Σας έχει τύχει ποτέ να ξεβράσει η θάλασσα κάποιο ενδιαφέρον αντικείμενο ή κάποιο περίεργο βότσαλο; Σε πολλούς ναι! Από την άλλη, μία δημιουργική ομάδα ανθρώπων είχαν την ευφάνταστη ιδέα να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία. Ποια είναι αυτή; Βουλιάζοντας αντικείμενα ή αφήνοντας άλλα χωρίς να τα ανασύρουν στην στεριά να δημιουργήσουν μουσεία! Τα περισσότερα από αυτά απλώς κόβουν την ανάσα! Δείτε τα παρακάτω και θα καταλάβετε τον λόγο!
Το μεγαλύτερο από τα υποθαλάσσια μουσεία του κόσμου αποτελεί το M.U.S.A. στο Μεξικό. Πάνω από 500 μόνιμα γλυπτά φυσικού μεγέθους περιμένουν τους επισκέπτες να τα γνωρίσουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Κανκούν. Τα γλυπτά αυτά έχουν καλλιτεχνηθεί από τον Jason deCaires Taylor και ανήκουν στην συλλογή “The Silent Evolution”, δηλαδή η σιωπηλή εξέλιξη. Είναι χωρισμένα σε δύο συλλογές, μία σε μεγαλύτερο βάθος περίπου 8 μέτρων και ονομάζεται Salon Machones, ενώ η άλλη πιο ρηχή σε βάθος 4 μέτρων με το όνομα Salon Nizuc. Είτε επιλέξουμε τη μία ομάδα γλυπτών είτε την άλλη, κάποιος βέβαια μπορεί και τις δύο, το σίγουρο είναι πως το τοπίο αγγίζει το όριο του μαγικού.
Το Molinere Bay Underwater Sculpture Park στην Γρενάδα είναι το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο γενικά στον πλανήτη και χρονολογείται από το 2006. Διαθέτει 75 καλλιτεχνήματα που καλύπτουν μία αρκετά μεγάλη έκταση στην Καραϊβική Θάλασσα. Η περιήγησή μας σε αυτόν τον υποθαλάσσιο χώρο μπορεί να γίνει είτε κάνοντας scuba diving είτε με κατάδυση μόνο με αναπνευστήρα (snorkelling) είτε πλέοντας με μικρό καράβι με γυάλινο κατάστρωμα. Εντυπωσιακά είναι επίσης και τα ξεχωριστά ψάρια που μπορούμε να δούμε εκεί όπως το acanthurus coeruleus (μπλε γιατρός).
Ένας επίσης εντυπωσιακός προορισμός για να βρεθούμε αποτελεί το μουσείο υποθαλάσσιας τέχνης στο Townsville της Αυστραλίας. Πρόκειται για μία σύγχρονη εγκατάσταση αφού οι επισκέπτες άρχισαν να μπορούν να το επισκεφτούν μόλις από το 2020. Το συναρπαστικό σχετικά με αυτό το μουσείο είναι ότι βρίσκεται στο Great Barrier Reef που είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο συνδυάζοντας έτσι έρευνα και τέχνη. Εμπνευσμένος από την τοποθεσία ο Jason deCaires Taylor, δημιουργός των έργων που εκτίθενται, μας αφηγείται την πρόσφατη ιστορία του υφάλου και τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτόν οι ανθρώπινες ενέργειες και η κλιματική αλλαγή. Στο αξιοθέατο αυτό μπορούμε να βρεθούμε είτε κάνοντας scuba diving ή snorkelling, αλλά και για όσους δεν θέλουν να βραχούν δίνεται η δυνατότητα να το δουν από το ενυδρείο Reef HQ.
