Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου

ΑΠΟ: kontik - Απρ• 12•19

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε 29/04/1981 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη πιο συγκεκριμένα από τα Χανιά και από Ιεράπετρα από την μεριά του πατέρα του και της μητέρας του αντίστοιχα. Έχει ένα μικρότερο αδερφό τον Νίκο ο οποίος ασχολείται με την νευροεπιστήμη. Ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς Κωστής είναι Καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστήμης υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. Επίσης το 2018 διακρίθηκε με το περίβλητο βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών.

Τελείωσε το Λύκειο και της προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο του Μετσοβίου. Ως προπτυχιακός φοιτητής, τελείωσε όλα τα μαθήματα εκτός από ένα με τον ανώτατο βαθμό, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε στην ιστορία σε αυτό το Πολυτεχνείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ , οπού παρέλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ασχολείται ερευνητικά με την θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο που συνδέεται με την Θεωρία παιγνίων τα οικονομικά, την στατιστική και την μηχανική μάθηση.Έχει συμβάλει στην λύση αρκετών ανοικτών προβλημάτων που αφορούν την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας της Νας, της μαθηματικής δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης.Έγινε ευρύτερα γνωστός για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «The Complexity of Computing a Nash Equilibrium».

Το γεγονός ότι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην αήττητη «ισορροπία των παιγνίων», λύνοντας το γρίφο του Νας (John Forbes Nash) , την εξίσωση που επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα!  Το άλυτο επιστημονικό ερώτημα υπήρχε στη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).  Στα πολύπλοκα οικονομικά συστήματα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημείο ισορροπίας. Ούτε καν κατά προσέγγιση. Εν ολίγοις, αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά.Την απάντηση αυτή την έδωσε στη διδακτορική του διατριβή στην οποία μελέτησε το Θεώρημα του Νας. Τίτλος της «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας».Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούργιες, πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.

Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.Έχει τιμηθεί επίσης με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «την συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές». Το 2018 επίσης διακρίθηκε και με το βραβείο Simons Foundation Investigator award που δίνετε σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».

Πηγές

http://www.tokarfi.gr/konstantinos-daskalakis-i-ellada-empnefsi-se-oli-mou-ti-zoi/ (8/4/2019)

https://el.wikipedia.org/ (8/4/2019)

https://www.iefimerida.gr/news/389816/pos-mporei-na-perna-tin-imera-tis-mia-idiofyia-poios-einai-o-konstantinos-daskalakis-ena (8/4/2019)

https://www.iefimerida.gr/news/389308/konstantinos-daskalakis-o-kritikos-idiofyia-poy-sta-27-toy-elyse-alyto-epi-60-hronia  (8/4/2019)

Σχολιάστε

Top