Tοπ 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες

γκι1Καθώς πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές κάναμε μια έρευνα και βρήκαμε τις καλύτερες ταινίες που ταιριάζουν με το πνεύμα των ημερών.

The Nativity Story (2006)

Ενώ οι φοβίες του βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη, για επιβεβαίωση των προφητειών των Γραφών, περί της έλευσης του Μεσσία, γίνονται ολοένα και πιο βασανιστικές για εκείνον, η πρόσφατα ενηλικιωμένη Μαρία, η ενάρετη κόρη μιας ευσεβούς οικογένειας της Γαλιλαίαnativityς, θα δεχτεί την επίσκεψη του Αρχάγγελο Γαβριήλ, που θα την ενημερώσει πως σύντομα θα φέρει στον κόσμο τον γιο του Θεού: Τον Χριστό!

Προκειμένου να γλιτώσουν από την μήνη, που έχει εξαπολύσει ο παρανοϊκός μονάρχης προς όλες τις πηγές απειλής διατήρησης της ηγεμονίας του,η Παρθένος κυοφορούσα Μαρία μαζί με τον σύζυγό της τον έντιμο Ιωσήφ, θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι προς την Βηθλεέμ, που οι συνθήκες ευδοκιμούν για να γεννηθεί ο Ιησούς… Η Μαρία και ο Ιωσήφ σας συνοδεύουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης κι ελπίδας.

Home Alone (Μόνος Στο Σπίτι)home alone [1990]

Ο Kevin McCallister, ένα οχτάχρονο αγόρι ξυπνάει και βρίσκει τη Χριστουγεννιάτικη ευχή του να γίνεται πραγματικότητα- η μεγάλη οικογένεια του έχει εξαφανιστεί (οι γονείς και τα αδέρφια του πηγαίνουν διακοπές στη Παρίσι) και έτσι μένει μόνο του στο σπίτι. Το πολυμήχανο αγόρι παίρνει θάρρος από την ελευθερία του και αρχίζει να το διασκεδάζει, όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, όταν δύο αδέξιοι διαρρήκτες προσπαθούν να παραβιάσουν το σπίτι του, αντιμετωπίζοντας τους με περίτεχνες, βλακώδεις και αστείες παγίδες…

 

    Elf (Το Ξωτικό Των Χριστουγέννων) [2003]

Ένα μικρό αγόρι, μπαίνει κατά λάθος στο σάκο του Αγιου Βασίλη όταν αυτός αφήνει τα δώρα του. Όμως εκείνος δεν το καταλαβαίνει και παίρνει μαelfζί του τον Buddy μέχρι το Βόρειο Πόλο. Εκεί ο αταίριαστος επισκέπτης υιοθετείται από μια οικογένεια ξωτικών, προσπαθεί να περάσει απαρατήρητος και να ενταχθεί στην ιδιαίτερη αυτή κοινωνία. Έτσι μεγαλώνοντας πιάνει δουλειά στο εργαστήριο κατασκευής των μαγικών παιχνιδιών, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αντιθέτως σχεδόν καταστρέφει το εργαστήριο με τις απροσεξίες του και έτσι παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και να αναζητήσει τις ρίζες του. Οι πραγματικοί του γονείς θα αποδειχθεί ότι δεν αγαπούν τα Χριστούγεννα και ετεροθαλής αδελφός του δεν πιστεύει στον Αγιο Βασίλη. Ο Buddy θα αναλάβει το δύσκολο έργο να θυμίσει στους γονείς του, αλλά και σε όλη τη Νέα Υόρκη τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
(A Christmas Carol) [2009]

 Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ (Τζιμ Κάρεϊ) ξεκινάει και φέτος τις Χριστουγεννιάτικες διακοπέςchristmas carol με τη γνωστή του μίζερη και περιφρονητική διάθεση, βάζοντας τις φωνές στον πιστό του υπάλληλο (Γκάρι Όλντμαν) και στον ευδιάθετο ανιψιό του (Κόλιν Φερθ). Ο Σκρουτζ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απολαύσει τα Χριστούγεννα, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μια εποχή που σε βρίσκει «κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο, αλλά ούτε κατά μια ώρα πλουσιότερο». Επιστρέφοντας στο σπίτι, μόνος όπως πάντα, δέχεται μια καθόλου ευχάριστη επίσκεψη από το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του, Τζόζεφ Μάρλεϊ. Ο Μάρλεϊ, που τώρα πληρώνει το τίμημα για τη σκληρόκαρδη ζωή του, προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Σκρουτζ για το τι τον περιμένει και τον ενημερώνει ότι θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα. Πράγματι, τα Χριστουγεννιάτικα Πνεύματα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλει Γενέσθαι εμφανίζονται και παρασύρουν τον Σκρουτζ σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντάς του τις αλήθειες που δε θέλει να παραδεχτεί. Ο Σκρουτζ θα πρέπει να μαλακώσει την καρδιά του, για να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση μιας ολόκληρης ζωής και να επανορθώσει τα σφάλματα του, προτού είναι πολύ αργά….

