματική, την κοινωνική ζωή και γενικότερα να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωή ενός νέου.

Πέρα από τους κινδύνους και τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην σωματική υγεία των ανθρώπων, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Στην κατάσταση αυτή το σώμα και ο εγκέφαλος έχουν πλέον συνηθίσει τις επιπτώσεις  και επιδεικνύουν εμμονή στη χρήση, παρά το γεγονός ότι προκαλεί σoβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε κύριους τομείς της ζωής του, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την απεξάρτηση.

Πολλοί από τους κινδύνους από τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών είναι άγνωστοι στους νέους, γεγονός που δείχνει έλλειψη εξειδικευμένης ενημέρωσης και έγκυρης πληροφόρησης, τόσο από αρμόδιους φορείς, όσο και από το σχολείο. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των υπεύθυνων φορέων θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από ενημερωτικός και υποστηρικτικός. Θα ήταν προτιμότερο να είναι προληπτικός. Τελικά, οι νέοι φαίνεται ότι προτείνουν μια στροφή από τα απαγορευτικά πλαίσια, στις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στις ουσίες που προκαλούν βλάβες και εξαρτήσεις.

      Αντελίνα Νέζη                           Δήμητρα Πατρώνα

Τμήμα: Γ4

Σχολικό Έτος: 2023-2024

 

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια κορίτσια για το θέμα που επιλέξατε να αναπτύξετε! Τα στοιχεία μάς προκαλούν θλίψη και έντονο προβληματισμό. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των φορέων για την πρόληψη του φαινομένου, όπως πολύ σωστά αναφέρετε!

Υποβολή απάντησης