Πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί»

Συνέντευξη στην Ναταλία Κιρμιζή

Η κα Αρχοντία Γραμματικοπούλου, μαθηματικός του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος»,  παραχώρησε στο Α.Λ.Μ.Α. μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αφορά στο πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί». Παρουσιάζει, συνοπτικά, το πρόγραμμα και μιλά για την αξία της ισότητας και της ηθικής, καθώς επίσης και για τον ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο στη διαμόρφωση αυτών.

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πείτε μας και την άποψή σας για το project.
Το πρόγραμμα «Εγώ κι εσύ μαζί» αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υλοποιείται σε συνεργασία με το 1ο ΠΕΚΕΣ και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι μια αφορμή για να ξαναδούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με βιωματικό τρόπο. Θέλουμε μέσα από αυτό να καλλιεργήσουμε τη δικαιοσύνη και την ενσυναίσθηση.

Είναι ευθύνη του σχολείου να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα;

Το σχολείο είναι ο χώρος που καλλιεργεί τις έννοιες της ισότητας και μας βάζει να σκεφτούμε πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαθαίνουμε με τη βοήθεια πολλών μαθημάτων τις ομοιότητες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, αλλά και πώς να σεβόμαστε τις διαφορές μας. Αναπτύσσουμε την ηθική
μας. Η διασφάλιση όμως των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ευθύνη καθενός ανθρώπου χωριστά και όλων των ανθρώπων μαζί, ως κοινωνία. Εφόσον το σχολείο είναι μια μικρή κοινωνία είναι και δική του ευθύνη να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα.

Ακούμε συχνά την φράση «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι». Εσείς τι πιστεύετε όμως για αυτήν την γενική διατύπωση; Συμφωνείτε, διαφωνείτε και γιατί;

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ξεχωριστοί, με τις δικές μας ιδιαιτερότητες. Συμφωνώ με την Μάγια Αγγέλου ότι «στη διαφορετικότητα υπάρχει ομορφιά και δύναμη». Η μοναδικότητά μας θεωρώ ότι είναι σε πλήρη συμφωνία με το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε κάποια θεμελιώδη δικαιώματα, που είναι ίδια για όλους και πρέπει να γίνονται αποδεκτά από όλους.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης