Το όρυγμα του Ευπαλίνου


 Το όρυγμα του Ευπαλίνου

από τον Αλέσσιο

Τον 6ο αιώνα π.Χ. ο τύραννος της Σάμου ο Πολυκράτης, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα υπόγειο υδραγωγείο που θα ξεκινούσε από μια πηγή στο βουνό μέχρι την πόλη το Πυθαγόρειο, που να μην το βλέπουν οι εχθροί και να έχουν νερό και γι’  αυτό το έργο διάλεξε τον Ευπαλίνο.

Ο Ευπαλίνος με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία που ήξερε το σχεδίασε. Θα έσκαβαν μέσα από το βουνό ένα τούνελ. Στην άκρη θα υπήρχε ένα σκαμμένο αυλάκι πιο βαθιά στη γη, για να μπουν οι κεραμικές σωλήνες που θα μετέφεραν το νερό στο Πυθαγόρειο. Ο Ευπαλίνος πριν ξεκινήσει χάραξε μία γραμμή επάνω στην επιφάνεια που έδειχνε την κατεύθυνση του τούνελ. Ύστερα ξεκίνησαν οι εργάτες να σκάβουν και από τα βόρεια του βουνού και από τα νότια και θα συναντιόταν στη μέση. Τέτοιο έργο μόνο ο Ευπαλίνος μπορούσε να το κατασκευάσει, γιατί ήξερε τους κινδύνους και όταν υπήρχαν κίνδυνοι όταν έσκαβαν, έβαζαν στο πλάι και στο επάνω μέρος μεγάλες πέτρες για να μην πέφτει το χώμα. Οι εργάτες δούλευαν με τα εργαλεία εκείνης της εποχής. Ο Ευπαλίνος πήγαινε κάθε μέρα παρατηρούσε τις εργασίες και μετρούσε συνέχεια. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν γράμματα και αριθμοί  στους τοίχους από το έργο. Το έργο χρειάστηκε 10 χρόνια περίπου για να γίνει και έχει μήκος 1.000 μέτρα, ύψος 2 μέτρα περίπου και πλάτος 2 μέτρα περίπου. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για 1.000 χρόνια περίπου. Για την κατασκευή του έργου έγραψε ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός ο Ηρόδοτος.

Το έργο του Ευπαλίνου είναι όμορφο και όλοι μπορούμε να το επισκεφτούμε και να δούμε από κοντά ό,τι υπάρχει μέσα στο υπόγειο υδραγωγείο.