Στήλη: Περιβάλλον

Οι πιο συχνοί λόγοι που προκαλούνται τροχαία ατυχήματα

 Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου, Σιαμπίρη Αντωνία και Τσαρούχα Ελένη

   τροχαία ατυχήματα Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες θανάτου και δυστυχώς  ο αριθμός τους  αυξάνεται όλο και περισσότερο . Συχνά, τα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται από τους εφήβους ,οι οποίοι δεν ξέρουν να χειρίζονται καλά ένα όχημα  ή είναι επιπόλαιοι, αλλά και από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι  είναι απρόσεκτοι  κατά τη διάρκεια της οδήγησης ,αφού συνήθως έχουν πολλά προβλήματα υγείας.

      – Αρχικά, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ο οδηγός δεν πρέπει να φοράει ακουστικά ή να ακούει δυνατά  μουσική, καθώς κάτι τέτοιο τον απομονώνει και δεν του επιτρέπει να έχει καλή αντίληψη του χώρου.

       -Ο πιο συχνός λόγος που οδηγεί σε ατυχήματα είναι το κινητό τηλέφωνο.Πλέον οι οδηγοί δεν μιλούν απλά στο κινητό, αλλά παρακολουθούν διαφορά βιντεάκια ή μιλάνε μέσω μηνυμάτων.

       -Επίσης, πολλοί δεν τηρούν την προτεραιότητα  στη διάβαση των πεζών με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους μικρά παιδάκια ,αλλά και μεγάλοι. Για αυτόν τον λόγο μειώνουμε την ταχύτητα του οχήματος μας ,ειδικά όταν περνάμε μέσα από πόλεις ή χωριά.

       -Στις μέρες μας έχει γίνει ’’μόδα’’ να τρέχεις με υπερβολική ταχύτητα. Τα τελευταία χρονιά έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός θανάτων των εφήβων που παίρνουν μέρος σε παράνομες <<<κόντρες >> .

 -     Η οδήγηση υπό την επηρεια αλκοόλ ειναι πολύ συνηθισμένη ανάμεσα σε άτομα νεαρής ηλικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο δρόμος είναι επικίνδυνος και μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου και τη ζωή  του άλλου, δεν είναι για πλάκα!!!

Τι είναι οι Αλκυονίδες Μέρες;

Γράφει η μαθήτρια της Β” τάξης, Χρυσούλα Μήτσιου

Bird flying over the sea

  Αλκυονίδες Μέρες ονομάζεται η περίοδος από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις αρχές του Φεβρουαρίου κατά την οποία επικρατεί καλοκαιρία με έντονη ηλιοφάνεια ,καθώς και ορισμένες φορές υψηλές θερμοκρασίες χωρίς σύννεφα και ανέμους. Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;

  Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία , η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα και πολλοί την ήθελαν για δικιά τους, όμως εκείνη παντρεύτηκε τον Κήυκα. Οι δυο τους ήταν τόσο ευτυχισμένοι μαζί που πίστευαν ότι ήταν ισάξιοι με τους Θεούς του Ολύμπου. Ο Δίας ,όμως, θύμωσε μ’αυτό και έτσι μια μέρα που ο Κήυκας σάλπαρε στη θάλασσα, βούλιαξε το καράβι του και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη έτρεξε να τον βρει, όμως το μόνο που κατάφερε να βρει ήταν μερικές σανίδες της κατεστραμμένης βάρκας. Εκείνη άρχισε να θρηνεί για τον σύζυγό της και ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί με γαλάζια φτερά το οποίο έφερε το όνομά της, που όμως ήταν καταδικασμένο να γεννάει τα αυγά του τον χειμώνα. Από τότε, η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όμως εκείνα παρασύρονταν από τα κύματα. Έτσι κάποια στιγμή, ο Δίας αποφάσισε να στέλνει στα μέσα του χειμώνα 14 μέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις μέρες τους ανέμους. Την περίοδο αυτήν την ονομάζουμε Αλκυονίδες Μέρες. Αυτή την ονομασία την οφείλουμε στον Αριστοτέλη.

  Από μετεωρολογική άποψη, τις μέρες αυτές του χειμώνα λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας ,δημιουργούνται ορισμένες φορές συνθήκες υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πεδίο ανέμων πάνω από μία περιοχή αλλά αντίθετα, έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα δεν είναι κάτι καινούργιο ,αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι Αλκυονίδες Μέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.

Το πλαστικό «αποτύπωμα» μου



Λήψη αρχείου

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι στη ζωή των ζώων

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου:  Νικολέτα Πετκάκη και Αναστασία Πανταζοπούλου

       IMG_20200302_195901_515   Υπάρχουν εκατομμύρια έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά αλλά μόνο ένα είδος ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλά πράγματα για τα ζώα όπως να βοηθήσει στη διάσωση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση εκτρέφοντας περισσότερα ζώα και σώζοντας το περιβάλλον τους. Μπορεί ακόμα να κάνει τα άρρωστα ζώα υγιή και να φροντίζει ζώα που δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στη φύση. Όμως, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα ζώα, σκόπιμα ή κατά λάθος.

    Η λύπη, ο πόνος και τα συναισθήματα που έχουν τα ζώα είναι ίδια με τα συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι όταν τους φέρονται με παραμέληση, εγκατάλειψη και κακοποίηση. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα τρομερό έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή ακόμα και στο θάνατο αθώων ζώων. Μερικοί ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν καν πότε κακοποιούν και παραμελούν τα ζώα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι ιδιοκτήτες σκόπιμα χτυπούν και βασανίζουν ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν ή υιοθετούν ζώα χωρίς να έχουν τη γνώση που είναι απαραίτητη για την κατάλληλη φροντίδα τους  ή τον κατάλληλο εξοπλισμό και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν.

    Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που είναι απειλητικός για τα ζώα  είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι καταστρέφουν δάση, βουνά, θάλασσες, πεδιάδες που αποτελούν πηγή ζωής και σίτισης για εκατομμύρια ζώα, με σκοπό το χτίσιμο εργοστασίων, δημοσίων κτιρίων, σπιτιών  και πολλά άλλα. Έτσι, τα ζώα οδηγούνται σε κρίσιμη κατάσταση, επειδή χάνουν το σπίτι τους, για παράδειγμα πολλά ζωύφια που ζούνε στο έδαφος, πούλια που ζούνε στα δέντρα κ.ά. Επίσης, αυτές οι δημόσιες εργασίες συνήθως προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον π.χ. κατά την διάρκεια των εργασιών, μπορεί, οι εργάτες να μην έχουν οικολογική συνείδηση, με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος σκουπίδια. Τα σκουπίδια είναι εχθρός για τα ζώα. Μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη ζωική αλυσίδα, τους ανθρώπους αλλά και όλα τα πλάσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν πετάξουν στο έδαφος ή στην παραλία ένα σκουπίδι, σκέφτονται ότι είναι μόνο ένα σκουπίδι οπότε δεν θα είναι τόσο βλαβερό για το περιβάλλον. Δυστυχώς, εάν όλοι οι άνθρωποι έχουν αύτη την νοοτροπία, τότε ο κόσμος κάποια στιγμή θα γεμίσει με απορρίμματα και όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των απορριμμάτων τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των ζωών.

      Ακολουθεί μια αναφορά στις πιο εξουθενωτικές καταστάσεις που μπορεί να περάσει ένα ζώο όπως δηλώνουν οι όροι «δοκιμές σε ζώα» ή «πειράματα σε ζώα». Πρόκειται για  διαδικασίες που εκτελούνται σε ζωντανά ζώα για σκοπούς έρευνας σε διάφορους τομείς για παράδειγμα τον φαρμακευτικό, ιατρικό τομέα, τις βιομηχανίες κ.ά. Όλες οι διαδικασίες, ακόμη και αυτές που αναφέρονται  ως «ήπιες», μπορούν να προκαλέσουν στα ζώα σωματική καθώς και ψυχολογική ταλαιπωρία. Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται στο τέλος ενός πειράματος, αλλά μερικά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενα πειράματα. Ακολουθεί μια επιλογή κοινών διαδικασιών με ζώα:

  • Έκθεση σε φάρμακα και χημικές ουσίες σε επίπεδο που προκαλούν ασθένεια, πόνο, αγωνία ή θάνατο.
  • Γενετική χειραγώγηση, π.χ. προσθήκη ή «απομάκρυνση» ενός ή περισσότερων γονιδίων.
  • Εγκοπή αυτιού και κούρεμα ουράς για αναγνώριση.
  • Σύντομες περίοδοι σωματικής συγκράτησης για παρατήρηση ή εξέταση.
  • Στέρηση τροφής και νερού.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις ακολουθούμενες από ανάρρωση χωρίς το ζώο να την χρειάζεται.
  • Πρόκληση τραυμάτων, εγκαυμάτων και άλλων τραυματισμών για τη μελέτη της επούλωσης, η πρόκληση πόνου για τη μελέτη της φυσιολογίας και της θεραπείας του.
  • Δολοφονία με ασφυξία από διοξείδιο του άνθρακα, σπάσιμο του λαιμού, αποκεφαλισμό ή άλλα μέσα.

     Και τέλος,  η  χρήση ζώων σε τσίρκο είναι μια περιττή και απάνθρωπη πρακτική που είναι επιβλαβής τόσο για τα ζώα όσο και για το κοινό. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που επιλέγουν να δουλέψουν σε τσίρκο, τα εξωτικά ζώα αναγκάζονται να λάβουν μέρος στην παράσταση. Ζώα που χρησιμοποιούνται σε τσίρκο έχουν τραυματιστεί και σκοτωθεί, και έχουν τραυματίσει και σκοτώσει ανθρώπους. Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί στους ζωολογικούς κήπους και στα ενυδρεία οπού τα ζώα κρατούνται αιχμάλωτα, ώστε να τα βλέπει ο κόσμος και να διασκεδάζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους ζουν πολύ δυστυχισμένη ζωή. Αυτό συμβαίνει, επειδή περιορίζονται σε μικρούς χώρους και συχνά αναγκάζονται να κάνουν κόλπα ή να διασκεδάσουν τους επισκέπτες. Πολλά ζώα στους ζωολογικούς κήπους έχουν ληφθεί από τους φυσικούς τους βιότοπους. Αυτό είναι σκληρό και αγχωτικό για τα ζώα, τα οποία συχνά μεταφέρονται σε μικρά κλουβιά και εκτίθενται δημόσια.

    Το συμπέρασμα για την κατάσταση  που επικρατεί στις μέρες μας είναι απογοητευτικό. Δυστυχώς,  οι περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν για τα ζώα και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα βλάψουν, ενώ τα ζώα μπορούν μόνο να αγαπήσουν έναν άνθρωπο.

Οι άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Γεωργιάδου Ειρήνη και Κόρτσα Σουάντα 

 

ENVIΡΟΜΕΝΤΤα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον είναι κάτι που λέγεται και επιδιώκεται αλλά μόνο στα λόγια.  Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

   Στην πράξη, οι άνθρωποι ρυπαίνουν με διάφορους τρόπους το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα και τη θάλασσα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η απόθεση από τον άνθρωπο εμμέσως ή αμέσως, ουσιών ή και υλικών είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα. Με άλλα λόγια, στερεά και υγρά απόβλητα αποβάλλονται μολύνοντας, ακόμη και θανατώνοντας διάφορα φυτικά και ζωικά είδη που μπορεί να είναι και υπό εξαφάνιση και απειλώντας την υγεία των ανθρώπων. Άλλη μια σημαντική πλευρά είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση με την αποβολή ατμοσφαιρικών ρύπων τόσο από τα εργοστάσια όσο κι από τις εξατμίσεις των μέσων μεταφοράς. Το «Φαινόμενο του θερμοκηπίου» άλλα και η «Τρύπα του όζοντος» είναι δύο από τις πιο γνωστές σοβαρές συνέπειες της μόλυνσης του αέρα.

  Βασική λύση για να ελαττωθεί όλο αυτό είναι οι άνθρωποι να  αντιμετωπίζουν πιο προσεκτικά και υπεύθυνα τη φύση. Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης πραγματοποιείται σε μικρή ηλικία και είναι ευθύνη των ομάδων που προσφέρουν αγωγή στο παιδί, δηλαδή της οικογένειας, των δασκάλων, της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Αν ο άνθρωπος μάθει από μικρός να σέβεται, να εκτιμά, να απολαμβάνει και να προστατεύει τη φύση, τότε μόνο μπορεί να φτάσει στο σημείο να πάρει μέτρα, όπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται λιγότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να βελτιώνεται όλο και περισσότερο η ποιότητα την καυσίμων για την προστασία της ατμόσφαιρας. Επίσης, τότε μόνο μπορεί να προσέχει πού αποβάλλει τα σκουπίδια, να γνωρίζει για την ανακύκλωση, να συμμετέχει ο ίδιος σε ομάδες εθελοντών καθαρισμού των δασών κ.ά.

   Τελικά, αν δεν γίνει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τότε κρίνεται επισφαλής ακόμη και η ίδια η επιβίωση των ανθρώπων πάνω στη γη. Η φύση είναι υπέροχα όμορφη αλλά εκδικείται όποιον δεν τη σέβεται.

 

Γεωθερμία

                                                                                     γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου , Στεφούλη Ελένη

   geothermia-1Τα ηφαίστεια, οι ατμίδες και οι πηγές θερμού νερού δείχνουν ότι το εσωτερικό της γης περιέχει μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται γεωθερμία και συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά οφέλη από αυτή την ιδιότητα του εδάφους.

   Η προέλευση της θερμότητας της γης δεν είναι με ακρίβεια γνωστή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στους μηχανισμούς που συμμετέχουν στην  παραγωγή της. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Η γεωθερμία συναντάται με την μορφή νερού, ατμού, αερίων ή μείγματα αυτών και χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες συστημάτων: υδροθερμικά συστήματα, αβαθή γεωθερμία, προχωρημένα γεωθερμικά συστήματα, γεωπεπιεσμένα συστήματα και μαγματικά συστήματα.

   Από αυτό το φυσικό φαινόμενο οι άνθρωποι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Ένα από αυτά είναι η ελάττωση των εκπομπών των αερίων που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, βοηθάει στην αποφυγή του μικροκλίματος εντός του αστικού ιστού, ιδιαίτερα την περίοδο της ψύξης. Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων. Τέλος, χρησιμοποιείται, στις υδατοκαλλιέργειες, όπου εκτρέφονται υδρόβιοι οργανισμοί αλλά και για την τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.

   Επομένως, η γεωθερμία είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό φαινόμενο που ωφελεί την ανθρωπότητα. Δεν προσφέρει μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά πλεονεκτήματα σε όλη την κοινωνία.

Είδος που εξαφανίζεται οι φάλαινες και στις ελληνικές θάλασσες!

γράφουν οι  μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου, Μοσχοπούλου Παναγιώτα και Ελένη Μαββίδου  

Ένα από τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα που παρατηρείται στους ωκεανούς αλλά και στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι η εξαφάνιση των φαλαινών. Παλιότερα, στα πελάγη που περιβάλλουν τη χώρα μας το θαλάσσιο αυτό θηλαστικό αφθονούσε όμως στο παρόν ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ, γεγονός που βάζει σε ανησυχία τους ειδικούς -βιολόγους και περιβαλλοντολόγους- καθώς και όσους πολίτες είναι ακόμη ευαίσθητοι σε σχέση με την προστασία της φύσης.

Ο πρώτος βασικός λόγος της μείωσης των φαλαινών είναι η υπεραλίευσή τους. Γιατί από τη μια θεωρούντ

αι επικίνδυνα πλάσματα και από την άλλη το λίπος, το δέρμα και οι μπαλένες τους είναι υλικά που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται υπερβολικά με στόχο το εμπορικό κέρδος. Και ενώ το κυνήγι τους θεωρείται παράνομο παγκοσμίως, αρκετοί δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα αυτά βλάπτονται σε τέτοιο βαθμό, που οδηγούνται βαθμιαία στην εξαφάνιση.

whales-1149978_1920

Άλλη μία θανατηφόρα για τα κήτη αιτία είναι η ρύπανση των θαλασσών. Πολλοί ανεύθυνοι αδιάφοροι άνθρωποι ρίχνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χημικές ουσίες και βιομηχανικά τοξικά απόβλητα στις θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται αυτές και όλοι οι υδρόβιοι οργανισμοί τους, ιδίως οι φάλαινες, επειδή είναι πολύ ευαίσθητες στις αρρώστιες. Οι πλαστικές σακούλες, τα αλουμινένια τενεκεδάκια, τα φελιζόλ και διάφορα άλλα απορρίμματα προκαλούν φριχτό θάνατο, εκτός από άλλα ζώα, και στις φάλαινες.

Ο κυριότερος, όμως, λόγος που το είδος αυτό εξαφανίζεται σταδιακά είναι το γεγονός ότι συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται ούτε ευαισθητοποιούνται σε βασικά θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ούτε στην οικογένεια, ούτε στο σχολείο, ούτε γενικότερα από τα Μ.Μ.Ε. Αυτή η έλλειψη οικολογικής συνείδησης προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση και έντονη ανησυχία ότι άλλος ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας στη φύση, οι φάλαινες, κοντεύει να χαθεί, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα.

Συμπεραίνοντας, είναι φανερό ότι οι φάλαινες απειλούνται από διάφορους παράγοντες. Αν οι άνθρωποι, ειδικοί και απλοί πολίτες, δεν πάρουν δραστικά μέτρα για την προστασία τους, πιθανό να εξαφανιστούν, με συνέπεια να διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η ισορροπία της φύσης. Και είναι αρκετή η σκέψη ότι το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι μας, ώστε να καταλάβουμε ότι η κακομεταχείριση των φαλαινών βλάπτει σοβαρά  την ίδια τη ζωή μας.

Μια εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς

γράφουν οι  μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ξηρολίμνης   

    Πριν από λίγες ημέρες στις 7 Μαρτίου 2019 πήγαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  της Καστοριάς, όπου συναντήσαμε μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας του Ν. Ημαθίας και πραγματοποιήσαμε μια κοινή δράση μαζί τους. Η θεματική ενότητα με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν σχετική με τα πτηνά.

   Οι υπεύθυνοι του Κέντρου μας ενημέρωσαν για τα είδη των πτηνών που συναντάμε στην  λίμνη, τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, τις συνήθειές τους, καθώς και για το είδος της τροφής τους. Ακούσαμε το κελάηδισμα των πουλιών και προσπαθήσαμε να διακρίνουμε τους διαφορετικούς ήχους. Στη συνέχεια, συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι, στο οποίο καλούμασταν να αναγνωρίσουμε τα διάφορα πουλιά και να τα συνδυάσουμε με τα ονόματά τους που ήταν αναγεγραμμένα σε καρτέλες.

   Κατόπιν, όλοι μαζί περπατήσαμε δίπλα στην λίμνη και παίξαμε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου προβληματιστήκαμε για τους κινδύνους  που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά. Ύστερα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, όπου ο ξεναγός μας ενημέρωσε για την ιστορία της μονής,  η οποία  είναι πάρα πολύ παλιά. Το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται περίπου 4 με 5 χιλιόμετρα μακριά από την Καστοριά. Περιτριγυρισμένο από αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή δίπλα στη λίμνη, με αξεπέραστη θέα.

    Στη συνέχεια, περπατήσαμε περίπου 4 χιλιόμετρα γύρω από τη λίμνη  μέχρι την πόλη.   Η διαδρομή ήταν καταπληκτική και μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε περισσότερα πουλιά, να φωτογραφηθούμε μαζί τους, να θαυμάσουμε το εξαίσιο τοπίο και να γνωριστούμε  με τους μαθητές από τα σχολεία  της Αλεξάνδρειας.   Στο τέλος του προγράμματος, απαντήσαμε σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που μας δόθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου.

    Μας άρεσε πολύ η εκδρομή, μάθαμε πολλά για την λίμνη, τα πτηνά της και την πόλη της Καστοριάς, απολαύσαμε το τοπίο, χαλαρώσαμε πεζοπορώντας, δημιουργήσαμε νέες φιλίες και επιθυμούμε πολύ να ξαναπάμε μία εκπαιδευτική εκδρομή μαζί τους. Πιστεύουμε ότι οι κυρίες Νοτοπούλου και  Κακάλη, που μας συνόδευσαν,  πέρασαν το ίδιο υπέροχα με εμάς.

kpe_kastorias1 logo_kpe_kastorias_2

 

Οικολογικό αποτύπωμα….

γράφει η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας

  apotypoma1Πόσους πλανήτες χρειάζεστε για να «ζήσετε»;  Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση έκταση γης χρειάζεται για να υποστηρίξει του τρόπο ζωής σας; Ποιο είναι το ίχνος σας στη γη, δηλαδή, «Ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα σας»;

  Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της Γης, δηλαδή ποια έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέσο οικολογικό αποτύπωμα είναι σήμερα 22 στρέμματα κατά κεφαλήν παρότι δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 18 στρέμματα. Δηλαδή, η Γη χρειάζεται ένα χρόνο και τρεις μήνες για να παραγάγει ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε σε ένα και μόνο έτος.

