Η αποτυχία επιφέρει επιτυχία

Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας, αλλά βασική της προϋπόθεση. Στην κοινωνία όπου ζούμε δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να μιλήσουμε για αποτυχίες και λάθη που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο προς την επιτυχία μας. Ωστόσο η αποτυχία έχει και την θετική της πλευρά και μπορεί να μας διδάξει πολλά.

 

Αρχικά, αυτοί που θαυμάζουμε συνήθως είναι και αυτοί που μας επηρεάζουν περισσότερο. Είναι πολύ εύκολο να τους κοιτάμε και να πιστεύουμε πως δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωποι με καμία δυσκολία μέχρι να φτάσουν εκεί που είναι μέχρι σήμερα. Ακόμη, πολλές φορές θεωρούμε πως οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς ή μπορούν με κάποιο τρόπο να αποφεύγουν τις προκλήσεις ή την αυτοκριτική, κάτι το οποίο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση σε οτιδήποτε αφορά στην αποτυχία, αντιθέτως αν πραγματικά θέλουμε να καταλάβουμε τι χρειάζεται για να επιτύχουμε, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την σχέση μας με την αποτυχία.

 

Επιπροσθέτως, η αποτυχία επιφέρει μία διαρκή ανάλυση για το τι πήγε στραβά. Μας κάνει να αμφισβητούμε την αξία μας και να αναρωτιόμαστε για το τι κάναμε λάθος ή ακόμα και αν υπάρχει κάποιο νόημα σε αυτό που κάνουμε. Με όλα αυτά που σκεφτόμαστε, καταλήγουμε από μία αποτυχία να αντιμετωπίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό σαν αποτυχία. Όμως η αξία της αποτυχίας είναι ανεκτίμητη αν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο σκέψης. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ωρίμανσή μας αλλά και για την ίδια την επιτυχία μας.

 

Οι αποτυχίες μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή μας καθώς νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα και  ότι δεν αξίζουμε ως άνθρωποι. Για αυτό πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την αποτυχία, χωρίς να πάρουν ποτέ κανένα ρίσκο στη ζωή τους όμως η αποτυχία έχει και τη θετική της πλευρά. Η αποτυχία μπορεί να μας δώσει μαθήματα ζωής που διαφορετικά δεν θα ανακαλύπταμε.

 

Διαμαντοπούλου Μυρτώ Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης