ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Αστρική προβολή

 

  Αστρική προβολή γνωστή και ως εξωσωματική εμπειρία, χαρακτηρίζουμε το φαινόμενο στο οποίο το αστρικό ή διανοητικό σώμα αποχωρίζεται το υλικό σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με αποκρυφιστές το αστρικό σώμα είναι άρρηκτα δεμένο με το υλικό. Όμως δεν έχει αντίληψη αισθήσεων σε αντίθεση με το υλικό σώμα. Μάλιστα συνδέεται ουσιαστικά με το φαινόμενο «εξ αποστάσεως παρατήρηση».

Αρχικά ο αστρικός κόσμος σύμφωνα με ερευνητές της μεταφυσικής είναι μια από τις διαστάσεις ύπαρξης όπως είναι και ο κόσμος που ζούμε. Οι διαστάσεις ύπαρξης είναι άλλοι κόσμοι παράλληλοι με τον δικό μας και μη, ένας εκ των οποίων είναι ο αστρικός. Σε αυτόν δεν υπάρχει χρόνος και κατά βάση όριο στις ικανότητες σου πχ. Πετάς. Μέσω της αστρικής προβολής ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να έρθει σε επαφή με αυτόν τον κόσμο – διάσταση.

Βασικοί τύποι εξωσωματικής εμπειρίας, είναι αυτός ο οποίος μας προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης και τον κορεσμό ενός ταξιδιού. Σε αυτήν συνήθως πετάμε πάνω από ένα όμορφο τοπίο ή τον ωκεανό. Είναι μια όμορφη και ανέμελη εμπειρία, όμως υπάρχει και η άλλη της μορφή. Η εκπαιδευτική. Χάρη σε  αυτή συλλέγεις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν στο πρακτικό τρόπο ζωής, ίσως μέσα από μία εικόνα, συμβουλή ή προβολή μια κατάσταση που αντιμετωπίζεις στην πραγματικότητα από μια διαφορετική οπτική.

Είναι άραγε η αστρική προβολή μια ένδειξη ότι έχουμε ψυχή; Ναι, καθώς όπως προανέφερα είναι μια διαδικασία στην οποία η ψυχή – πνεύμα – συνείδηση αποχωρίζεται την σάρκα. Όμως η αστρική προβολή όσο αφορά την ανθρώπινη ψυχή περιτριγυρίζεται από μύθους και ερωτήσεις, όπως «και αν δεν μπορώ να επιστρέψω στο σώμα μου;». Φυσικά και επιστρέφεις στο υλικό σου σώμα, δεν πρόκειται να εγκλωβιστείς στον αστρικό κόσμο. Επιπλέον μύθος είναι και ο κίνδυνος να κυριεύσει την σάρκα σου κάποιου είδους κακό πνεύμα διότι είσαι «απροστάτευτος» στο χρονικό διάστημα που βιώνεις μια εξωσωματική εμπειρία.

Ψυχολογικά βέβαια εξηγείται με πιο ρεαλιστικό ύφος. Συνδέεται με την ψευδαίσθηση την οποία βιώνει ένα άτομο που έχει υποστεί κάποια ψυχολογική φθορά (τραύμα). Αυτό συμβαίνει διότι κατά αυτόν τον τρόπο αποχωρούν από το υλικό σώμα γιατί είναι οδυνηρό να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό υπό δύσκολες και βάναυσες συνθήκες όπως βία.

Επιβλητικά έρχεται η επιστήμη που ισχυρίζεται πως καμία επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει πως το φαινόμενο της αστρικής προβολής είναι αντικειμενικά υπαρκτό. Πολλές φορές η αστρική προβολή συνδέεται με υπεραισθητηριακή αντίληψη, το φωτεινό ονείρεμα, δηλαδή, το συνειδητό όνειρο και άλλες ψυχικές δυνάμεις. Μερικοί αναφέρουν τον όρο αστρική προβολή λανθασμένα, θέλοντας να περιγράψουν την εξωσωματική εμπειρία του ύπνου.

Η αστρική προβολή αποτέλεσε πεδίο και επιστημονικής έρευνας διεξάγοντας πειράματα με ποικίλα συμπεράσματα. Γενικά δε θεωρείται παραδεκτό επιστημονικό πεδίο έρευνας καταρχήν λόγω έλλειψης συγκεκριμένης θεωρίας και αποτελεσμάτων που να μπορούν να αναπαραχθούν σε στείρες συνθήκες εργαστηρίου. Ωστόσο αποτελεί ακόμα πεδίο έρευνας. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών που βίωσαν σχετικές εμπειρίες είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής (με αποτέλεσμα την εγκεφαλική διέγερση) είτε υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ναρκωτικών ουσιών. Εξαιτίας αυτού ο όρος αστρική προβολή συναντάται ευρέως στην επιστημονική βιβλιογραφία ως ψευδοεπιστημονική.

Ταπεινάκη Αγγελική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης