Επίσκεψη στα Θέρμα Κόλπου Γέρας

1680250963716

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ επισκέφθηκαν τις Θερμές Πηγές «Θέρμα Κόλπου Γέρας» στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου.

O κ. Θανάσης Χατζημιχαήλ, συνεργάτης του ΚΠΕ, μας μίλησε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από 21,5 με 16,5 εκατομμύρια χρόνια,  η οποία προίκισε τη Λέσβο με σημαντικές θερμές πηγές και  φυσικούς πόρους .

Η θέρμανση των νερών συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω καταβύθισης της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική. Έτσι, η βυθιζόμενη Αφρικανική πλάκα φτάνει σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων και  τα πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα της τήκονται. Παράλληλα,  το ρευστό μάγμα που δημιουργείται είναι ελαφρύτερο από τα γειτονικά υλικά της ασθενόσφαιρας, με αποτέλεσμα να κινείται προς τα πάνω και να φτάνει στην επιφάνεια της γης, όπου και σχηματίζει τα μεγάλα ηφαίστεια που συναντώνται σήμερα στη Λέσβο, της Βατούσας, του Λεπέτυμνου, της Άγρας, της Ανεμότιας και του Μεσότοπου.

Σήμερα, η καταβύθιση αυτή γίνεται νότια της Κρήτης και τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου έχουν πλέον σιγήσει. Όμως, μεγάλες συγκεντρώσεις θερμού μάγματος παραμένουν σε μικρά βάθη κάτω από τη Λέσβο. Αυτές ενεργούν σαν τεράστιοι θερμαντήρες, ζεσταίνοντας το νερό που εισχωρεί μέσα στο φλοιό.

Όταν πλησιάσει το μαγματικό θάλαμο, το μετεωρικό νερό θερμαίνεται. Στη συνέχεια βρίσκει διόδους δια μέσου υπαρχόντων ρηγμάτων και ρωγμών και εξέρχεται στην επιφάνεια της γης μέσω των θερμών πηγών. Τα νερά κατά τη διαδρομή τους στο εσωτερικό της γης αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Στη Λέσβο οι σημαντικότερες θερμές πηγές βρίσκονται στον Πολιχνίτο, θεωρούνται μάλιστα  οι θερμότερες της Ευρώπης, στο Λισβόρι, στη Θερμή, στον Κόλπο Γέρας, στην Εφταλού, η οποία αποτελεί την πιο ραδιενεργή θεραπευτική πηγή της Λέσβου, στην Άργενο και στην Κρυφτή στο Πλωμάρι.

Η Υπεύθυνη κα. Δέσποινα Καλιάλη , κατά την παρουσίαση μας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ιαματικό νερό χαρακτηρίζεται Μεσόθερμο, μεταλλικό, υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, γυναικολογικές παθήσεις και χρόνιες εκβάσεις τραυμάτων. Η θερμοκρασία του νερού είναι 39,7οC και η πηγή ορίζεται ως χλωριονατριούχος.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκαναν.

                                                ( Από τη συντακτική ομάδα)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης