Στήλη: Περιβάλλον

Οι άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Γεωργιάδου Ειρήνη και Κόρτσα Σουάντα 

 

ENVIΡΟΜΕΝΤΤα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον είναι κάτι που λέγεται και επιδιώκεται αλλά μόνο στα λόγια.  Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

   Στην πράξη, οι άνθρωποι ρυπαίνουν με διάφορους τρόπους το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα και τη θάλασσα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η απόθεση από τον άνθρωπο εμμέσως ή αμέσως, ουσιών ή και υλικών είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα. Με άλλα λόγια, στερεά και υγρά απόβλητα αποβάλλονται μολύνοντας, ακόμη και θανατώνοντας διάφορα φυτικά και ζωικά είδη που μπορεί να είναι και υπό εξαφάνιση και απειλώντας την υγεία των ανθρώπων. Άλλη μια σημαντική πλευρά είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση με την αποβολή ατμοσφαιρικών ρύπων τόσο από τα εργοστάσια όσο κι από τις εξατμίσεις των μέσων μεταφοράς. Το «Φαινόμενο του θερμοκηπίου» άλλα και η «Τρύπα του όζοντος» είναι δύο από τις πιο γνωστές σοβαρές συνέπειες της μόλυνσης του αέρα.

  Βασική λύση για να ελαττωθεί όλο αυτό είναι οι άνθρωποι να  αντιμετωπίζουν πιο προσεκτικά και υπεύθυνα τη φύση. Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης πραγματοποιείται σε μικρή ηλικία και είναι ευθύνη των ομάδων που προσφέρουν αγωγή στο παιδί, δηλαδή της οικογένειας, των δασκάλων, της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Αν ο άνθρωπος μάθει από μικρός να σέβεται, να εκτιμά, να απολαμβάνει και να προστατεύει τη φύση, τότε μόνο μπορεί να φτάσει στο σημείο να πάρει μέτρα, όπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται λιγότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να βελτιώνεται όλο και περισσότερο η ποιότητα την καυσίμων για την προστασία της ατμόσφαιρας. Επίσης, τότε μόνο μπορεί να προσέχει πού αποβάλλει τα σκουπίδια, να γνωρίζει για την ανακύκλωση, να συμμετέχει ο ίδιος σε ομάδες εθελοντών καθαρισμού των δασών κ.ά.

   Τελικά, αν δεν γίνει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τότε κρίνεται επισφαλής ακόμη και η ίδια η επιβίωση των ανθρώπων πάνω στη γη. Η φύση είναι υπέροχα όμορφη αλλά εκδικείται όποιον δεν τη σέβεται.

 

Γεωθερμία

                                                                                     γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου , Στεφούλη Ελένη

   geothermia-1Τα ηφαίστεια, οι ατμίδες και οι πηγές θερμού νερού δείχνουν ότι το εσωτερικό της γης περιέχει μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται γεωθερμία και συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά οφέλη από αυτή την ιδιότητα του εδάφους.

   Η προέλευση της θερμότητας της γης δεν είναι με ακρίβεια γνωστή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στους μηχανισμούς που συμμετέχουν στην  παραγωγή της. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Η γεωθερμία συναντάται με την μορφή νερού, ατμού, αερίων ή μείγματα αυτών και χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες συστημάτων: υδροθερμικά συστήματα, αβαθή γεωθερμία, προχωρημένα γεωθερμικά συστήματα, γεωπεπιεσμένα συστήματα και μαγματικά συστήματα.

   Από αυτό το φυσικό φαινόμενο οι άνθρωποι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Ένα από αυτά είναι η ελάττωση των εκπομπών των αερίων που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, βοηθάει στην αποφυγή του μικροκλίματος εντός του αστικού ιστού, ιδιαίτερα την περίοδο της ψύξης. Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων. Τέλος, χρησιμοποιείται, στις υδατοκαλλιέργειες, όπου εκτρέφονται υδρόβιοι οργανισμοί αλλά και για την τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.

   Επομένως, η γεωθερμία είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό φαινόμενο που ωφελεί την ανθρωπότητα. Δεν προσφέρει μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά πλεονεκτήματα σε όλη την κοινωνία.

Είδος που εξαφανίζεται οι φάλαινες και στις ελληνικές θάλασσες!

γράφουν οι  μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου, Μοσχοπούλου Παναγιώτα και Ελένη Μαββίδου  

Ένα από τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα που παρατηρείται στους ωκεανούς αλλά και στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι η εξαφάνιση των φαλαινών. Παλιότερα, στα πελάγη που περιβάλλουν τη χώρα μας το θαλάσσιο αυτό θηλαστικό αφθονούσε όμως στο παρόν ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ, γεγονός που βάζει σε ανησυχία τους ειδικούς -βιολόγους και περιβαλλοντολόγους- καθώς και όσους πολίτες είναι ακόμη ευαίσθητοι σε σχέση με την προστασία της φύσης.

Ο πρώτος βασικός λόγος της μείωσης των φαλαινών είναι η υπεραλίευσή τους. Γιατί από τη μια θεωρούντ

αι επικίνδυνα πλάσματα και από την άλλη το λίπος, το δέρμα και οι μπαλένες τους είναι υλικά που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται υπερβολικά με στόχο το εμπορικό κέρδος. Και ενώ το κυνήγι τους θεωρείται παράνομο παγκοσμίως, αρκετοί δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα αυτά βλάπτονται σε τέτοιο βαθμό, που οδηγούνται βαθμιαία στην εξαφάνιση.

whales-1149978_1920

Άλλη μία θανατηφόρα για τα κήτη αιτία είναι η ρύπανση των θαλασσών. Πολλοί ανεύθυνοι αδιάφοροι άνθρωποι ρίχνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χημικές ουσίες και βιομηχανικά τοξικά απόβλητα στις θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται αυτές και όλοι οι υδρόβιοι οργανισμοί τους, ιδίως οι φάλαινες, επειδή είναι πολύ ευαίσθητες στις αρρώστιες. Οι πλαστικές σακούλες, τα αλουμινένια τενεκεδάκια, τα φελιζόλ και διάφορα άλλα απορρίμματα προκαλούν φριχτό θάνατο, εκτός από άλλα ζώα, και στις φάλαινες.

Ο κυριότερος, όμως, λόγος που το είδος αυτό εξαφανίζεται σταδιακά είναι το γεγονός ότι συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται ούτε ευαισθητοποιούνται σε βασικά θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ούτε στην οικογένεια, ούτε στο σχολείο, ούτε γενικότερα από τα Μ.Μ.Ε. Αυτή η έλλειψη οικολογικής συνείδησης προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση και έντονη ανησυχία ότι άλλος ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας στη φύση, οι φάλαινες, κοντεύει να χαθεί, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα.

Συμπεραίνοντας, είναι φανερό ότι οι φάλαινες απειλούνται από διάφορους παράγοντες. Αν οι άνθρωποι, ειδικοί και απλοί πολίτες, δεν πάρουν δραστικά μέτρα για την προστασία τους, πιθανό να εξαφανιστούν, με συνέπεια να διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η ισορροπία της φύσης. Και είναι αρκετή η σκέψη ότι το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι μας, ώστε να καταλάβουμε ότι η κακομεταχείριση των φαλαινών βλάπτει σοβαρά  την ίδια τη ζωή μας.

Μια εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς

γράφουν οι  μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ξηρολίμνης   

    Πριν από λίγες ημέρες στις 7 Μαρτίου 2019 πήγαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  της Καστοριάς, όπου συναντήσαμε μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας του Ν. Ημαθίας και πραγματοποιήσαμε μια κοινή δράση μαζί τους. Η θεματική ενότητα με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν σχετική με τα πτηνά.

   Οι υπεύθυνοι του Κέντρου μας ενημέρωσαν για τα είδη των πτηνών που συναντάμε στην  λίμνη, τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, τις συνήθειές τους, καθώς και για το είδος της τροφής τους. Ακούσαμε το κελάηδισμα των πουλιών και προσπαθήσαμε να διακρίνουμε τους διαφορετικούς ήχους. Στη συνέχεια, συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι, στο οποίο καλούμασταν να αναγνωρίσουμε τα διάφορα πουλιά και να τα συνδυάσουμε με τα ονόματά τους που ήταν αναγεγραμμένα σε καρτέλες.

   Κατόπιν, όλοι μαζί περπατήσαμε δίπλα στην λίμνη και παίξαμε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου προβληματιστήκαμε για τους κινδύνους  που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά. Ύστερα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, όπου ο ξεναγός μας ενημέρωσε για την ιστορία της μονής,  η οποία  είναι πάρα πολύ παλιά. Το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται περίπου 4 με 5 χιλιόμετρα μακριά από την Καστοριά. Περιτριγυρισμένο από αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή δίπλα στη λίμνη, με αξεπέραστη θέα.

    Στη συνέχεια, περπατήσαμε περίπου 4 χιλιόμετρα γύρω από τη λίμνη  μέχρι την πόλη.   Η διαδρομή ήταν καταπληκτική και μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε περισσότερα πουλιά, να φωτογραφηθούμε μαζί τους, να θαυμάσουμε το εξαίσιο τοπίο και να γνωριστούμε  με τους μαθητές από τα σχολεία  της Αλεξάνδρειας.   Στο τέλος του προγράμματος, απαντήσαμε σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που μας δόθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου.

    Μας άρεσε πολύ η εκδρομή, μάθαμε πολλά για την λίμνη, τα πτηνά της και την πόλη της Καστοριάς, απολαύσαμε το τοπίο, χαλαρώσαμε πεζοπορώντας, δημιουργήσαμε νέες φιλίες και επιθυμούμε πολύ να ξαναπάμε μία εκπαιδευτική εκδρομή μαζί τους. Πιστεύουμε ότι οι κυρίες Νοτοπούλου και  Κακάλη, που μας συνόδευσαν,  πέρασαν το ίδιο υπέροχα με εμάς.

kpe_kastorias1 logo_kpe_kastorias_2

 

Οικολογικό αποτύπωμα….

γράφει η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας

  apotypoma1Πόσους πλανήτες χρειάζεστε για να «ζήσετε»;  Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση έκταση γης χρειάζεται για να υποστηρίξει του τρόπο ζωής σας; Ποιο είναι το ίχνος σας στη γη, δηλαδή, «Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα σας»;

  Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της Γης, δηλαδή ποια έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέσο οικολογικό αποτύπωμα είναι σήμερα 22 στρέμματα κατά κεφαλήν παρότι δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 18 στρέμματα. Δηλαδή, η Γη χρειάζεται ένα χρόνο και τρεις μήνες για να παραγάγει ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε σε ένα και μόνο έτος.

  Το μέγεθος του «οικολογικού αποτυπώματος» διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης.Το οικολογικό αποτύπωμα ενός μέσου Ευρωπαίου καλύπτει 49,7 στρέμματα. Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι θα χρειαζόμασταν περίπου τρεις πλανήτες. Σε εφαρμογή από μαθητές του 1 ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας υπολογίστηκε ότι έχουν οικολογικό αποτύπωμα από 16,7 μέχρι 21,31 στρέμματα.

  Έχετε αναρωτηθεί, πόσες φορές τρώτε έξω την εβδομάδα, κατά μέσον όρο; (Τα εστιατόρια τείνουν να σπαταλούν πολύ περισσότερα τρόφιμα ανά άτομο από ότι γίνεται στο σπίτι, κατά μέσον όρο.), Πόσο συχνά οδηγείτε με κάποιον άλλο (είτε στο αυτοκίνητο σας είτε στο δικό τους);

  • Πόσα λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα καίει το αυτοκίνητο σας;
  • Πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σας;
  • Χρησιμοποιείτε ενεργειακές αποδοτικές συσκευές και λαμπτήρες;
  • Πόσα απορρίμματα παράγει η οικογένειά σας στο διάστημα μιας εβδομάδας, κατά μέσον όρο;

