γράφουν οι Ασπροκαμπίτη Φωτεινή και Γάρου Μαρία, μαθήτριες τη Β΄Γυμνασίου
Την Πέμπτη 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια σχολική εκδρομή με την συνοδεία της ομάδας και των υπεύθυνων καθηγητών του περιοδικού μας στο Οχυρό Ρούπελ , στις Σέρρες καθώς και μια γρήγορη περιήγηση στο Σιδηρόκαστρο και αργότερα στην πόλη των Σερρών.
Από αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή λάβαμε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο οχυρό. Είναι το 60 και μεγαλύτερο οχυρό κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, το οποίο φέρει το όνομα »γραμμή Μεταξά». Το συνολικό ανάπτυγμα των καταφύγιων ανέρχεται σε 1.849 μέτρα και το μήκος των στοών είναι 4.251 μέτρα με βάθος 28 μέτρα. Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο ανθρώπινων αξιών. Στο συγκεκριμένο οχυρό πραγματοποιήθηκε επί Βυζαντίου η μάχη του κλειδιού το 1014 και η μάχη του Δημητρίτζη το 1185. Την περίοδο του Βυζαντίου η περιοχή ονομαζόταν «στενωπός του Ρουπελίου».
Η ξενάγηση διεξήχθη από τον επισμηναγό κ. Τούνη, ο οποίος μας πληροφόρησε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν και τα 21 οχυράν από το 1936 μέχρι το 1940. Κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδος σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Λέγοντας «μάχη των οχυρών» εννοούμε το τριήμερο εκείνο το σκληρό, άνισο και επικό αγώνα (6-9 Απριλίου 1941) που έγινε στα οχυρά Μακεδονίας-Θράκης από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι τον Νέστο ποταμό στη γραμμή συνόρων, στη «Γραμμή Μεταξά» με τον απόκρουση της Γερμανικής επίθεσης από το Βουλγαρικό από το Βουλγαρικό έδαφος κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όταν μετά την εισβολή οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι είδαν τα οχυρά έμεινα έκπληκτοι . Αλλά και σήμερα όσοι τα επισκέπτονται τα θαυμάζουν. Προτείνουμε μετά από την ευχάριστη και εκπληκτική επίσκεψη μας στο οχυρό αυτό ο καθένας μας να το επισκεφτεί να ζήσει αυτήν την εμπειρία και να θαυμάσει αυτό το υπέροχο κτήριο με την τόση σημαντική ιστορία αλλά και την ηρωική μάχη.
Συγχαρητήρια στα παιδιά για το ενδιαφέρον άρθρο…