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Η κλασσική ιστορία για το μικρό κοριτσάκι που προσπαθεί να πουλήσει σπίρτα τις γιορτινές μέρες και καταλήγει να χρησιμοποιεί τα σπίρτα για να ζεσταθεί.koritsaki me ta spirta

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845 και από τότε έχει γυριστεί σε ταινίες, κινούμενα σχέδια και έχει παιχτεί σε θεατρικές παραστάσεις σε χώρες από όλο το κόσμο. Το βιβλίο του δεν σταματά ποτέ να πουλά αντίτυπα.  Ένα έργο διαχρονικό και ανθρώπινο, με απαισιόδοξο τέλος, μα που δίνει μηνύματα αγάπης.  Το κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν είναι απλά ένα παραμύθι, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα, ένα μάθημα για μικρούς και μεγάλους. Ένα μάθημα για να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε, για να βρούμε χρόνο να κοιτάξουμε τι συμβαίνει γύρω μας, έξω από το σπίτι μας, στην απέναντι γωνία, στο πιο πέρα στενό. Ίσως κάποιος υποφέρει και πεινά, είναι άστεγος και ζει μέσα στο κρύο και δεν είναι μακριά μας αλλά δίπλα μας.

 …. και για τους λάτρεις των animation….

 

Εφιάλτης Χριστουγέννων [1993]The_nightmare_before_christmas_poster

(The nightmare before Cristmas)  

Μπορούν τα Χριστούγεννα να σωθούν; O Τζακ Σκέλινγκτον, ο Βασιλιάς της Κολοκύθας της πόλης του Χάλογουιν προσπαθεί να ξεπεράσει τη μονοτονία του τρόμου και των ουρλιαχτών και να βοηθήσει στην εξάπλωση της Χριστουγεννιάτικης χαράς. Όμως η χαρωπή αποστολή του θα θέσει τη ζωή του Άγιου Βασίλη σε κίνδυνο και θα μετατρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων σε εφιάλτη για όλα τα καλά παιδιά που περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα τους!

 Το Πολικό Εξπρές (The Polar Express)[2004]

Η παράδοση θέλει τα παιδιά να πιστεύουν τον Αγιο Βασίλη. polar expressΣτην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν και μπόμπιρες που έχουν σταματήσει να περιμένουν την επίσκεψη του Αγιου τις γιορτές, ειδικά όταν όλοι τους οι φίλοι και οι συγγενείς δεν πιστεύουν στον Αγιο. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο μικρός ήρωας του Polar Express (του οποίου το όνομα ποτέ δεν μαθαίνουμε). Η ιστορία ξεκινά μια νύχτα Χριστουγέννων όταν ένας παράξενος ήχος και μια λάμψη τον ξυπνούν. Πάνω στο χιόνι στο δρόμο έξω από το σπίτι του βρίσκεται σταματημένο ένα επιβλητικό τρένο. Ο ήρωάς μας βγαίνει στο δρόμο σπρωγμένος από την περιέργειά του. Ο μηχανοδηγός τον προσκαλεί να ανέβει στο τρένο ώστε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά-επιβάτες να ξεκινήσουν για ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, όπου θα γνωρίσουν τον Αγιο Βασίλη…

 

Ο Γιος του Άη Βασίλη (Arthur Christmas) [2011]

 Ο Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως! arthurΜε τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ολοταχώς, η high-tech οικογενειακή επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε μια κρυφή τοποθεσία κάπου στο Βόρειο Πόλο, έχει πάρει φωτιά, με τους πάντες να δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως τα δώρα που θα μοιραστούν στα παιδιά όλου του κόσμου. Ωστόσο, μια αναπάντεχη εξέλιξη, θα φέρει τον καλοσυνάτο, πλην όμως αδέξιο Άρθουρ αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να φέρει εις πέρας την κρίσιμη αποστολή του μοιράσματος των δώρων, προτού ξημερώσουν τα φετινά Χριστούγεννα.

 

Ο χιονάνθρωπος / The snowman [1982]

Σ΄ένα χιονισμένο πρωινό του Δεκέμβρη, ένα μικρό αγόρι με το όνομα Τζέιμς θα φτιάξει ένα χιονάνθρωπο στην αυλή του σπιτιού του. snowmanΘα του φορέσει καπέλο και κασκόλ, θα του βάλει κάρβουνα για μάτια και ένα μήλο για μύτη.Τα μεσάνυχτα θα συμβεί κάτι μαγικό!!! Ο Τζέιμς θα δει τον χιονάνθρωπό του να λαμπυρίζει με πολύχρωμα φώτα και να αποκτά ζωή. Θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και θα ζήσουν μια μαγική και συγκινητική περιπέτεια στη γη και στον ουρανό. Ο ενήλικος πλέον Τζέιμς, αντικατοπτρίζεται στο ξεκίνημα του φιλμ στο πρόσωπο του David Bowie, ο οποίος αναμοχλεύει τις αναμνήσεις του και μας δείχνει πως απέκτησε το κασκόλ του από τον Άι Βασίλη..

 

 

The Smurfs A Christmas Carol [2011]11173715_800

 Μια ταινία μικρού μήκους  όπου το γνωστό στρουμφάκι, ο Γκρινιάρης, μετά από μία σειρά παράξενων γεγονότων, θα καταλάβει πιο είναι το το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του, και θα ξαναφέρει στην καρδιά του, την αγάπη για την γιορτή των Χριστουγέννων… Βοηθός του σε αυτό το περίεργο ταξίδι στο χρόνο θα είναι τα πνεύματα των Χριστουγέννων… και η αγάπη που είχε βαθιά στην καρδιά του για την οικογένειά του.

 

Μιχάλης Πετρόπουλος – Χρήστος Μπέργκες

Σχολιάστε

Top