Η «συγγνώμη» του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τα γερμανικά εγκλήματα στην Κρήτη

Επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank – Walter Steinmeier στο χωριό Κάνδανος Χανιών την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μνήμης.

Ο Γερμανός πρόεδρος έτυχε ψυχρής υποδοχής στο μαρτυρικό χωριό, ενώ δέχτηκε αρνητικές αντιδράσεις από τους κατοίκους, αφού ξέκοψε κάθε συζήτηση για τις  αποζημιώσεις από τις θηριωδίες των Γερμανών κατά των Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

«Αισθάνομαι φρίκη και με κυριεύει ντροπή γιατί οι επιγραφές της Κανδάνου τεκμηριώνουν πόσο αδίστακτος υπήρξε ο κατακτητικός πόλεμος της Γερμανίας. Επισκέπτομαι σήμερα αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής. Η Κάνδανος είναι από τα πρώτα χωριά που ισοπέδωσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν κατοίκους».

«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας», είπε στη συνέχεια στα ελληνικά ο Γερμανός πρόεδρος.

«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες» δήλωσε, επίσης, ο Σταϊνμάιερ.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top