Ανακύκλωση Ρούχων.
Ή |
Ανακύκλωση χαρτιού, ανακύκλωση μετάλλων, ανακύκλωση λαδιών, ανακύκλωση, ανακύκλωση. Μια λέξη που ακούμε καθημερινά, μια κίνηση που μαθαίνουμε να κάνουμε, μια ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για το καλό του περιβάλλοντος και τελικά για το δικό μας.
Αλλά ανακύκλωση ρούχων; Κι όμως ανακύκλωση ρούχων όσο απίθανο κι αν σας φαίνεται. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές
Πολλές μεγάλες αλυσίδες, πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο προωθώντας eco-friendly πολιτικές, έχουν καθιερώσει και προωθούν την ανακύκλωση των προϊόντων τους.
Μερικές επώνυμες εταιρίες – ενδεικτικά Zara και H&M – δημιουργούν χώρους ανακύκλωσης στα καταστήματα τους ώστε να εμποδίσουν και να αντιμετωπίσουν την κακή νοοτροπία που έχουν οι καταναλωτές σχετικά με το πέταγμα των ρούχων. Επίσης η Adidas και ο όμιλος Kering ( ιδιοκτήτης εταιριών όπως η Alexander McQueen και η Gucci) προωθούν πολιτικές για την ανακύκλωση ρούχων
Πολλοί Δήμοι έχουν εγκαταστήσει κάδους για την συλλογή ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών, τσάντες και αξεσουάρ. Η διαδικασία είναι απλή. Τα τοποθετείς σε μία υφασμάτινη τσάντα και τα ρίχνεις μέσα στον κάδο.
Τι γίνονται όμως τα ρούχα που επιστρέφουμε για ανακύκλωση;
Τα παλιά μας ρούχα και υφάσματα επαναχρησιμοποιούνται. Όσα είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να δοθούν σε οργανώσεις και φορείς ώστε να ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να πετιούνται επιβαρύνοντας το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.
Τα παλιά, φθαρμένα ρούχα μπορούν να φανούν χρήσιμα και να ανακυκλωθούν μιας και η πρώτη ύλη τους μπορεί να επιστρέψει στην βιομηχανία. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανακύκλωση παλιών τζιν, που δίνει άριστης ποιότητας πρώτη ύλη για μονωτικά υλικά.
Σπύρου Σταματίνα