ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

 

 

 

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες LED.

ΨΥΓΕΙΟ -ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ

Το ψυγείο και ο καταψύκτης δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πηγές θερμότητας, γιατί έτσι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ώστε να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές τους.

Κάνουμε σωστή χρήση π.χ. δεν ανοίγουμε χωρίς λόγο το ψυγείο ή τον φούρνο όταν λειτουργεί, καθώς έτσι χάνεται ενέργεια.

Δεν αποθηκεύουμε στη συντήρηση του ψυγείου ζεστά τρόφιμα, ώστε να μην δαπανάται επιπλέον ενέργεια.

Η συχνή απόψυξη και ο καθαρισμός του πίσω μέρους του ψυγείου συμβάλλουν στην οικονομικότερη λειτουργία του.

Οι κατηγορίες υψηλής απόδοσης στις οικιακές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Επίσης, η επιλογή του σωστού προγράμματος κάθε φορά στα πλυντήρια βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

ΣΚΕΥΗ

Μεγάλο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, παίζει η επιλογή της κατάλληλης συσκευής (π.χ. χύτρα ταχύτητας, φούρνος μικροκυμάτων) ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Με τον ίδιο τρόπο επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος ώστε να εφαρμόζει σωστά στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας.

ΦΙΛΤΡΑ

Συχνός καθαρισμός των φίλτρων (απορροφητήρα, κλιματιστικών κλπ) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η πλήρης απενεργοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων κλπ μας απαλλάσει από περιττή κατανάλωση. Η κατάσταση αναμονής αυτών των συσκευών καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Με το ίδιο σκεπτικό δεν αφήνουμε τους φορτιστές στους ρευματοδότες όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η θέρμανση παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε άμεσα με την χρήση ηλεκτρικών σωμάτων, είτε έμμεσα με την χρήση καυστήρα και κυκλοφορητή στις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Την απώλεια θέρμανσης βοηθάει το απρόσεκτο κλείσιμο θυρών και παραθύρων. Εαν έχουμε επιλέξει αεροστεγή υλικά για τα παραπάνω, π.χ. διπλά τζάμια ή επένδυση, θα βγούμε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα. Σε αυτό βοηθάει και η σωστή μόνωση δαπέδων, οροφής και εξωτερικού τοίχου.

Η τοποθέτηση φύλλων αλουμινίου ανάμεσα στα θερμαντικά σώματα και τους τοίχους, βοηθάει στο να μειωθεί σημαντικά η απώλεια θέρμανσης.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως όταν εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια δεν απολαμβάνουμε μόνο το άμεσο οικονομικό κέρδος. Μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον και συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης