γράφει η ομάδα πειραμάτων του σχολείου μας
Ο μέσος Ευρωπαίος προσλαμβάνει καθημερινά περίπου 101 γραμμάρια ζάχαρης, καμουφλαρισμένης συνήθως μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου. Κρυμμένη σε τυποποιημένα τρόφιμα και σε παραπλανητικές ετικέτες, η ζάχαρη βρίσκεται παντού: σε φρουτοποτά και σνακ, σε σιρόπια και ζύμες, σε έτοιμα γεύματα και σάλτσες.
Η ζάχαρη λειτουργεί ως «δόλωμα», γιατί όση περισσότερη βάζει ο κατασκευαστής στο προϊόν, τόσο πιο πολύ θα θέλετε να το αγοράσετε, καθώς ενεργοποιεί το κέντρο της ευχαρίστησης ή ανταμοιβής, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ναρκωτικές ουσίες.
Μικρές συμβουλές για λιγότερη ζάχαρη
- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Οσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα περιέχεται σ’ αυτά.
- Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.
- Τρώμε τα φρέσκα φρούτα ολόκληρα, αντί να στύβουμε το χυμό τους, καθώς με αυτήν τη διαδικασία απομακρύνονται οι φυτικές ίνες του φρούτου και μένουν στο ποτήρι μόνο τα σάκχαρα.
- Οταν αγοράζουμε τρόφιμα, ελέγχουμε αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – είτε διαβάζοντας την ετικέτα είτε ρωτώντας τον πωλητή. Π.χ., στην αγορά διατίθενται αποξηραμένα φρούτα με και χωρίς ζάχαρη.
Η ομάδα πειραμάτων πραγματοποίησε μετρήσεις σε προϊόντα που καταναλώνουν οι μαθητές και κατασκεύασε ταμπλό με τίτλο «Πόση ζάχαρη καταναλώσατε σήμερα»
Προϊόν |
Συσκευασία |
Συνολική ποσότητα σε ζάχαρη |
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 4,15 gr |
Πορτοκαλάδα |
330 ml |
42,9 gr |
|
Λεμονάδα |
250 ml |
19,8 gr |
|
Γκαζόζα |
250 ml |
22,5 gr |
|
Κόκα κόλα |
330 ml |
33 gr |
|
Φρουτοποτό |
250 ml |
36 gr |
|
Σουρωτή |
330 ml |
0 gr |
|
Κρουασάν |
1 |
10,5 gr |
|
Σοκοφρέτα |
1 |
16,1 gr |
|
Σοκολάτα |
1 |
17 gr |
«Μειώστε τη ζάχαρη και κάντε το τώρα».