Ζάχαρη: Η «πικρή» αλήθεια

γράφει η ομάδα πειραμάτων του σχολείου μας

Ο μέσος Ευρωπαίος προσλαμβάνει καθημερινά περίπου 101 γραμμάρια ζάχαρης, καμουφλαρισμένης συνήθως μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου.  Κρυμμένη σε τυποποιημένα τρόφιμα και σε παραπλανητικές ετικέτες, η ζάχαρη βρίσκεται παντού: σε φρουτοποτά και σνακ, σε σιρόπια και ζύμες, σε έτοιμα γεύματα και σάλτσες.

 Η ζάχαρη λειτουργεί ως «δόλωμα», γιατί όση περισσότερη βάζει ο κατασκευαστής στο προϊόν, τόσο πιο πολύ θα θέλετε να το αγοράσετε, καθώς ενεργοποιεί  το κέντρο της ευχαρίστησης ή ανταμοιβής, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ναρκωτικές ουσίες.

Μικρές συμβουλές για λιγότερη ζάχαρη

  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Οσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα περιέχεται σ’ αυτά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς η  περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.
  •  Τρώμε τα φρέσκα φρούτα ολόκληρα, αντί να στύβουμε   το χυμό τους, καθώς με αυτήν τη διαδικασία απομακρύνονται οι φυτικές ίνες του φρούτου και μένουν στο ποτήρι μόνο τα σάκχαρα.
  • Οταν αγοράζουμε τρόφιμα, ελέγχουμε αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – είτε διαβάζοντας την ετικέτα είτε ρωτώντας τον πωλητή. Π.χ., στην αγορά διατίθενται αποξηραμένα φρούτα με και χωρίς ζάχαρη.

Η ομάδα πειραμάτων πραγματοποίησε μετρήσεις σε προϊόντα που καταναλώνουν οι μαθητές και κατασκεύασε ταμπλό με τίτλο «Πόση ζάχαρη καταναλώσατε σήμερα»

Προϊόν

Συσκευασία

Συνολική ποσότητα σε ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 4,15 gr

Πορτοκαλάδα

330 ml

42,9 gr

Λεμονάδα

250 ml

19,8 gr

Γκαζόζα

250 ml

22,5 gr

Κόκα κόλα

330 ml

33 gr

Φρουτοποτό

250 ml

36 gr

Σουρωτή

330 ml

0 gr

Κρουασάν

1

10,5 gr

Σοκοφρέτα

1

16,1 gr

Σοκολάτα

1

17 gr

«Μειώστε τη ζάχαρη και κάντε το τώρα».

Σχολιάστε

Top