ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΔΙΟΝΥΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Έναν εξαιρετικό αθλητή και άνθρωπο, τον Πρωταθλητή Ευρώπης στο Καράτε Διονύσιο Ξένο, υποδέχθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου, το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, στο πλαίσιο των επισκέψεων στον χώρο του σχολείου σημαντικών ανθρώπων που με την ζωή τους και την πορεία τους αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για όλους. Ο Διονύσιος Ξένος έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια σε διάφορες διοργανώσεις ,αφιέρωσε πολλά χρόνια στο καράτε, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές/τριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας μίλησε  για την πορεία του, τον προσωπικό του αγώνα και την αφοσίωση του  που τον οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης. Όμως  ο Διονύσιος Ξένος εκτός από εξαίρετος αθλητής του Καράτε είναι και απόφοιτος Ψυχολογίας.  Μοιράστηκε αυτή του την εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αφοσίωσης, της προσωπικής  προσπάθειας και της διατήρησης των ονείρων. Επιπλέον είχαμε την χαρά και την τιμή να μας αποκαλύψει και τα μελλοντικά του σχέδια.

IMG_20240412_124337_cleanup

Ε1:Πόσα χρόνια ασχολείστε με το καράτε;

Ασχολούμαι περίπου 23 χρόνια.

Ε2:Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διακρίσεις που έχετε πάρει;

Είμαι Πρωταθλητής Ευρώπης, είμαι νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, είμαι ο μοναδικός Έλληνας που έχει ανακηρυχθεί Αθλητής της Χρονιάς, έχω πάρει τρίτη θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες, Αργυρό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς αγώνες και  Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες. Είμαι Βαλκάνιος ,καθώς και Μεσογειακός πρωταθλητής.

Ε3:Με ποια διάκριση χαρήκατε περισσότερο;

Αυτήν που ήταν η πρώτη μου μετά την καραντίνα Δεν είχα παίξει ποτέ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών. Στα 26 μου χρόνια πήγα κι έπαιξα, και με το που έπαιξα το πρώτο μου, βγήκα και πρώτος  στο Ευρωπαϊκό.

Ε4:Ποια ήταν η χειρότερη σας στιγμή;

Έζησα μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή πρόσφατα. Ήθελα να κλείσω την καριέρα μου με το να πάρω Χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο τον Οκτώβρη. Τα πράγματα δεν ήρθαν όπως ήθελα, κέρδισα οπουδήποτε αλλού μέσα στο 2023, εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.  Δυστυχώς αμέσως  μετά είχα μια μορφή κατάθλιψης, η οποία με χτύπησε λίγο, αλλά έγινα γρήγορα καλά.

Ε5:Έχετε στερηθεί κάτι όλα αυτά τα χρόνια που κάνατε το καράτε;

Κυριολεκτικά, τα πάντα. Το σπουδαιότερο αγαθό που διαθέτουν οι άνθρωποι είναι ο χρόνος. Κι εγώ από χρόνο έχω δώσει τα πάντα. Όλος μου ο χρόνος πήγαινε στο άθλημα, ακόμα και τις ώρες που δεν προπονιόμουν. Οπότε έχω χάσει από εξόδους, από φίλους, από χρήματα, από κορίτσια, από παρέες, από τα πάντα. Δεν έχω ζήσει σχεδόν τίποτα, αλλά δε μετανιώνω δευτερόλεπτο, θα ξανάκανα εκατό φορές ακριβώς την ίδια επιλογή ζωής, γιατί αυτά που κέρδισα είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που έχασα.

Ε6:Υπάρχει όριο ηλικίας στο καράτε;

Όχι, δηλαδή τώρα θεωρούμαι μικρός που σταμάτησα. Δηλαδή όλος ο κόσμος μου λέει για ποιο λόγο σταμάτησα  τόσο μικρός.

Ε7:Ακολουθήσατε ποτέ συγκεκριμένη διατροφή;

Εντελώς. Για κάθε αγώνα έχανα 10 κιλά. Ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει, αλλά δε το μετανιώνω στιγμή. Βέβαια είναι ένα κακό παράδειγμα και δεν το συστήνω σε κανένα.