  Το μέγεθος του «οικολογικού αποτυπώματος» διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης.Το οικολογικό αποτύπωμα ενός μέσου Ευρωπαίου καλύπτει 49,7 στρέμματα. Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι θα χρειαζόμασταν περίπου τρεις πλανήτες. Σε εφαρμογή από μαθητές του 1 ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας υπολογίστηκε ότι έχουν οικολογικό αποτύπωμα από 16,7 μέχρι 21,31 στρέμματα.

  Έχετε αναρωτηθεί, πόσες φορές τρώτε έξω την εβδομάδα, κατά μέσον όρο; (Τα εστιατόρια τείνουν να σπαταλούν πολύ περισσότερα τρόφιμα ανά άτομο από ότι γίνεται στο σπίτι, κατά μέσον όρο.), Πόσο συχνά οδηγείτε με κάποιον άλλο (είτε στο αυτοκίνητο σας είτε στο δικό τους);

  • Πόσα λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα καίει το αυτοκίνητο σας;
  • Πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σας;
  • Χρησιμοποιείτε ενεργειακές αποδοτικές συσκευές και λαμπτήρες;
  • Πόσα απορρίμματα παράγει η οικογένειά σας στο διάστημα μιας εβδομάδας, κατά μέσον όρο;

   Το παιχνίδι του Οικολογικού Αποτυπώματος προσφέρει ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο για να εξερευνήσετε και να μειώσετε το αποτύπωμά σας. Ανακαλύψτε στις παρακάτω ιστοσελίδες, τις πιο καταναλωτικές σε πόρους δραστηριότητές σας και μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να αφήνετε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ίχνη σας πάνω στη γη.

http://www.dipeserron.gr/apotipoma/

http://www.wwf.gr/footprint/

Μήπως να αγόραζες έναν σκύλο;

    Γράφουν οι μαθήτριες της Β Γυμνασίου Καλλιόπη Αρβανιτίδου, Φωτεινή Θεοδούλου

   Στις μέρες μας οι άνθρωποι είναι πολύ απομονωμένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της υπέρμετρης χρήσης του διαδικτύου. Αλλά  από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στα κατοικίδια τους ,όπως τους σκύλους. Βέβαια, οι σκύλοι δεν είναι και ένα από τα πιο εύκολα κατοικίδια ,όμως δεν χαρακτηρίζονται τυχαία ως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

   antrwpoi-skuloiΠρώτα από όλα οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων. Κάποια από αυτά είναι η μείωση του στρες. Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με έναν σκύλο για να αισθανθείς  λιγότερο άγχος και λιγότερη στεναχώρια .Οι σκύλοι  βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης, δηλαδή ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίσει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης, ο σκύλος μπορεί να καταπολεμήσει τη βαριά κατάθλιψη. Οι ψυχολόγοι κάνανε μια έρευνα σχετικά με αυτό και ανακάλυψαν η επαφή με τα ζώα  είναι μια πολύ καλή θεραπεία σχετικά με την κατάθλιψη. Ακόμη, βοηθάει στην καλύτερη  κατάσταση του σώματος ,για παράδειγμα μπορείς με μια καθημερινή βόλτα  με τον σκύλο σου να γυμναστείς .Μπορείς να παίξεις παιχνίδια μαζί του ή να πας για τρέξιμο . Συνοψίζοντας το να έχεις έναν σκύλο είναι πολύ ωφέλιμο  για την ψυχική και σωματική σου υγεία.

       Το αρνητικό στους σκύλους και γενικότερα στα κατοικίδια είναι η φροντίδα. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι οι καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει ένα σκυλί, παραδείγματος χάρη  μπορεί να σου καταστρέψει τα έπιπλα, αλλά και τα παπούτσια. Επίσης, άλλο ένα κακό που έχουν τα κατοικίδια είναι τα πολλά έξοδα αφού χρειάζονται τις τροφές τους, τα φάρμακά τους και τα σαμπουάν τους. Τέλος, το κυριότερο είναι πως όταν ζεις σε μια πολυκατοικία μπορεί να σου παρουσιαστούν πολλά προβλήματα με τους γείτονες επειδή τα σκυλιά  δημιουργούν μια αναστάτωση  με τις κινήσεις τους.

      Όπως παρατηρήσαμε παραπάνω ένας σκύλος μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη.Αλλά κάποιες φορές μπορεί να σε κουράσει ή να σου δημιουργήσει προβλήματα.Γι” αυτό σκέψου ώριμα αν μπορείς να αναλάβεις τη φροντίδα του και μετά κάνε τον τον καλύτερό σου φίλο!

Top