   Το παιχνίδι του Οικολογικού Αποτυπώματος προσφέρει ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο για να εξερευνήσετε και να μειώσετε το αποτύπωμά σας. Ανακαλύψτε στις παρακάτω ιστοσελίδες, τις πιο καταναλωτικές σε πόρους δραστηριότητές σας και μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να αφήνετε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ίχνη σας πάνω στη γη.

http://www.dipeserron.gr/apotipoma/

http://www.wwf.gr/footprint/

Μήπως να αγόραζες έναν σκύλο;

    Γράφουν οι μαθήτριες της Β Γυμνασίου Καλλιόπη Αρβανιτίδου, Φωτεινή Θεοδούλου

   Στις μέρες μας οι άνθρωποι είναι πολύ απομονωμένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της υπέρμετρης χρήσης του διαδικτύου. Αλλά  από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στα κατοικίδια τους ,όπως τους σκύλους. Βέβαια, οι σκύλοι δεν είναι και ένα από τα πιο εύκολα κατοικίδια ,όμως δεν χαρακτηρίζονται τυχαία ως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

   antrwpoi-skuloiΠρώτα από όλα οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων. Κάποια από αυτά είναι η μείωση του στρες. Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με έναν σκύλο για να αισθανθείς  λιγότερο άγχος και λιγότερη στεναχώρια .Οι σκύλοι  βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης, δηλαδή ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίσει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης, ο σκύλος μπορεί να καταπολεμήσει τη βαριά κατάθλιψη. Οι ψυχολόγοι κάνανε μια έρευνα σχετικά με αυτό και ανακάλυψαν η επαφή με τα ζώα  είναι μια πολύ καλή θεραπεία σχετικά με την κατάθλιψη. Ακόμη, βοηθάει στην καλύτερη  κατάσταση του σώματος ,για παράδειγμα μπορείς με μια καθημερινή βόλτα  με τον σκύλο σου να γυμναστείς .Μπορείς να παίξεις παιχνίδια μαζί του ή να πας για τρέξιμο . Συνοψίζοντας το να έχεις έναν σκύλο είναι πολύ ωφέλιμο  για την ψυχική και σωματική σου υγεία.

       Το αρνητικό στους σκύλους και γενικότερα στα κατοικίδια είναι η φροντίδα. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι οι καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει ένα σκυλί, παραδείγματος χάρη  μπορεί να σου καταστρέψει τα έπιπλα, αλλά και τα παπούτσια. Επίσης, άλλο ένα κακό που έχουν τα κατοικίδια είναι τα πολλά έξοδα αφού χρειάζονται τις τροφές τους, τα φάρμακά τους και τα σαμπουάν τους. Τέλος, το κυριότερο είναι πως όταν ζεις σε μια πολυκατοικία μπορεί να σου παρουσιαστούν πολλά προβλήματα με τους γείτονες επειδή τα σκυλιά  δημιουργούν μια αναστάτωση  με τις κινήσεις τους.

      Όπως παρατηρήσαμε παραπάνω ένας σκύλος μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη.Αλλά κάποιες φορές μπορεί να σε κουράσει ή να σου δημιουργήσει προβλήματα.Γι” αυτό σκέψου ώριμα αν μπορείς να αναλάβεις τη φροντίδα του και μετά κάνε τον τον καλύτερό σου φίλο!

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, ένα σημαντικό πρόβλημα της ανθρωπότητας

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Παμπόρη Βασιλική και Ευαγγελοπούλου Ελισάβετ

   polΗ ονομασία «περιβάλλον» προέρχεται από τα ανόργανα στοιχεία και τους έμβιους οργανισμούς που μας περιτριγυρίζουν. Αυτά τα στοιχεία και οι οργανισμοί χωρίζονται σε περιβαλλοντικές υποκατηγορίες. Το περιβάλλον αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ιδίως τα τελευταία χρόνια μολύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται γενικότερα το φαινόμενο της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαφάνιση κάποιων ειδών φυτών και ζώων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας στον πλανήτη μας.

