των Παναγόπουλου Αλέξανδρου και Παντελάκη Μιχάλη
Το σκάκι μέχρι πρόσφατα θεωρούταν από πολλούς ανθρώπους ένα βαρετό παιχνίδι, αλλά ξαφνικά έγινε πολύ διάσημο μέσα από τα social media. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε ρίχνοντας μία ματιά στο Google Trends το οποίο λέει πως η λέξη ‘chess’ ήταν στο 40% της κλίμακας ενδιαφέροντος τον Δεκέμβρη και ανέβηκε δραματικά μέχρι που έφτασε το 100% ton Ιανουάριο και εκεί peakαρε.
Πώς άρχισε όμως όλη αυτή η τρέλα με το σκάκι; Ήταν το Tiktok; Το Youtube; Η σωστή απάντηση είναι μία μίξη αυτών των 2 κοινωνικών μέσων και του Netflix με την σειρά Queen’s Gambit. Μέσω του Netflix έγινε η αρχή και συνεχίστηκε μέσω του Youtube και του Tiktok και συγκεκριμένα του καναλιού Gotham Chess που ανεβάζει διάφορα βίντεο είτε σχολιάζοντας παιχνίδια μεταξύ δύο Grandmasters, είτε με διάφορες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Ακόμα, το chess.com συνέβαλε με την δημιουργία του ρομπότ ‘Mittens’ το οποίο παρουσιάζεται ως ένα αθώο γατάκι με 1 elo(βαθμολογία στο σκάκι, όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα) ενώ στην πραγματικότητα κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να το κερδίσει. Αυτό ήταν απίστευτο απο σκοπιάς marketing, εφόσον τράβηξε κόσμο και ‘έδωσε ψωμάκι’ για βίντεο στους content creators σαν τον Gotham Chess που προαναφέραμε.
Εκτός από το να παίζει κανείς σκάκι έγινε διάσημο και το να παρακολουθείς. Άνθρωποι σαν τον Hikaru Nakamura και τον ίσως καλύτερο σκακιστή όλων των εποχών Magnus Carlsen απέκτησαν δημοσιότητα και διάφορα memes κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Σε τι οδηγεί όμως αυτή η τόσο ξαφνική άνοδος της δημοφιλίας στο σκάκι; Σίγουρα, μόνο κακό δεν κάνει. Πολλά παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν σκάκι, το οποίο είναι καλό για το μυαλό τους και την υπομονή τους. Δεν θα γίνουν όλοι Grandmasters, σίγουρα, και κάποιοι θα το παρατήσουν με το που περάσει το trend, αλλά έστω και λίγο να παίξεις το σκάκι σου εκπαιδεύει το μυαλό και κάνει καλό. Ακόμα, πολλά παιδια όχι απλά άρχισαν να παίζουν, γράφτηκαν και σε σκακιστικούς ομίλους. Οπότε αυτή η άνοδος είναι ξεκάθαρα καλή για τους δασκάλους σκάκι που υπάρχουν εκεί έξω. Τέλος, οι επαγγελματίες σκακιστές έχουν ωφεληθεί από την όλη κατάσταση. Περισσότεροι άνθρωποι βλεπουν τα τουρνουά που σημαίνει πως τα χρηματικά ποσά που διακυβεύονται αυξάνονται δραματικά.
Το μόνο που μπορεί να θεωρήσει κανείς κακό σε όλο αυτό είναι πως συχνά πυκνά οι servers του chess.com, δηλαδή την πιο διάσημη πλατφόρμα για να παίξει κανείς σκάκι online, δεν δουλεύουν, αφού δεν είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν τόσα πολλά άτομα.