Οι άγιοι μάρτυρες Θαλλός και Τρόφιμος

Θρησκευτικά

 Οι άγιοι μάρτυρες Θαλλός και Τρόφιμος

 από τη Δανάη

   Στς 11 Μαρτίου γιορτάζουν 2 σπουδαίοι μάρτυρες, ο Θαλλός και ο Τρόφιμος, που μαρτύρησαν στα χρόνια που ήταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός.

  Και οι δύο κατάγονταν από την πόλη Στρατονίκη της Μικράς Ασίας. Τον καιρό εκείνο κατά τον διωγμό εναντίων των Χριστιανών, συνελήφθηκαν στη Λαοδικεία και πετροβολήθηκαν για ώρα, όμως δεν έπαθαν τίποτα. Όταν το είδε αυτό ο ηγεμόνας της Λαοδικείας, τους άφησε ελεύθερους, όμως λίγο αργότερα τους ξαναέπιασαν  και τους πίεζαν να αλλάξουν την πίστη τους. Αυτοί όμως με περισσότερο θάρρος ομολόγησαν την πίστη τους και μπροστά σε όλους κορόιδευαν τα είδωλα και τους προστάτες τους. Με αποτέλεσμα να θυμώσει περισσότερο ο ηγεμόνας και να τους δέσουν γυμνούς σε ένα ξύλο και να σχίσουν τις σάρκες τους.  Τελικά τους σταύρωσαν επάνω σε σταυρό όπως ο Χριστός και έλαβαν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου.

   Ευσεβείς χριστιανοί πήραν τα σώματα των δύο αγίων. Η γυναίκα του άρχοντα Ασκληπιού, πήγε και ράντισε με μύρα* τα λείψανα των αγίων και άπλωσε επάνω τους ένα πολύτιμο άσπρο σεντόνι. Ευλαβείς χριστιανοί πήραν τα λείψανα και τα μετέφεραν στην Στρατονίκη όπου τα έθαψαν έξω από την πόλη, σε μία περιοχή που λέγονταν ‘’λατομεία’’.

*μύρα: αρώματα