Ε8:Θα παρότρυνες κάποιον να ασχοληθεί με το καράτε  και γιατί;

Θα παρότρυνα κάποιον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό σε οποιαδήποτε πτυχή του. Αλλά θα παρότρυνα και για το καράτε, γιατί το καράτε είναι ένα άθλημα υπερβολικής πειθαρχίας, αυτοελέγχου, σεβασμού, αυτοσεβασμού, επιδεξιοτήτων σωματικών αλλά και ψυχικών, ανθεκτικότητας και  συνεργασίας. Νομίζω ότι πληροί ένα πλήρες πακέτο. Π.χ. εγώ δεν εκτιμώ αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, με την έννοια ότι δε μ ’αρέσει αυτό που βλέπω από άποψη ύφους. Δηλαδή τώρα ότι ο αθλητής μιλάει στον προπονητή λες κι είναι φιλαράκια που πίνανε καφέ χτες, δε με αντιπροσωπεύει εμένα αυτό. Οπότε νομίζω ότι για να στηθεί ένας ακέραιος χαρακτήρας, πρέπει να υπάρχει η δέουσα στήριξη στους θεσμούς, αλλά και στο σώμα ,την ψυχή και το μυαλό βέβαια. Το καράτε είναι πάρα πολύ δημιουργικό, πρέπει να σκεφτείς, πρέπει να είσαι έξυπνος για να το κάνεις.

Ε9:Τι χρειάζεται για να διακριθεί κάποιος στο καράτε;

Τρία πράγματα: Πρέπει να είναι πανέξυπνος, το πιο σημαντικό. Δεύτερον, πρέπει να είναι ψυχικά ανθεκτικός, με την έννοια να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, να μπορεί να τα βάλει και με τον εαυτό του, αλλά και με τους πραγματικούς αντιπάλους του. Και τρίτον, επειδή είναι ένα άθλημα αρκετά μονότονο, με την έννοια ότι κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια (δηλαδή δεν είναι ότι μπορείς να παίξεις και σε εκείνη τη θέση, μπορείς να παίξεις και σε εκείνη τη θέση κλπ.), θα πω η ικανότητα να εμπνέεσαι, γιατί πρέπει να αντλείς από κάπου έμπνευση για να κάνεις πρωταθλητισμό, αλλιώς θα σε καταπιεί η μονοτονία της ρουτίνας.

Ε10:Τί συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά;

Θα πω την αγαπημένη μου αρχή : να ονειρεύονται, γιατί αν δεν ονειρευτούν αυτό το οποίο θα μπορούσε να γίνει αλήθεια, θα μείνει πάντα ένα απωθημένο, ούτε καν όνειρο, θα μείνει στην αφάνεια, δε θα εξωτερικευτεί ποτέ. Αλλά τα παιδιά σήμερα φοβούνται, μεγαλώνουν με μια πεποίθηση η οποία ξεκινάει από παντού δυστυχώς, και κυρίως από το σπίτι: «Δε πειράζει παιδί μου, να είσαι καλά, – μη βάλεις υψηλές προσδοκίες θα απογοητευτείς μετά – όχι μη πας πολύ ψηλά, θα πέσεις κι άμα πέσεις από ψηλά πονάει και – ». Τα παιδιά πρέπει να ονειρεύονται, γιατί ακόμα κι αν δε το πετύχεις, και μόνο η διαδικασία να  ονειρεύεσαι κάτι, είναι πραγματικό κέρδος.

Ε11:Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Τώρα ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα. Σπουδάζω Ψυχολογία, θέλω να γίνω life coach, ήδη βοηθάω ανθρώπους, γράφω το βιβλίο μου, θα ανοίξω σίγουρα δικό μου γραφείο. Προς το παρόν θέλω να προσφέρω στους αθλητές μου, επειδή είμαι προπονητής στο άθλημα μου, να τους μεταδώσω όλα όσα εγώ δε μπορούσα να έχω λόγω ελλιπούς γνώσεως. Θέλω πολύ να συνεισφέρω στην εκπαίδευση τους, γιατί  αν οι αθλητές μου δεν κάνουν σημαντικότερα πράγματα από αυτά που έκανα εγώ, θα με θεωρήσω πραγματικά αποτυχημένο.

Σκαλιώτη Μιχαέλα Α2

Παπαδόγιαννη Άννα-Μαρία Α2

Ντάου Φατίμα Α4

IMG_20240412_124314 IMG_20240412_124315