Γνωρίζοντας την Αγιάσο

kastanionas

Το φυσικό περιβάλλον της Αγιάσου προσφέρεται για αλησμόνητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια (πατουμένης) που σε οδηγούν σε μαγευτικές τοποθεσίες, απ’ όπου το μάτι αγκαλιάζει το απέραντο πράσινο σ’ όλες του τις αποχρώσεις, καθώς σμίγει με το γαλανόλευκο του ουρανού ή το βαθυγάλαζο της μακρινής θάλασσας.

Ο καστανιώνας της Αγιάσου είναι εδώ και πολλά – πολλά χρόνια, ένα φυσικό στολίδι του ορεινού όγκου του Ολύμπου, ένας φυσικός οικότοπος έκτασης 11.000 στρεμμάτων, που για αιώνες ήταν μια από τις κύριες πηγές εσόδων των κατοίκων της κωμόπολης.

Θα ξεκινήσετε  την πεζοπορία  νοτιοανατολικά του χωριού προς τον Όλυμπο, για να βρείτε τη σπηλιά του «Πανός» ή «Γλάστρα», όπως τη λένε οι ντόπιοι. Στην αρχή η πεζοπορία ήταν αρκετά ανηφορική, για να γίνει λίγο μετά πιο ομαλή, ανάμεσα σε ελιές, πρίνους και πεύκα. Προς τα κάτω πανοραμική  η θέα της κωμόπολης

, ενώ πιο ψηλά η βουνοκορφή του Ολύμπου φαίνεται επιβλητική.

sphlaio

 

Η σπηλιά βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου από το χωριό και αν δεν την ξέρει κανείς, δύσκολα μπορεί να την εντοπίσει, καθώς έχει μπροστά της μια μεγάλη πέτρα, που φράζει την είσοδο της. Η είσοδος της είναι χαμηλή ύψους ενός μέτρου περίπου, αλλά μπαίνοντας κανείς μέσα στη σπηλιά, θα διαπιστώσει πως γίνεται γρήγορα ευρύχωρη, με ύψος πάνω από δύο μέτρα, ενώ το βάθος της εκτείνεται στα 50 περίπου μέτρα. Σε όλο το μήκος της σπηλιάς αναπτύσσονται μαστοειδείς και ταινιωτοί σταλακτίτες, που ενώνονται με τους υποκείμενους σταλαγμίτες, σχηματίζοντας διάφορα σχήματα.

Κατέχου Ιωάννα Μαρία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης