Τα μουσεία στην περιοχή της Καστοριάς

Τα κυριότερα μουσεία στην περιοχή της Καστοριάς είναι τα παρακάτω:
Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς.-  ( στη γειτονιά μας, το Ντολτσό)
Σε έναν από τους δρόμους της παλιάς Καστοριάς στην περιοχή που βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο μέρος της, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη, το οποίο στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Εκεί βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές.

musieum_1 musieum_2

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς
Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης στην περιοχή του παλιού Ξενία. Περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα που εκτίθεται σε μουσειακό χώρο του Υπουργείου

musieum_4 musieum_3

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα -( στη γειτονιά μας, το Ντολτσό)
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί έναν μουσειακό χώρο που φιλοξενείται σε παραδοσιακή οικία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, που αποτελούσε την οικία του Αναστασίου Πηχιών, Έλληνα Μακεδόνα αγωνιστή που έδρασε στη περιοχή της Καστοριάς στα τέλη του 19ου αιώνα.

musieum_5 musieum_6

 

Το Μουσείο Παύλου Μελά – ( στη γειτονιά μας, το Ντολτσό)
Το Μουσείο Παύλου Μελά είναι ιστορικό μουσείο στον οικισμό Μελάς του νομού Καστοριάς, χωριό που μετονομάστηκε από Στάτιστα, προς τιμήν του αξιωματικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά που θανατώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος.

musieum_7 musieum_8

Το Μουσείο Ενδυματολογίας (στη γειτονιά μας- Ντολτσό)
Πρόκειται για ένα μουσείο στο οποίο σώζονται παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών της περιοχής. Στεγάζεται στο αρχοντικό των Αδερφών Εμμανουήλ και διαθέτει σημαντική συλλογή από παραδοσιακές στολές της πόλης της Καστοριάς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

musieum_9 musieum_10

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων
Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι της Καστοριάς παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Οι κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς και του μόχθου με στολές εποχής. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και η συλλογή του κ. Πιστικού με ακριβείς μικρογραφίες των κυριότερων αρχοντικών, βυζαντινών εκκλησιών και μνημείων της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς.

musieum_11 musieum_12

Αριάδνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης