Ο ναός της Αγίας Σοφίας

Αγία Σοφία σκίτσο

Ο ναός της Αγίας Σοφίας

κείμενο από τη Μαρία

  Το όνομα του ναού ήταν Αγία Σοφία που σημαίνει Σοφία του Θεού. Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα τρία επίθετα που αφιερώνονται στο Θεό. Τα τρία επίθετα είναι: η Αγία Σοφία, η Αγία Ειρήνη και η Αγία Δύναμη.

  Οι αρχιτέκτονες που έβαλε ο Ιουστινιανός ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Αυτοί σχεδίασαν την εκκλησία με τρούλο και ήταν σπουδαίοι αρχιτέκτονες.

  Ο ρυθμός της εκκλησίας ήταν ορθογώνιος και επάνω είχε τον τρούλο που σχεδίασαν οι δύο αρχιτέκτονες. Εργάστηκαν 10.000 τεχνίτες για 5 χρόνια χωρίς διακοπή. Οι διαστάσεις της Αγίας Σοφίας είναι 77 Χ 72 μέτρα, το ύψος της είναι 62 μέτρα και η διάμετρος του τρούλου ήταν 33 μέτρα.

  Το εσωτερικό της εκκλησίας είχε διάφορα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Από τα δεκάδες παράθυρα που είχε, έμπαιναν ακτίνες φωτός και έτσι δημιουργούσε μια υπέροχη και όμορφη εικόνα.

  Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τούβλα, μάρμαρα και ο Ιουστινιανός είπε στους κατοίκους να φέρουν διάφορα πράγματα, όπως πετράδια.

 Τα εγκαίνια έγιναν το 537 μ.Χ. στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Ιουστινιανός ήταν υπερήφανος και είπε: «νενίκησά σε Σολομώντα!». Εκεί γινόταν οι παρακλήσεις του λαού προς την Παναγία για τη σωτηρία της Πόλης, στις ώρες των κινδύνων που την απειλούσαν.