Η παιδαγωγική αξία του θεάτρου και του κινηματογράφου

Με αφορμή την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου για την παιδαγωγική αξία του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος έχουν ψυχαγωγικό αλλά, υπό κάποιες προϋποθέσεις, όταν είναι ποιοτικά και παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Το θέατρο έχει ζωντάνια και αμεσότητα. Διασκεδάζεις και ηρεμείς. Το ποιοτικό θέατρο διδάσκει πραγματικές αξίες, μορφώνει, δείχνει εικόνες της ζωής μας, καλλιεργεί την κριτική σκέψη, διεγείρει τη δημιουργική περιέργεια, εξάπτει τη φαντασία, δημιουργεί μαγεία, «ταξιδεύει». Επίσης ευαισθητοποιεί, οδηγεί στην ενσυναίσθηση και τελικά αποτελεί τροφή για σκέψη. Άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν ότι το θέατρο διδάσκει, ότι είναι ένα είδος ανακούφισης, κάθαρσης.

Από την άλλη η παρακολούθηση ποιοτικών ταινιών έχει εκπαιδευτική διάσταση δίνοντας σε εμάς τα παιδιά ένα εύρος ερεθισμάτων, θεμάτων και ιστοριών, τα οποία δίνουν απαντήσεις στις γεμάτες περιέργεια ερωτήσεις μας. Μια κινηματογραφική ταινία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων, γιατί παρακολουθώντας την αποκτούμε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Μέσα από τις ταινίες μαθαίνουμε για τη σημασία που έχουν η επιμονή, το κουράγιο, η ελπίδα, η αφοσίωση, η υπεράσπιση των αδύναμων, η καλοσύνη, το χιούμορ, η ευγένεια. Μαθαίνουμε για τον τρόπο που μεγαλώνουν και ζουν τα παιδιά σε άλλα μέρη του κόσμου, για τη ζωή των ζώων.

Τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος μεταδίδουν σημαντικά μηνύματα που αφορούν τη φιλία, την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, αξίες που απασχολούν τα παιδιά όλου του κόσμου.

Πιστεύω πως το θέατρο και ο κινηματογράφος έχουν ευεργετικό ρόλο στη ζωή μας και θα πρέπει να παρακολουθούνται από όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς θέατρο, κινηματογράφο, ηθοποιούς, ανεβάσματα έργων …

Νικόλαος Βαδιάκας, Α3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης