Επίσκεψη στον ιερό νάο των Μηλέων Βόλου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 21•16

Επιμέλεια άρθρου: Κοντογιάννη Θάλεια

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα καθώς και δύο από τις βιωματικές δράσεις της Γ΄ γυμνασίου του σχολείου μας,, επισκεφτήκαμε τις Μηλιές Πηλίου. Στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών παρακολουθήσαμε μια απίστευτα ωραία ξενάγηση σχετικά με το χώρο της εκκλησίας, την εικονογράφηση και την αρχιτεκτονική της.

Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δήμου Μηλεών. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από την κεντρική πλατεία και είναι εύκολα προσβάσιμος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκανε ο ιερέας, πληροφορούμαστε ότι στο συγκεκριμένο ναό στις 7 Μαΐου 1821 ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού.. Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του ναού καθώς και οι κατασκευαστές και ο αγιογράφος δεν είναι γνωστά. Σύμφωνα με γραπτές πηγές η εκκλησία το 1741 ανακαινίστηκε και η αγιογράφηση ολοκληρώθηκε το 1774 με αγιογραφίες που χαρακτηρίζονται μεταβυζαντινές.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες, αλλά και στους Αγίους Πάντες. Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό, για αυτό και χαρακτηρίζεται δισυπόστατη εκκλησία. Και τα δύο μέρη του ναού χαρακτηρίζονται από τις υπέροχες και εντυπωσιακές αγιογραφίες, όπως του Αγίου Χριστοφόρου με τη μορφή προβάτου, του Βελζεβούλ στις Πύλες της Κολάσεως, αλλά και του Ζωδιακού Κύκλου στον πρόναο ενώ στον κυρίως ναό ξεχωρίζει το καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το τέμπλο από ξύλο φλαμουριάς, είναι  κατασκευασμένο με μια ηπειρώτικη τεχνική σύμφωνα με την οποία άφηναν το ξύλο για μεγάλο διάστημα σε ασβέστη για να αποφύγουν το σαράκι. Της ίδιας εποχής με το τέμπλο είναι και ο άμβωνας, σκαλισμένος με περίτεχνο τρόπο.

S1110002

Ο ζωδιακός κύκλος

Στην εσωτερική κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές και πρωτοποριακές λύσεις ώστε να έχει εξαιρετική ακουστική και συγχρόνως να περιοριστεί ο ήχος προς τα έξω. Παραπέμπουμε στο αντίστοιχο βίντεο όπου μας παραχώρησε μια συνέντευξη ο εφημέριος του Ναού  π. Κουκουβίνης Κωνσταντίνος και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του ναού :

Εξωτερικά ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένος με τρόπο που να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, λόγω της τουρκικής κατοχής, χωρίς καμπαναριό, με συμβατική στέγη, με την απουσία παραθύρων, και άλλων εκκλησιαστικών δειγμάτων.

One Comment

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Συγχαρητήρια σε όλους, για μια ακόμη φορά καταφέραμε να αναρτήσουμε ένα τεύχος πλούσιο σε άρθρα,συνεντεύξεις,φωτογραφίες,βίντεο με πολύ μεράκι από όλους!!!
    Πιστεύω και εύχομαι οι προσπάθειες να συνεχιστούν και του χρόνου!!
    Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά της Γ΄Γυμνασίου τα οποία πιστά για 3 ολόκληρα χρόνια στήριξαν την προσπάθεια μας και τους εύχομαι τα καλύτερα!!
    Να είμαστε όλοι καλά.
    Καλές γιορτές!!!

Σχολιάστε

Top