Archive for: Απριλίου 2023

Mεγάλο Σάββατο

  1.                                                                                                 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                                                                                                                                                                                        Γυμνάσιο 1 Αλεξανδρείας                                                                                                                                                                              Από τις μαθήτριες

                                                                                                                                                                           Θεοδώρα Μητσιάνη

                                                                                                                                                                            Μαλάμογλου Ήλεκτρα                                                                                                                                 

 

Μεγάλη εβδομάδα είναι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και είναι αφιερωμένη στα Αγία πάθη του Ιησού. Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα διότι μελετούνται και βιώνονται στους ιερούς ναού είναι κοσμοσωτήρια για το κάθε άνθρωπο. Επίσης η μεγάλη εβδομάδα λέγεται και αγία εβδομάδα και οι περισσότερη πιστοί κάνουν την λεγόμενη αυστηρή νηστεία όχι μόνο από κάποια φαγητά αλλά και πνευματικά δηλαδή με την συμπεριφορά μας , η νηστεία είναι μια από της σημαντικότερες νηστείες του χρόνου άπου πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να την εκτελέσουν.

    Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των βαΐων.  Όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα  από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζεται  καθ΄εκάστη των ημερών αυτής τα όποια και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκει

Μεγάλη Δευτέρα

  • 1ον Στην ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο οποίος φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου.

 

Μεγάλη Τρίτη

 

  • 1ον Στις δέκα παρθένες της γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιων Νυμφίο, τον Κύριων Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Μεγάλη Τέταρτη

                                                                                                                                                            

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του γεγονότος της ελλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα.
Κατά την ημέρα αυτή στην Εκκλησία ψάλλετε το Τροπάριο της Κασσιανής ένα ποίημα υπέροχο και κατανυκτικό.

Μεγάλη  Πέμπτη

 

  • 1ον Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία.
  • 2ον Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή της παραδόσεως σ’ εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
  • 3ον Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στο Όρος των Ελαιών.
  • 4ον Της προδοσίας του Κυρίου υπό του

 

Μεγάλη  Παρασκευή

 

 

 

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα όποια είναι 12

Μεγάλη Σάββατο

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλετε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλη Κυριακή

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλετε ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και 1η Ανάσταση όπου ψάλλετε το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη.
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με ψάλλετε το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 12:00 π.μ. (Κυριακή) ψάλλετε το Χριστός Ανέστη.
Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Top