Τα επεισόδια στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης


Τα επεισόδια στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης

 από το Χρήστο

  Όταν ο Θεοδόσιος βρίσκονταν στο Μιλάνο το 390 μ.Χ., στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης έγιναν επεισόδια. Οι θεατές άρχισαν ταραχές, άκουγες ανθρώπους να βρίζουν, να φωνάζουν, να τσιρίζουν από πόνο επειδή χτυπιόντουσαν. Μπορούσες να δεις αίματα, θεατές να σκοτώνουν στρατιώτες και παιδιά να κλαίνε.

  Ο Θεοδόσιος έμαθε τα γεγονότα και σοκαρίστηκε. Διέταξε τους στρατιώτες να πάνε στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και να σκοτώσουν όσους θεατές είχαν δημιουργήσει τις φασαρίες. Σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι.

  Ο Θεοδόσιος ήθελε να πάει στην εκκλησία στο Μιλάνο. Όταν έφτασε άκουγε ανθρώπους να ψέλνουν ψαλμούς κι έβλεπε παντού ανθρώπους να ανάβουν κεριά. Ο επίσκοπος Αμβρόσιος έβλεπε τον αυτοκράτορα με τα ακριβά ρούχα, τα σανδάλια και το στέμμα να μπαίνει μέσα στην εκκλησία. Πήγε στην είσοδο και μίλησε με τον αυτοκράτορα. Τελικά δεν τον άφησε να μπει μέσα στην εκκλησία. Ο Θεοδόσιος σκέφτονταν γιατί δεν τον άφηνε. Ο Αμβρόσιος έμαθε τι είχε διατάξει να κάνουν οι στρατιώτες.

  Ο Θεοδόσιος έμεινε μέσα στο παλάτι κλαίγοντας για 8 μήνες. Μπορούσαν να ακούσουν τον αυτοκράτορα να κλαίει και να μη βγαίνει έξω για οκτώ μήνες. Όταν μετάνιωσε για το αμάρτημά που είχε κάνει, πήγε στην εκκλησία, γονάτισε και ζήτησε συγγνώμη. Οι άνθρωποι μύριζαν το λιβάνι, άκουγαν τις καμπάνες να χτυπούν και είδαν κάτι που δεν περίμεναν ποτέ να δουν, τον αυτοκράτορα να γονατίζει.