Από την αρχαιότητα ακόμα η ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας εξασφαλιζόταν με την τήρηση ενός συνόλου νόμων και κανόνων. Η υπακοή στους νόμους, στους θεσμούς και στις ανάγκες της δημοκρατικής πολιτείας είναι ένα απο τα σημαντικότερα καθήκοντα του κοινωνικού ανθρώπου. Είναι καθήκον νομικό καθώς επιβάλλεται από νομικές διατάξεις αλλά και ηθικό εφόσον εκπληρώνεται όχι τόσο εξαιτίας του φόβου της ποινής αλλά ως ευσυνείδητη πράξη.
Στις μέρες μας αντίθετα η ισχύ των νόμων έχει εξασθενήσει. Η τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκσυχρόνηση των κοινωνιών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων έχουν εισβάλλει στην απουσία ηθικής συνείδησης και κατ” επέκταση οι άνθρωποι οδηγούνται συχνά σε παράνομες πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο της ηλεκτρονικής πειρατίας. Με την παράνομη προβολή ταινιών οι πολίτες καταπατούν τον νόμο και αυτό λειτουργεί σε βάρος των συμπολιτών τους.
Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως οι νόμοι έχουν θετική επίδραση στους πολίτες. Μια απο τις σημαντικότερες είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών. Οι νόμοι πλάθουν έμεσα το ήθος των ανθρώπων με κύριο πρότυπο τον ιδανικό πολίτη, όπου περιγράφει έναν πολίτη με συνείδηση, πειθαρχία και ηθικές αξίες. Επιπλέον, πρεσβεύουν αξίες όπως η ισοτιμία και η δικαιοσύνη διαπαιδαγωγόντας έτσι τα άτομα , ώστε να αποκτήσουν συνείδηση του δικαίου. Συμπερασματικά, οι νόμοι καθοδηγούν τους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους και τους επιβάλλουν μια στάση ζωής χωρίς ιδιοτέλεια και ανεξέλεγκτα πάθη.
Καταλήγουμε, λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία μιας κοινωνίας και γι” αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνεται προσεκτικά η θεσπισή τους προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν προβλήματα.