   Πολλοί παράγοντες προκαλούν την υποβάθμιση της φύσης, όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, τα απόβλητα  κ.ά. Για παράδειγμα, τα απόβλητα τα οποία προέρχονται από τα εργοστάσια και χύνονται στη θάλασσα απειλούν τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών, με συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά και  οι άνθρωποι.

   Συνηθισμένα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι η υπερβολική υλοτομία, δηλαδή το κόψιμο μεγάλης ποσότητας δέντρων από τα δάση, με άμεση επίπτωση τη μείωση του οξυγόνου. Επίσης, συχνό είναι το φαινόμενο της όξινης βροχής. Πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα των τοξικών καυσαερίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων και επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

   Παρατηρώντας τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες, καλό θα ήταν να αξιοποιούμε κάποιους τρόπους, ώστε να περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος. Αρχικά, θα μπορούσε να μειωθεί η  κυκλοφορία των αυτοκινήτων, για να ελαττωθεί η εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων. Επίσης, να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα δάση και, γενικότερα, όλα τα οικοσυστήματα, με σκοπό να αυξηθεί το οξυγόνο στον πλανήτη και να περιφρουρηθεί το φαινόμενο της ζωής.

Τέλος, είναι αναγκαία η περιβαλλοντική αγωγή στην οικογένεια, στο σχολείο και από πλευράς της πολιτείας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να αποκτά από νωρίς το παιδί οικολογική συνείδηση και επίγνωση ότι  φύση αποτελεί το σπίτι μας και πως όταν δε τη σεβόμαστε, εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο.

 

Προστασία της φύσης

γράφει η μαθήτρια της Β” Γυμνασίου, Πυρετζή Σοφία

   Τα τελευταία χρόνια ένα από τα προβλήματα που συνεχώς συζητούνται και απασχολούν τους ανθρώπους όλου του κόσμου είναι τα σχετικά με τη φύση.Η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και η αλλοίωση αυτού επηρεάζουν τη βιολο

γική, ψυχική και πνευματική ζωή του ανθρώπου. Σήμερα, υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, το κάψιμο των δασών, η διεύρυνση της τρύπας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αλλαγή κλιματικών συνθηκών, η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας.

    Εκτός των παραπάνω, διαπιστώνονται και τα επακόλουθά τους. Συγκεκριμένα, η δραματική αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, των μετάλλων και άλλων υλικών θα εντείνει την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της βιοποικιλότητας και, τελικά, θα οδηγήσει στην εξάντληση των φυσικών πόρων, προκαλώντας ανησυχητική έλλειψη βασικών υλικών και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης τοπικών συγκρούσεων. Επίσης,

η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος θα επιφέρει ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, θα διαταραχθεί περισσότερο η τροφική αλυσίδα, θα μεταδίδονται ευκολότερα αρρώστιες, θα απειλείται η ψυχοσωματική υγεία λόγω της αγχώδους ζωής, θα επέρχονται φθορές αρχαιολογικών και άλλων μνημείων, θα αυξάνεται το νέφος.

    Αιτίες όλων αυτών των καταστροφών είναι το υλικό συμφέρον, η εξουσιομανία, η πρόκληση - με τις διαφημίσεις – ψεύτικων αναγκών, η υπερκατανάλωση, η βιομηχανική ανάπτυξη και τα απόβλητα.

   Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι, στο παρόν επιζήμια για εμάς και, μακροπρόθεσμα, για τους απογόνους μας. Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, πρώτιστα αποκτώντας οικολογική ευαισθησία και συνείδηση. Να ενημερωνόμαστε, να εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμοι, να χρησιμοποιούμε ορθολογικά τα φυτοφάρμακα και μετρημένα την ενέργεια, για να περιορίζουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, αυτό το κακό, που λαμβάνει όλο και πιο τρομακτικές διαστάσεις.  Τέλος, να εκπονηθεί ειδικός κρατικός σχεδιασμός και προγραμματισμός, ώστε να απομακρυνθούν οι βιομηχανίες από τα αστικά κέντρα και να γίνονται αναδασώσεις.

  Αν δεν γίνει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός η προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τότε κρίνεται επισφαλής ακόμη και η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη γη..

