Μεσογειακή Διατροφή

ΑΠΟ: adamkal - Φεβ• 20•19

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη Νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950 . Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Τι θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή (Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Harvard);

  • Άφθονες φυτικές ίνες
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ψάρια και πουλερικά
  • Κόκκινο κρέας
  • Ελαιόλαδο

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

http://kapasta.com/wp-content/uploads/2017/07/Mediterranean-Pyramid-GR.jpg

 

πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki

 

Σχολιάστε

Top