Τέσσερα χρόνια αναμονής για τους Γάλλους αρκούσαν για να αποκτήσουν και εκείνοι το δικό τους υποθαλάσσιο μουσείο που δεν είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται στην πόλη των Καννών. Ένα ακόμη έργο του γλύπτη Jason deCaires Taylor που αυτήν την φορά μας δείχνει μέσα από τα καλλιτεχνήματά του το παρελθόν της πόλης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα πορτρέτα ντόπιων κατοίκων διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων και μέσα από το χαρακτηριστικό γλυπτό της μάσκας, αφού οι Κάννες και γενικά η Γαλλία ήταν η περιοχή όπου φυλακίστηκε “ο άνθρωπος με την σιδερένια μάσκα”. Σε βάθος 3 μέτρων τα βαριά ομολογουμένως αγάλματα, τα οποία αγγίζουν τους 12 τόνους το καθένα, στήνουν ένα πανέμορφο τοπίο.
Το υποθαλάσσιο μουσείο του baiheliang στην Κίνα δεν είναι οικοδομημένο στην θάλασσα ή σε κάποιον ωκεανό, αλλά σε ένα ποτάμι, στον ποταμό Yangtze για να είμαστε ακριβείς. Αποτελείται από τρεις χώρους, αυτόν της έκθεσης, τους διαδρόμους και το προστατευτικό κάλυμμα των υποβρύχιων επιγραφών. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις επιγραφές Baiheliang, οι οποίες εκτίθενται. Οι επιγραφές αυτές έχουν μεγάλο λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Αν και λογικά οι περισσότεροι δε θα καταλάβουμε την κινέζικη καλλιγραφία και τη σημασία αυτής -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα- σίγουρα είναι μία μοναδική εμπειρία.
Από το 2016, στο Museo Atlántico στην Playa Blanca μπορείτε να βουτήξετε ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά (πάλι) του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor.Το υποβρύχιο μουσείο στο Lanzarote βρίσκεται σε μια προστατευμένη περιοχή κοντά στο Coloradas, Playa Blanca σε βάθος 12-14 μέτρων. Το Museo Atlántico – σχεδιασμένο ως ένας τεράστιος τεχνητός ύφαλος – αποτελείται από 10 διαφορετικές ομάδες γλυπτών. Εδώ συναντάμε τον Ρουβίκωνα, μια ομάδα 35 ανθρώπινων μορφών που περπατούν προς έναν τοίχο. Τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτά τα γλυπτά είναι κάτοικοι του Lanzarote. Μπορούμε ακόμη να δούμε τη διάσημη σχεδία της Λαμπεντούζα, μια αναφορά στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Ένα άλλο σύνολο γλυπτών είναι μια ομάδα παιδιών σε μικρές βάρκες, που ονομάζεται Los Jolateros. Ακολούθως, υπάρχουν αρκετά υβριδικά γλυπτά (μισός άνθρωπος, μισός κάκτος) που απεικονίζουν τη διαπλοκή ανθρώπου και φύσης, που υπάρχουν μαζί σε τέλεια αρμονία. Τα γλυπτά ενός ζευγαριού που βγάζει μια selfie και κάποιοι φωτογράφοι αναφέρονται στη χρήση της τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία. Στην Πύλη, ένα άγαλμα κοιτάζει έναν καθρέφτη στον οποίο αντανακλάται η επιφάνεια του ωκεανού. Το Deregulated είναι μια παιδική χαρά στην οποία επιχειρηματίες με κοστούμια παίζουν σε μια κούνια και μια τραμπάλα. Το τελευταίο τμήμα είναι ένας ανθρώπινος κύκλος που αποτελείται από 200 γλυπτά σε φυσικό μέγεθος τοποθετημένα σε έναν κύκλο που δεν τελειώνει ποτέ. Με αυτόν τον εντυπωσιακό ύφαλο των γλυπτών, ο καλλιτέχνης θέλει να αναδείξει την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου και να τονίσει την ανάγκη προστασίας του.
