Τι είναι αυτό που φέρνει πραγματικά την ευτυχία στην οικογένεια;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Μαλάμογλου Άρτεμη και Μυταρά Σταυρούλα

 family2Πολλές φορές διερωτόμαστε, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μια οικογένεια ευτυχισμένη; Η παραδοσιακή δομή των οικογενειών έχει αλλάξει. Η οικογένεια συχνά δεν αποτελείται μόνο από τους δύο γονείς με τα παιδιά τους. Ένα σημαντικό ποσοστό αποτελείται από μονογονικές οικογένειες, από οικογένειες που έχουν προκύψει μετά από διαζύγια ή χωρισμό των γονιών και από άλλες δομές που οι άνθρωποι ή επιλέγουν, ή καλούνται να ζήσουν μαζί, ή αναγκάζονται. Η οικογενειακή ευτυχία, όμως, δεν εξαρτάται από τη δομή της.

 Η δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών που την αποτελούν, ανεξάρτητα από τους βιολογικούς ή άλλους συσχετισμούς, είναι αυτή που καθορίζει την ευτυχία μιας οικογένειας.Είναι, λοιπόν, αναγκαίο, για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα καταστήσουν μια οικογένεια όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένη, να εξετάσουμε και να επιδιώξουμε τις βασικές παραμέτρους που συμβάλλουν στη βελτίωση των  σχέσεων μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.
Η ειλικρινής επικοινωνία, καθώς και η υπομονή και η αμοιβαία εκτίμηση κατά την επικοινωνία αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες χτίζεται η υγιής σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η έκφραση αγάπης με λόγια, πράξεις και δίνοντας χρόνο επιτρέπουν τη δημιουργία θετικού κλίματος επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από κατανόηση, στοργή και αλληλοσεβασμό και το οποίο είναι ευεργετικό για τα παιδιά και τους γονείς. Η άμεση αυτή επικοινωνία αξίζει να είναι αμφίδρομη και να καλλιεργείται από όλα τα μέλη μιας οικογένεια.
Η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων, χωρίς επικριτική διάθεση, η ελεύθερη έκφραση αρνητικών και θετικών συναισθημάτων συντελούν στην αποφυγή εντάσεων. Επίσης, ο έπαινος για κάποια θετική συμπεριφορά και επιτεύγματα, όπως επίσης και η συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων δημιουργούν προϋποθέσεις πιο ποιοτικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Δυστυχώς οι πιέσεις της σύγχρονης ξέφρενης ζωής, επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή της οικογένειας ως σύνολο. Σε μερικές περιπτώσεις, κάποιες οικογένειες αποτελούν σύνολο από άτομα που το καθένα ζει τη δική του ξεχωριστή ζωή, χωρίς να υπάρχει διάδραση μεταξύ τους.
Οι ευτυχισμένες οικογένειες έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι τα μέλη τους μοιράζονται σημαντικό χρόνο μαζί. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, για κοινό ελεύθερο χρόνο. Οι ώρες του φαγητού είναι ευκαιρία γύρω από το τραπέζι να γίνονται οικογενειακές συζητήσεις. Οι συνομιλίες των μελών της οικογένειας μεταξύ τους, οι τακτικές οικογενειακές έξοδοι, οι αποφάσεις όλων μαζί για σημαντικά ζητήματα, οι κοινές διακοπές είναι παράγοντες που ενδυναμώνουν την επαφή των μελών της, μικρών και μεγάλων, καθώς συναποτελούν τα θεμέλια μιας υγιούς οικογένειας.Όλοι μέσα στην οικογένεια πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

   Τα παιδιά είναι απαραίτητο να εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στις αποφάσεις, για να νιώθουν ότι είναι μέλη της οικογένειας που αξίζουν και για να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους. Οι ευτυχισμένες οικογένειες ενεργούν σαν ομάδα. Επιτελούν τις δουλειές του σπιτιού όλοι μαζί. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες του καθενός λαμβάνονται υπ’ όψη. Οι κανόνες του σπιτιού που διέπουν την οικογενειακή ζωή ισχύουν για όλους. Τα παιδιά έχουν την ελευθερία τους μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τους γονείς. Η πειθαρχία επιτυγχάνεται με την αγάπη, την υπομονή και την αλληλοκατανόηση.

   Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η αλληλοεκτίμηση και η αγάπη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και προσοχή, για να επιτυγχάνονται αρμονικές σχέσεις. Οι βιολογικοί δεσμοί από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί για τη δημιουργία και διατήρηση καλών σχέσεων που χαρακτηρίζουν την ευτυχισμένη οικογένεια. Διότι οι οικογένειες αποτελούνται από πρόσωπα που έχουν διαφορετικά γούστα, αντιπάθειες, γνώμες και πεποιθήσεις. Στις ευτυχισμένες οικογένειες οι διαφορές αυτές δεν καταστέλλονται αλλά ενθαρρύνονται και εκτιμώνται. Είναι σημαντικό να επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι καθενός μέλους της, να αλληλουποστηρίζονται για γεγονότα που είναι σημαντικά στην προσωπική ζωή καθενός τους. Για παράδειγμα, εάν ο ένας συναγωνίζεται σε ένα παιγνίδι, αθλείται, χορεύει κάπου ή λαμβάνει μέρος σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση,  οι άλλοι είναι καλό να πηγαίνουν, με διάθεση εκτίμησης και άμιλλας. Επίσης είναι σημαντικό τα μέλη μιας οικογένειας να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες των άλλων και να συνομιλούν για αυτές.

   Η αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν, ώστε μια οικογένεια να ζει υγιώς μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα άλλες οικογένειες με μικρότερα και σοβαρότερα προβλήματα. Στις πιο σοβαρές καταστάσεις, η βοήθεια από ειδικούς είναι δυνατό να θέσει τις βάσεις επίλυσης των προβλημάτων. Βασικά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η θετική επικοινωνία, η εκτίμηση, η αφιέρωση χρόνου για κοινά βιώματα και το ομαδικό πνεύμα  για όλα τα σημαντικά ζητήματα συμβάλλουν στη λειτουργικότητα της οικογένειας καθιστώντας την ευτυχισμένη.

Σχολιάστε

Top