Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο;

γράφει η μαθήτρια της Γ” Γυμνασίου, Ματοπούλου Γεωργία

 gel_epal1Τελειώνοντας το Γυμνάσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιο λύκειο θα ακολουθήσουμε. Γενικό ή Επαγγελματικό λύκειο; Η επιλογή αυτή είναι μια προσωπική απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση.

     Φέτος παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στο ποσοστό εγγεγραμμένων μαθητών στα ΕΠΑΛ λόγω αύξησης του ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό δίνουν ισότιμα απολυτήρια και μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, προσφέρουν ίδιες ευκαιρίες για συνέχιση των σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό που διαφοροποιεί τις δύο επιλογές είναι οι διαφορετικές δεξιότητες που καλλιεργούνται, κάτι το οποίο φαίνεται και στο αναλυτικό τους πρόγραμμα.Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν οι προσανατολισμού και παρέχεται γενική μόρφωση, ενώ στο Επαγγελματικό Λύκειο στους Τομείς  και τις Ειδικότητες καλλιεργείται η πρακτική. Στα ΕΠΑΛ τα μαθήματα παραδίδονται κυρίως σε εργαστήρια όπου φοιτά  μικρός αριθμός μαθητών, με στόχο την ανάπτυξη των πρακτικών ικανοτήτων τους.

    Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα μας οδηγήσουν προς τη μία ή την άλλη επιλογή; Σίγουρα , οι προσωπικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντα θα πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας. Αν, δηλαδή,  κάποιος ενδιαφέρεται για έναν θεωρητικό προσανατολισμό σπουδών, τότε το ΓΕΛ παρέχει αντίστοιχες διεξόδους. Αν , από την άλλη, στοχεύει σε σπουδές με τεχνολογικό περιεχόμενο, τότε η επαγγελματική εκπαίδευση θα αποτελέσει ένα σημαντικό υπόβαθρο.

    Σίγουρα, κατά το τέλος της φοίτησης στο γυμνάσιο είναι πολύ νωρίς για τους εφήβους να αποφασίζουν, τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στο μέλλον τους. Αυτό ,όμως, το δίλημμα τους παρωθεί να ψάχνουν και να ενημερώνονται , γιατί όσο πιο νωρίς καταλάβουν τόσο το καλύτερο για αυτούς, εφόσον θα έχουν αρκετό χρόνο για την προετοιμασία τους.

Σχολιάστε

Top