Αν ποτέ επιλέξετε ως προορισμό σας την Sri Lanka, θα ήταν κρίμα να παραλείψετε την επίσκεψή σας στο υποθαλάσσιο μουσείο που υπάρχει εκεί. Και αυτό, αποτελεί ένα σύγχρονο δημιούργημα της Covid θα λέγαμε εποχής, αφού άνοιξε τον Ιούνιο του 2020. Στον συγκεκριμένο χώρο, μπορούμε να δούμε διάφορα είδη θαλάσσιων ιστορικών γλυπτών και επίσης μπορούμε να αντικρίσουμε πολλά είδη ψαριών!
Η περιοχή Baia στην πόλη της Νάπολης στην Ιταλία κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους αποτελούσε ένα must θα λέγαμε προορισμό για τις διακοπές τους, καθώς βρισκόταν κοντά στο σημαντικό εμπορικό λιμάνι Portus Julius και τη βάση του στρατιωτικού στόλου Capo Miseno. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα που επικρατούσε εκεί οδήγησε σε βύθιση σημαντικών σημείων όπως αυτοκρατορικά λουτρά, πολύτιμα ψηφιδωτά, αγάλματα και μαρμάρινα δάπεδα. Για την προστασία και την συντήρησή τους, δημιουργήθηκε το 2002 Αρχαιολογικό Θαλάσσιο Πάρκο της Baia που αποτελείται από 8 υποβρύχια τμήματα που κυμαίνονται από 5 έως 13 μέτρα με αποτέλεσμα το μουσείο να ενδείκνυται και για αρχάριους δύτες και για έμπειρους στο σπορ.
Περνώντας σε έναν σχετικά κοντινό προορισμό, συναντάμε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα το υποθαλάσσιο μουσείο που υπάρχει επίσης εκεί. Μαντέψτε με ποιανού έργα είναι και αυτό στολισμένο; Φυσικά με του Jason deCaires Taylor! Διακοσμημένος με 93 έργα του σε βάθος 8-10 μέτρων ο υποθαλάσσιος χώρος αυτός είναι κατάλληλος και αυτό τόσο για scuba diving όσο και για snorkelling. Το έργο αυτό όμως λειτουργεί εκτός από μουσείο και ως οικολογικό έργο. Καθώς μόνο το 10-15 τοις εκατό είναι στέρεο υπόστρωμα για την ανάπτυξη υφάλων, οι τεχνητοί που απαρτίζουν την έκθεση του μουσείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην θαλάσσια διατήρηση. Αυτό είναι κάτι που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό!
Μπορείτε μήπως να βρείτε την τοποθεσία του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου μουσείου; Ε λοιπόν ναι, αυτό το μουσείο βρίσκεται στην χώρα μας στο πανέμορφο νησί της Αλοννήσου.
Το υποθαλάσσιο αυτό μουσείο είναι ανοιχτό κατά την θερινή περίοδο για τους δύτες αναψυχής. Αναπτύχθηκε με βάση ένα ναυάγιο της περιοχής που βυθίστηκε με 3.500 περίπου αμφορείς κρασιού και χρονολογείται από το 425 π.Χ. Στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό υπάρχουν τέσσερα ακόμη ναυάγια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησής τους, ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων. Δυστυχώς όμως, λόγω της πανδημίας δε δόθηκε η προσοχή που του άξιζε.
Δεν πειράζει, αρκεί η σημασία που θα του προσφέρουν οι επισκέπτες που θα κολυμπήσουν σε αυτό!
Όλοι οι παραπάνω προορισμοί αποτελούν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς τα οποία αξίζει αν βρεθούμε στα μέρη τους να τα επισκεφτούμε! Όπως είδαμε παραπάνω είναι έτοιμα να υποδεχτούν από έμπειρους δύτες έως και άπειρους που τους κάνουν την τιμή να είναι ο προορισμός της πρώτης τους κατάδυσης… Με αυτά τα ονειρικά τοπία σας αφήνω κι εγώ για φέτος κλείνοντας δροσερά αυτήν την συντακτική χρόνια!