Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικού Προσανατολισμού

σεπ

Έπειτα από ακριβή, αναλυτική και πολύωρη έρευνα, σας παρουσιάζω το ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού! Το παρόν τεστ έχει μία ιδιομορφία: Αποτελείται από τέσσερα (4) επιμέρους πεδία, τα οποία, αν έχετε χρόνο στην διάθεση σας, μπορεί να απαντηθούν αυτόνομα.

Θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις σε ό,τι αφορά στα σχολικά προγράμματα, τις σπουδές και τα επαγγέλματα που είναι καταλληλότερα για σας.

Μόλις το ολοκληρώσετε, θα έχετε μια ανάλυση για το τι σημαίνει το σκορ σας και πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή της καριέρας σας.

1. Στον πολιτισμό μας, οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω τύπους προσωπικότητας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.

2. Οι άνθρωποι με την ίδια προσωπικότητα έχουν την τάση να επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους και να κάνουν συναφείς παρέες. Για παράδειγμα, όσοι ανήκουν στον καλλιτεχνικό τύπο, προτιμούν να επιλέγουν τις φιλίες τους και να συνεργάζονται με άλλα άτομα του ίδιου τύπου.

3. Τα άτομα του ίδιου είδους προσωπικότητας που εργάζονται μαζί σε μια δουλειά, δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας που να ταιριάζει με τον τύπο τους. Ας πούμε, όταν κάποια άτομα που ανήκουν στον Καλλιτεχνικό τύπο δουλεύουν μαζί, θα δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που ανταμείβει τη δημιουργική σκέψη και τη συμπεριφορά, θα φτιάξουν δηλαδή ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον.

4. Κατά συνέπεια υπάρχουν έξι αντίστοιχοι βασικοί τύποι περιβάλλοντος εργασίας, ίδιοι με τους τύπους προσωπικότητας που προαναφέρθηκαν.

5. Τα άτομα που επιλέγουν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με τον τύπο της προσωπικότητάς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν. Για παράδειγμα, άτομα του καλλιτεχνικού τύπου έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένα και ικανοποιημένα, εάν επιλέξουν μια δουλειά που γίνεται σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπως π.χ. αν γίνουν δάσκαλοι χορού σε μια Σχολή Τέχνης – ένα περιβάλλον που «κυριαρχείται» από άτομα καλλιτεχνικού τύπου όπου οι δημιουργικές ικανότητες και η έκφραση είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά.

6. Το πώς ενεργούμε και αισθανόμαστε στην εργασία μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργασιακό μας περιβάλλον. Εάν δουλεύετε με ανθρώπους που έχουν προσωπικότητα ίδιου τύπου με τη δική σας, θα είστε σε θέση να κάνετε πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν κι εκείνοι και θα αισθανθείτε πιο άνετα μαζί τους.

Σύμφωνα με τη θεωρία, θα πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα του οποίου ο τύπος  θα είναι ίδιος ή παρόμοιος με τον δικό σας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην επιτυχία και την εργασιακή ικανοποίηση.

Ας υποθέσουμε ότι το υψηλότερο σκορ στο δικό σας τεστ δείχνει ότι ανήκετε στον Πρακτικό τύπο. Κοιτάζοντας τον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ότι το πιο συμβατό περιβάλλον εργασίας είναι το πρακτικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα που ανήκει στην Πρακτική Ομάδα. Ή μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο επάγγελμα από αυτά που ανήκουν στην Ερευνητική ή τη Συμβατική κατηγορία.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν αθλητικές ή μηχανικές-τεχνικές ικανότητες, που προτιμούν να εργάζονται με  αντικείμενα, μηχανές, εργαλεία, φυτά ή ζώα ή να βρίσκονται έξω.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να παρατηρούν, να μαθαίνουν, να εξερευνούν, να αναλύουν, να αξιολογούν ή να επιλύουν προβλήματα
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν καλλιτεχνικές, καινοτόμες ή διαισθητικές ικανότητες και τους αρέσει να εργάζονται σε καινούριες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ 
Άνθρωποι που τους  αρέσει να εργάζονται με άλλους ανθρώπους, να τους διαφωτίζουν, να τους πληροφορούν, να τους βοηθούν, ή να τους περιποιούνται, ή που μπορούν να μιλάνε όμορφα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ 
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους, να τους επηρεάζουν, να τους πείθουν, να έχουν υψηλές επιδόσεις, να ηγούνται ή να διαχειρίζονται οργανωτικούς στόχους ή οικονομικά οφέλη
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με δεδομένα, που έχουν υπαλληλικές ή αριθμητικές ικανότητες, που εκτελούν λεπτομερώς μια δουλειά, ή ακολουθούν επακριβώς εντολές άλλων.

 

Τα τέσσερα (4) πεδία αναφέρονται στις εξής ενότητες:

  1. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.
  2. Στις δυνατότητές σας.
  3. Στις επιθυμίες σας.
  4. Στα χόμπυ σας.

Βέβαια οι ερωτήσεις είναι τόσο απλές και κατανοητές που αν απλά αναρωτηθείτε και κάνετε μια ανασκόπηση του εαυτού σας θα μπορέσετε να τις απαντήσετε και μόνοι σας. Το τεστ, όμως,  θα σας δώσει αναλυτικότερες απαντήσεις και προτεινόμενα επαγγέλματα με βάση τις απαντήσεις σας.

Τεστ τα οποία περιέχουν περιεκτική ανάλυση:

Α) https://paroutsas.jmc.gr/iqtest/orient2.htm

 

Β) https://www.psychology-athens.com/%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/

 

Γ) https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/155435_test-epaggelmatikoy-prosanatolismoy-se-5-10-lepta?amp

 

Αρθρογράφος: Καντά Χριστίνα

Επιμέλεια: Τσίπρας Κων/νος, Φιλόλογος ΠΕ02

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης