Οικολογικό αποτύπωμα….

γράφει η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας

  apotypoma1Πόσους πλανήτες χρειάζεστε για να «ζήσετε»;  Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση έκταση γης χρειάζεται για να υποστηρίξει του τρόπο ζωής σας; Ποιο είναι το ίχνος σας στη γη, δηλαδή, «Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα σας»;

  Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της Γης, δηλαδή ποια έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέσο οικολογικό αποτύπωμα είναι σήμερα 22 στρέμματα κατά κεφαλήν παρότι δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 18 στρέμματα. Δηλαδή, η Γη χρειάζεται ένα χρόνο και τρεις μήνες για να παραγάγει ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε σε ένα και μόνο έτος.

  Το μέγεθος του «οικολογικού αποτυπώματος» διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης.Το οικολογικό αποτύπωμα ενός μέσου Ευρωπαίου καλύπτει 49,7 στρέμματα. Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι θα χρειαζόμασταν περίπου τρεις πλανήτες. Σε εφαρμογή από μαθητές του 1 ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας υπολογίστηκε ότι έχουν οικολογικό αποτύπωμα από 16,7 μέχρι 21,31 στρέμματα.

  Έχετε αναρωτηθεί, πόσες φορές τρώτε έξω την εβδομάδα, κατά μέσον όρο; (Τα εστιατόρια τείνουν να σπαταλούν πολύ περισσότερα τρόφιμα ανά άτομο από ότι γίνεται στο σπίτι, κατά μέσον όρο.), Πόσο συχνά οδηγείτε με κάποιον άλλο (είτε στο αυτοκίνητο σας είτε στο δικό τους);

  • Πόσα λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα καίει το αυτοκίνητο σας;
  • Πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σας;
  • Χρησιμοποιείτε ενεργειακές αποδοτικές συσκευές και λαμπτήρες;
  • Πόσα απορρίμματα παράγει η οικογένειά σας στο διάστημα μιας εβδομάδας, κατά μέσον όρο;

   Το παιχνίδι του Οικολογικού Αποτυπώματος προσφέρει ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο για να εξερευνήσετε και να μειώσετε το αποτύπωμά σας. Ανακαλύψτε στις παρακάτω ιστοσελίδες, τις πιο καταναλωτικές σε πόρους δραστηριότητές σας και μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να αφήνετε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ίχνη σας πάνω στη γη.

http://www.dipeserron.gr/apotipoma/

http://www.wwf.gr/footprint/

Σχολιάστε

Top