Θεατρικό έργο «το καπλάνι της βιτρίνας»


 Θεατρικό έργο «το καπλάνι της βιτρίνας«

 από την Μαρία

Το Νοέμβριο του 2023, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας πήγε στο Θεσσαλικό Θέατρο της Λάρισας και είδε το θεατρικό έργο «το καπλάνι της βιτρίνας», που το έγραψε η Άλκη Ζέη. Μόλις μπήκαμε στο θέατρο, καθίσαμε ήσυχα στις θέσεις μας και παρακολουθήσαμε την παράσταση.

Καπλάνι σημαίνει «τίγρης», που ήταν βαλσαμωμένη σε μια γυάλινη βιτρίνα στη σκηνή. Σε όλους μας έκανε εντύπωση. Όταν άνοιγε το γαλάζιο μάτι, το καπλάνι ήταν χαρούμενο και όταν άνοιγε το μαύρο γίνονταν άγριο και θύμωνε.

Δυο κορίτσια η Μυρτώ και η Μέλια μένουν στο σπίτι του παππού τους στη  Σάμο το 1936. Ο παππούς τους, τους κάνει μάθημα και δε χρειάζεται να πάνε στο σχολείο. Τα κορίτσια ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι.

Πλησίαζε 10 Ιουνίου και ο παππούς τους, τους είπε τα ευχάριστα νέα. Θα πήγαιναν διακοπές στο αγαπημένο τους μέρος, το Λαμαγάρι. Τα κορίτσια χάρηκαν. Μόλις έφτασαν τους υποδέχθηκαν με χαρά και έτρεξαν να παίξουν οι φίλοι τους: ο Νόλης, η Άρτεμη, η Αυγή και η Πιπίτσα που όμως δεν τη συμπαθούσαν και ο Οδυσσέας.

Ο Νίκος ο ξάδερφός τους ήρθε και τα κορίτσια χάρηκαν, γιατί θα  διηγιόταν ιστορίες με το καπλάνι. Όταν ήρθε η δικτατορία ο Νίκος έπρεπε να κρυφτεί, πριν τον πιάσουν και τα παιδιά του πήγαιναν φαγητό. Τα κορίτσια έπρεπε να ξεκινήσουν το σχολείο και ο Νίκος με το καπλάνι έφυγε στην Ισπανία για να πολεμήσει και να φέρει τη δημοκρατία και ύστερα να τη φέρει και στην Ελλάδα.

Όλο το Σχολείο πέρασε τέλεια και εντυπωσιάστηκε με το θέατρο! Θα ήταν ωραίο να το δείτε κι εσείς!