Τι είναι παιδεία; Πρόκειται για λέξη πολυσήμαντη. Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας Γιώργο Μπαμπινιώτη , παιδεία είναι η συστηματική παροχή γνώσεων, η διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου. Ό,τι έχει αποκομίσει κανείς ως αποτέλεσμα μάθησης. Γενικότερα, η πνευματική και ηθική αγωγή, η ψυχική καλλιέργεια του ανθρώπου μαζί με τον πολιτισμό.
Πράγματι , η παιδεία έχει ως στόχο να μας αναπτύξει δεξιότητες, να μας δώσει γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή μας. Παράλληλα, προσπαθεί να μας καλλιεργήσει την κριτική σκέψη, να μας απαλλάξει από τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις, να μας μεταδώσει αρχές, αξίες, ιδανικά, να βοηθήσει στη διαδικασία κοινωνικοποίησης , να μας βοηθήσει στην επιλογή επαγγέλματος, να μας καλλιεργήσει την αγάπη για την πατρίδα, να μας μεταλαμπαδεύσει τις παραδόσεις και την αγάπη για τις τέχνες και τα γράμματα.
Παιδεία , λοιπόν, σημαίνει γνώση και γνώση είναι δύναμη, σύμφωνα με τον Άγγλο φιλόσοφο Φράνσις Μπέικον.
Φορείς της παιδείας η οικογένεια, το σχολείο, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο χώρος εργασίας, η Εκκλησία, η Πολιτεία, οι Τέχνες.
Οι παραπάνω σκέψεις είναι με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.
Κάθε χρόνο η 30η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα που τιμάται η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, αφού συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας και των ελληνικών γραμμάτων. Η καθιέρωση εορτασμού τους έγινε το 1842, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Μεταξύ των χριστιανών υπήρξε διαφωνία για το ποιος πρόσφερε τα περισσότερα και γι ‘ αυτό αποφασίστηκε και καθιερώθηκε να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή. Βέβαια, ο καθένας τους έχει και τη δική του γιορτή και τιμώνται και ξεχωριστά από τους πιστούς και την Εκκλησία. Πρόκειται για τον Μέγα Βασίλειο ή Βασίλειο Καισαρείας, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο ή Ναζιανζηνό και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Αναδείχτηκαν Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Εκκλησία τους ονόμασε Αγίους για τη σοφία και τη χριστιανική ζωή τους. Και οι τρεις ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί ,έχοντας ο καθένας τους τεράστιο έργο. Παράλληλα, διακρίθηκαν για την κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά τους, παρέχοντας βοήθεια σε φτωχούς, αρρώστους και σε όποιον είχε ανάγκη. Στην κοινωνική διδασκαλία τους έκαναν λόγο για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, την αγάπη, την αλληλεγγύη, την προσφορά. Συνέβαλαν, επίσης, στη διάδοση του Λόγου του θεού με το ιεραποστολικό τους έργο. Η σοφία και η δράση τους τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων φωστήρων.
Κάθε χρόνο από τα σχολεία όλων των βαθμίδων οργανώνονται γιορτές και εκδηλώσεις στη μνήμη τους.
Οι αξίες που δίδαξαν και το έργο τους ας γίνουν παράδειγμα για όλους εμάς τους μαθητές και γενικά όλους τους ανθρώπους για μια ζωή βασισμένη σε αξίες και αρχές.
( Από τη μαθήτρια της Β Λυκείου Μαριάνθη Γελαγώτου)