Archive for: Ιανουαρίου 9th, 2022

Άραγε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για την αρχή εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας;

Γράφει η μαθήτρια Δημητρίου Γεωργία της Β τάξης Γυμνασίου

 

Πολλές έρευνες παιδαγωγικού χαρακτήρα αποδεικνύουν και στοιχειοθετούν την αποτελεσματικότητα της έναρξης εκμάθησης μια ξένης γλώσσας από την προσχολική κιόλας ηλικία. Δεν είναι όμως λίγοι οι γονείς που βλέπουν το θέμα με διστακτικότητα, φοβούνται κυρίως ότι ίσως το παιδί μπερδέψει τελικά τις δύο γλώσσες (τη μητρική και την ξένη) και αντιμετωπίσει δυσκολίες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η σύγχυση μεταξύ των δύο γλωσσών μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη που σχετίζεται με την κατακτημένη γνώση.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία;

 

Σύμφωνα με την άποψη πολλών σύγχρονων εκπαιδευτικών και ανεξάρτητων μελετητών, η κατάλληλη ηλικία για να έρθει ένα παιδί σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα είναι η προσχολική. Αυτό άλλωστε πιστεύει και το ελληνικό κράτος αφού προωθεί διάφορα προγράμματα ένταξης της ξένης γλώσσας από την ηλικία των 5 ετών (νηπιαγωγείο).

Τα παιδιά στο στάδιο αυτό δηλαδή της προσχολικής αγωγής, μπορούν να συνδυάσουν εύκολα το παιχνίδι με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μέσα από δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα δηλαδή παιχνίδι και τραγούδι.

Αυτό που μετράει σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς είναι η πετυχημένη πρώτη επαφή. Αυτή η επαφή δύναται να συντελέσει στη  δημιουργία θετικών συναισθημάτων προωθώντας τη διάθεση του παιδιού να ασχοληθεί με τη ξένη γλώσσα και εν τέλει να μάθει.

 

Tattoo & Piercing στην εφηβεία. Πόσο ασφαλή είναι από άποψη υγιεινής.

     Γράφει η μαθήτρια Δημητρίου Γεωργία της Β τάξης Γυμνασίου

     Η εφηβεία είναι ένα στάδιο μετάβασης ή μεταμόρφωσης από παιδί σε ενήλικα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το τελευταίο σκαλοπάτι προς την ενήλικη ζωή. Έτσι πολλοί γονείς βιώνουν έντονη ανησυχία για το τι θα αντιμετωπίσουν από τα  παιδιά τους όταν αυτά μπουν στην εφηβεία.

Πολλές φορές η ανησυχία είναι αδικαιολόγητη διότι δεν  είναι απαραίτητο η μεταβατική αυτή περίοδος να είναι μια ταραχώδης και προβληματική περίοδος για τους γονείς και για τα παιδιά. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι γονείς καλούνται να δώσουν τη συγκατάθεση τους για την διενέργεια τατουάζ ή piercing στα ανήλικα παιδιά τους.

     Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται γιατί αρέσουν στους έφηβους η δερματοστιξία (τατουάζ) και τα τρυπήματα (body piercing)

Η απάντηση είναι σχετικά απλή, επειδή μέσω αυτών των ενεργειών  ο έφηβος προσπαθεί να αναδείξει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, να κάνει την επανάστασή του, αλλά και ταυτόχρονα να δείξει ότι ανήκει σε μια ομάδα.

Οι περισσότεροι γονείς χρονοτριβούν ελπίζοντας ότι όπως περνάει μια μόδα, έτσι θα περάσει και η ανάγκη του έφηβου να επιβάλει το στίγμα του. Τα τατουάζ και τα τρυπήματα, πολλές φορές  δηλώνουν δύναμη και αντοχή στον πόνο.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που ταλανίζει τους γονείς είναι κατά πόσο ασφαλείς  είναι αυτές οι παρεμβάσεις

Τόσο τα tattoo όσο και τα piercing θεωρούνται  ότι είναι εξίσου ασφαλή όταν πραγματοποιούνται από τα χέρια ενός έμπειρου επαγγελματία σε ένα νόμιμο κέντρο που πληρεί όλα τα υγειονομικά πρότυπα

Ο έφηβος οφείλει να είναι ενήμερος όσο αναφορά τα εξής θέματα:

Το piercing μπορεί να εξαφανιστεί πιο εύκολα από το tattoo.

Το tattoo μπορεί να εξαφανιστεί μόνο με laser κάτι που σημαίνει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες.

     Συνεπώς, φιλική συμβουλή σε όποιον επιθυμεί να πράξει είτε tattoo είτε piercing να το σκεφτεί καλά και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι θα τον συντροφεύουν χρόνια πολλά.

Top