 

Μήπως μπορείς και εσύ να βάλεις ένα χεράκι για το περιβάλλον;

γράφει η Καμπούρη Μαργαρίτα μαθήτρια της Γ΄τάξης   

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ένα από τα θέματα προς συζήτηση . Προφανώς όλοι θα έχουμε ακούσει/δει στις είδησης για αυτό το θέμα. Βάλαμε όμως έστω και μια στιγμή αυτό το θέμα σοβαρά στην σκέψη μας; Αναρωτηθήκαμε ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά ; Εδώ θα λέγαμε πολλοί ναι και πολλοί όχι ! Το σωστό όμως είναι ελάχιστοι ναι και περισσότεροι όχι! Αυτός είναι και ο λόγος ο όποιος μας φέρνει τώρα να μιλάμε για αυτό το ζήτημα. Επίσης καλό θα ήταν ο κάθε ένας από εμάς να κάνει μια μικρή προσπάθεια για να διορθωθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα .παρακάτω θα δείτε κάποιες συμβουλές .

 Μείωση πλαστικού

Μείωση τοξικών αεριών

Μετακίνηση με ποδήλατα , πόδια κτλ

Εμφύτευση δέντρων , λουλουδιών κτλ

Ανακυκλώνοντας υλικά

Οικολογικά μηνύματα και Μυθολογία

γράφει ο Γιώργος Γκασνάκης , μαθητής της Β” Γυμνασίου

   Μέσα στο ελληνικό σύμπαν η Φύσις  περιλαμβάνει τη γη, τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών υπάρχει μια συναλληλία, μια σχέση που αποτελεί ένα  αδιάσπαστο  όλο. Έτσι, αν ένα από τα συστατικά αυτής της σχέσης βεβηλωθεί από κάποια άπρεπη, για τους αρχαίους  Έλληνες, πράξη κατά της ζωής, προσβάλλονται και τα υπόλοιπα.Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τη φύση και αυτό αποτυπώνεται στη Μυθολογία. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων είχαν άμεση σχέση με τη φύση, όπως η θεά Δήμητρα, η προστάτιδα της γεωργίας, η Άρτεμις, η προστάτιδα των άγριων ζώων και ο Διόνυσος, ο προστάτης  της άγριας βλάστησης.

   Από τα δέντρα μέχρι τη θάλασσα και από τα βουνά μέχρι τις πεδιάδες, τα  πάντα στην αρχαία Ελλάδα ήταν πλήρη  Θεών και θεοτήτων. Αυτή ακριβώς η θεοποίηση της φύσης – στο πλαίσιο της οποίας ο άνθρωπος  ήταν ένα ακόμη πλάσμα της και όχι ο απόλυτος…. δικαιούχος της εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος – ενέπνευσε στους αρχαίους Έλληνες  το σεβασμό της χλωρίδας και της πανίδας. Υπήρχε μέχρι και νομοθετική πρόνοια για το περιβάλλον.

   evristhionasΟ μύθος του Θεσσαλού  Ερυσίχθονα  φαίνεται πως είναι το πρώτο ή ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της  ανθρωπότητας .Η πρώιμη συνειδητοποίηση ότι τελικό θύμα της καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο Ερυσίχθων βασίλευε στη Βοιωτία. Ήταν άπληστος , ασεβής και εκμεταλλευόταν το φυσικό και κοινωνικό  περίγυρό του χωρίς να σκέφτεται της συνέπειες της φύσης. Έκοψε όλα τα δέντρα της περιοχής του και η τιμωρία του από τη θεά Δήμητρα ήταν σκληρή. Τον έκανε να πεινά τόσο που για να ικανοποιήσει την πείνα του αναγκάστηκε να φάει όλα τα ζώα του βασιλείου του. Πούλησε ακόμη και την κόρη του για να αγοράσει τροφή. Δεν χόρτασε ποτέ μέχρι που αναγκάστηκε να φάει τις  σάρκες του και να βρει οικτρό θάνατο.

   Το δίδαγμα που αντλούμε από τους ελληνικούς μύθους είναι πως η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να έχει προεξάρχοντα ρόλο στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Top