Ο παραδοσιακός γάμος στην Αγία Παρασκευή

της μαθήτριας Μαριάνθης Γελαγώτου, Β2 Υγείας

Ο παραδοσιακός γάμος στην Αγία Παρασκευή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , καθώς συνδυάζεται με πολλές παραδόσεις, όπως το μοίρασμα παραδοσιακών γλυκών με βάση το αμύγδαλο ( αμυγδαλωτά , μπακλαβάς ) στους καλεσμένους , το στόλισμα της νύφης με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών , το κόψιμο του τσουρεκιού ( γαμοκούλικο) στο κεφάλι της νύφης , τη συνοδεία της νύφης και του γαμπρού στην εκκλησία με παραδοσιακή μουσική , ενώ μετά την τελετή του γάμου ακολουθεί γλέντι με τοπική μουσική και χορούς.

Δύο μέρες πριν γίνει ο γάμος πραγματοποιείται το έθιμο του στρωσίματος του κρεβατιού με την τελετουργία του τσουρεκιού (γαμοκούλικο) , που κλέβει την παράσταση. Μαζεύονται οι φίλες και οι φίλοι της νύφης και του γαμπρού , για να στρωθεί το κρεβάτι με τα προικιά της νύφης. Το κρεβάτι το στρώνουν οι ανύπαντρες φίλες της νύφης με τη συνοδεία τραγουδιών στον παραδοσιακό σκοπό. Όταν πια στρωθεί το κρεβάτι , ξαπλώνουν επάνω ένα μωρό , που συμβολίζει την γονιμότητα και έπειτα ρίχνουν στο κρεβάτι ροδοπέταλα , ρύζι και χρήματα. Στη συνέχεια, κόβουν το γαμοκούλικο , πάνω στο κεφάλι της νύφης και όλες οι ανύπαντρες κοπέλες κρατάνε ένα κόκκινο μαντήλι, πάνω στο οποίο τοποθετείται το τσουρέκι. Η νύφη κόβει το τσουρέκι και το προσφέρει στην πεθερά της, στη μητέρα της και στις ανύπαντρες φίλες της , με τη συνοδεία των τραγουδιών.

Επιπλέον, την ημέρα του γάμου ο γαμπρός και η νύφη στολίζονται μέσα σε ένα ταψί και τον γαμπρό τον τσιμπάνε με καρφίτσες. Αυτά τα τσιμπήματα δηλώνουν τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις που φέρει ένας γάμος . Όταν τελειώσει ο γάμος και επιστέψει το ζευγάρι στο σπίτι του μπροστά από το κατώφλι τους, τοποθετείται ένα σίδηρο, το πατάνε και κάποιος από την οικογένειά τους , τους δίνει από μία κουταλιά μέλι στον καθένα, ώστε να είναι στεριωμένοι και να έχουν μία γλυκιά ζωή .

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης