Μαθαίνοντας για τον ρατσισμό

 Γράφει η μαθήτρια της Β” Γυμνασίου,  Περλάτου Αναστασία

     ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Ο ρατσισμός προέρχεται από την λέξη «ράτσα», που σημαίνει φυλή. Με τη λέξη «ρατσισμός» εννοούμε την άποψη σύμφωνα με την οποία μια φυλή ή ένα έθνος είναι ανώτερα από όλες τις υπόλοιπες. Ακόμη με τον όρο αυτόν εννοούμε την άσχημη και προσβλητική συμπεριφορά προς κάποια άτομα, ομάδες και ολόκληρους λαούς.

        Τα είδη του ρατσισμού που συναντάμε στην καθημερινότητα είναι αρκετά. Εκτός από τον εθνικό-φυλετικό ρατσισμό διαπιστώνεται και ο θρησκευτικός, σύμφωνα με τον οποίο μια θρησκεία είναι η αληθινή και η καλύτερη, γι” αυτό πρέπει να επικρατήσει μόνη αυτή σε όλη τη γη.Επίσης, παρατηρείται και ο κοινωνικός ρατσισμός, που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται εχθρικά και προσβλητικά σε άλλους, που είτε είναι διαφορετικοί από αυτούς είτε έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες, οι ναρκομανείς και οι ομοφυλόφιλοι. Ακόμα ένα είδος ρατσισμού είναι αυτός που δεν αποδέχεται το γυναικείο φύλο, διότι οι άντρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από αυτούς.

         Οι επιπτώσεις του ρατσισμού είναι άσχημες για τον άνθρωπο. Πολλά θύματα που δέχονται ρατσιστική συμπεριφορά αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα στην πορεία, απομονώνονται και πέφτουν σε κατάθλιψη. Επίσης, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, τη στιγμή που καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιον και  ό,τι θέλει.

          Συμπεραίνοντας, ο ρατσισμός επιφέρει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στην κοινωνία, οδηγώντας σε συγκρούσεις μεταξύ τους άτομα, ομάδες και λαούς. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι αλλά και διαφορετικοί.

Σχολιάστε

Top