Πώς νιώθει κάποιος όταν έχει κατάθλιψη;

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης Τόκα Έλενα, Στάμου Ηλιάνα, Χρυσικού Ιωάννα

   Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη θλίψη, τη μελαγχολία, την απουσία ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που φυσιολογικά είναι ευχάριστες και την επίμονη λύπη που επηρεάζει το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη μας. Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να έχουμε παρατηρήσει στον εαυτό μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πάντα πως πάσχουμε από την ασθένεια. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ξεχωρίσουμε την κατάθλιψη από μία απλώς μελαγχολική φάση της ζωής μας;

   Το αίσθημα θλίψης και δυσαρέσκειας είναι μία φυσιολογική αντίδραση, όταν συμβαίνει κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Ωστόσο, στην περίπτωση της κατάθλιψης εντοπίζεται διαφορά στην ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, πρέπει τα συμπτώματα να είναι τόσο έντονα, που να μην του επιτρέπουν να προχωρήσει στη ζωή του και να διαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καθημερινή ζωή του ανθρώπου που πάσχει από αυτή διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό, αφού του είναι δύσκολο να λειτουργήσει ομαλά αντιμετωπίζοντας καταστάσεις σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

   Γενικά, η αιτία για την κατάθλιψη δεν είναι μία, καθώς έχει αποδειχθεί. Πολλές φορές πιθανό να προκύπτει λόγω ψυχολογικών παραγόντων. Η έλλειψη αυτοσεβασμού, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και, συχνά, η τελειομανία είναι στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην ασθένεια. Σημαντικοί είναι και οι βιολογικοί παράγοντες, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας. Φαίνεται πως για κάποιον, στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον του οποίου έχουν διαγνωσθεί – ή όχι- καταθλιπτικά πρόσωπα, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να οδηγηθεί και ο ίδιος σε αυτήν. Οι συχνές οικογενειακές διαφωνίες είναι επίσης πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει την κατάθλιψη.

   Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη αξίζει να ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό αλλά και φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός αυτός ουσιαστικά επαναφέρει τη διάθεση του στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν αντιμετωπισθεί οι δυσκολίες και τα προβλήματα που οδήγησαν αρχικά στην κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, κάθε άνθρωπος επιλέγει τη θεραπεία που του αρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι η επιθυμία και η θέληση του ατόμου να απαλλαχθεί από την ασθένεια.

   Συνοψίζοντας, η κατάθλιψη δυστυχώς είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί, εάν ο ασθενής ζητήσει βοήθεια και πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Σχολιάστε

Top