Τις τελευταίες εβδομάδες κάθε μαθητής σε όλα τα σχολεία της χώρας προσπαθεί να δει το μουντιάλ και κάθε καθηγητής προσπαθεί να τον σταματήσει. Κάθε τάξη ετοιμάζει το δικό της τρόπο να δει ποδόσφαιρο την ώρα του μαθήματος. Τα κυλικεία κάθε 4η ώρα πλούτιζαν από μαθητές που έπαιρναν πατατακια. Σε κενά οι μαθητές έβαζαν το ματς στον προβολέα. Το μουντιάλ αυτό όμως, περιέχει πολλά περισσότερα μεγάλα προβλήματα από ότι κανείς θα περίμενε.
Ένα από τα προβλήματα με το φετινό παγκόσμιο είναι ότι πραγματοποιείται τον χειμώνα, πράγμα που γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. Μία αρνητική συνέπεια αυτού είναι πως το Μουντιάλ ενώ ο κόσμος το είχε συνδέσει με το καλοκαίρι τώρα γίνεται στη μέση του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν. Η πιο σημαντική επίπτωση όμως είναι πως οι παίκτες δεν έχουν καθόλου χρόνο για ξεκούραση και πολλοί super stars είναι τραυματίες, όπως ο Benzema, ο κάτοχος της χρυσής μπάλας της σεζόν 2021-2022. Αυτό οδηγεί σε πολλές ομάδες να είναι αποδυναμωμένες. Επίσης, ο λιγοστός χρόνος ξεκούρασης έχει ως αποτέλεσμα παίκτες να τραυματίζονται στα ματς της διοργάνωσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη από τον τραυματισμό του Lucas Hernandez που θα τον αφήσει τουλάχιστον 6 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.
Ακόμα, ένα πρόβλημα με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα είναι το όλο φιάσκο με τον ANT1 και τον ANT1+. Με την Ελλάδα να είναι ,αν όχι η μόνη, από τις ελάχιστες χώρες που δεν δείχνει κρατικό κανάλι το Μουντιάλ. Εκτός απο αυτό ο ANT1 προσπάθησε να κερδίσει επιπλέον χρήματα μην δείχνοντας όλα τα παιχνίδια στο κανάλι, αλλά μόνο ένα ανά ημέρα, με τα υπόλοιπα να είναι στην πλατφόρμα του ANT1+ η οποία απαιτούσε συνδρομή. Πέρα από αυτό, ο ΑΝΤ1 έδειξε ανικανότητα να προβάλει τα παιχνίδια στην εν πληρωμή πλατφόρμα του και να τα μεταφέρει στο κανάλι δίνοντας τα λεφτά πίσω στους ανθρώπους που πλήρωσαν μόνο και μόνο για την διοργάνωση.
Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα σκάνδαλα που έχουν πραγματοποιηθεί από FIFA και Κατάρ για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.
Και η ιστορία αυτών των σκανδάλων ξεκινά από πολύ νωρίς: στην ψηφοφορία που θα αναδείκνυε τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ το 2022. Αρκετά πρώην μέλη της FIFA και πρώην ποδοσφαιριστές δήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της FIFA να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θεώρησε αυτήν την απόφαση μία ήττα για το άθλημα, ενώ είναι εξαιρετικά διαδεδομένη η φήμη (;) πως οι εκπρόσωποι του Κατάρ δωροδόκησαν μέλη της FIFA για να διοργανώσουν το μουντιάλ. Η FIFA στήριξε την απόφασή της στην επιθυμία της να προωθηθεί το ποδόσφαιρο σε μία χώρα που δεν είναι πολύ γνωστό. Η κοινή γνώμη όμως παραμένει δύσπιστη, εφόσον υποψήφιες ήταν και άλλες χώρες όπου το ποδόσφαιρο είναι πολύ διαδεδομένο, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Πολλοί λοιπόν θεωρούν πως οι εκλέκτορες της FIFA είχαν δωροδοκηθεί. Αν κάποιος από εσάς ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία της επιλογής και τη δυσωδία που αναδίδει η διαδικασία αυτή, το Νetflix φιλοξενεί το ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ ‘’FIFA Uncovered’’.
Αυτό ήταν όμως μόνο η αρχή του σκανδάλου. Το Κατάρ, προφανώς, δεν είχε πολλά γήπεδα που ήταν κατάλληλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε έπρεπε να χτιστούν πολλά γήπεδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η δυσκολία αυτή αλλά και ο μηδενικός σεβασμός της κυβέρνησης του Κατάρ προς τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησε στο να εργαστούν άνθρωποι για την κατασκευή των γηπέδων και άλλων έργων υποδομής υπό άθλιες συνθήκες. Εργάτες όχι μόνο από το Κατάρ αλλά και ξένοι από χώρες σαν την Ινδία και το Πακιστάν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν απολύτως καμία προστασία από τους κινδύνους της δουλείας, απολύτως εκτεθειμένοι σε εργασιακά ατυχήματα, με ωράριο που διαρκούσε τουλάχιστον δέκα ώρες και με μηδενικό μισθό. Δημοσιογραφικές πηγές υπολογίζουν τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα στις έξι χιλιάδες ανθρώπους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μετανάστες από άλλες χώρες.
Αν κάποιος θα μπορούσε να βγάλει ένα συμπέρασμα από όλο αυτό είναι πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται και στην πλειοψηφία των ανθρώπων σε υψηλές θέσεις στον αθλητισμό, η αγάπη για τα χρήματα είναι περισσότερη από την αγάπη για τα αθλήματα.