Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων από το Κέντρο Πρόληψης Χανίων

Γράφει η Καλαϊτζάκη Ιωάννα,

335629862_756360492675016_7222080016441891235_nΣτο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «ενημερώσεις με σκοπό την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών και την πρόληψη των εξαρτήσεων» οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν τριήμερο ενημερωτικό πρόγραμμα από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Καντάνου πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις σε ομάδες μαθητών Α” ,Β” & Γ” τάξης με συντονίστρια την κα Νυσταζάκη Ιωάννα, Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο της εξάρτησης, για τους μύθους και τις αλήθειες σε σχέση με τη χρήση της κάνναβης καθώς επίσης για τις συνέπειες και τους κινδύνους που αυτή επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης μέσα από το πλαίσιο της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων έγινε προσπάθεια να προσεγγιστούν θέματα που αφορούσαν τα δύσκολα συναισθήματα που συνδέονται αρκετές φορές με τη χρήση ουσιών και οι υγιείς εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισής τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα το πρόβλημα της διάδοσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ των νέων ηλικίας 13 έως 18 ετών, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ως Κέντρο Πρόληψης θεωρούμε πολύ σημαντική την υλοποίηση προγραμμάτων που παρέχουν έγκυρες και ξεκάθαρες απόψεις σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, δεδομένου των συγκεχυμένων απόψεων που κυκλοφορούν αλλά και του γεγονότος ότι οι έφηβοι μη έχοντας αναπτύξει πλήρως την ταυτότητά τους καθίσταται επιρρεπείς στην υιοθέτηση διαφόρων μη λειτουργικών συμπεριφορών.

Στη βάση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης βαίνει συνεχώς μειούμενος, το Κέντρο Πρόληψης σε συνέχεια της πολύχρονης και πολύτιμης συνεργασίας του με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και κατόπιν σχετικής εγκρίσεως με αρ.πρωτ.4386/17.08.2022 υλοποιεί για την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2023 ενημερωτικό πρόγραμμα γύρω από την πρόληψη των εξαρτήσεων. Οι βραχείες ενημερωτικές παρεμβάσεις διάρκειας δύο διδακτικών ωρών υλοποιούνται στο χώρο των σχολείων ή στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και έχουν στόχο την ορθή, έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση των μαθητών γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες νόμιμες και παράνομες, την απομυθοποίηση των αιτιών χρήσης και την ευαισθητοποίηση τους σε υγιείς εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των καθημερινών τους προβλημάτων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Όσοι επιθυμείτε να έρθετε σε επαφή με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

 

 

Σχολιάστε

Top